Didesni „vaiko pinigai“ – klausimų daugiau, nei atsakymų? (4)

Publikuota: 2019-07-05 Kategorija: Politika
Didesni „vaiko pinigai“ – klausimų daugiau, nei atsakymų?
„Rokiškio Sirena“ archyvo / Rokiškio mamų klubo atstovė Aušra Žėglaitienė (kairėje) ir Socialinės paramos ir sveikatos skyriaus vedėjas Vitalis Giedrikas kalbėjo ir apie tėvų atsakomybę.

Vyriausybė žada, kad nuo Naujųjų metų bus didinama išmoka už vaikus, vadinamieji „vaiko pinigai“. Dabar už vieną vaiką jo tėvams kas mėnesį valstybė moka po 50 Eur, nepriklausomai nuo to, ar tėvai dirba, ar ne. Žadama, kad kitąmet vaiko pinigai bus gerokai didesni – kalbama apie 70, 100, ar net 120 Eur. Ką apie tai mano rokiškėnai?

Kokį teiksime gandrui užsakymą?

Rokiškėnė, dviejų vaikų mama, sutiko pasisakyti su sąlyga, kad neviešinsime jos vardo. Nedidelėje rajono gyvenvietėje gyvenanti moteris atvirai išdėstyti tai, ką mano apie vaiko pinigus, sutiko tik anonimiškai. „Gyvenu tarp tų, kuriems „vaiko pinigai“ yra labai reikalingi, ir vaikai, deja,  jiems reikalingi tik dėl to, kad jų pinigų dėka galima gyventi be didesnių rūpesčių. Tik mažai iš to, ką valstybė sumoka, atitenka mažiesiems. Didesnę dalį kaimynai prašvaisto cigaretėms ir alkoholiui. Todėl ir nenoriu viešinti savo vardo, kad paskui mūsų vaikų neužkabinėtų“, – sakė ši moteris.

„Kas mums, normalių šeimų tėvams, tie 50 Eur? Mažylių tėvams – pakas sauskelnių. Ar trys geresni lavinamieji žaisliukai. Jei vaikai didesni, tai už tokią sumą išeis batukai, kelnytės ir marškinėliai. Mokyklinukams tiek kainuoja mėnesio būreliai ir dar kokia ekskursija.  O kaimynams 50 Eur – pustrečio bloko kontrabandinių cigarečių. Beveik visą mėnesį galima rūkyt nemokamai. O vaikams: ką prirenka iš labdaros, tas ir gerai. Du vaikai, ir valstybė cigaretėmis aprūpina. Dar pora –  jau ir alui lėšų atsiranda. Maisto produktų duoda Europos Sąjunga, o ko trūksta, galima prisirinkti kaimynų daržuose ir soduose. Tai kam tada dirbti? Paklauskit, kokį būrelį lanko kaimynų vaikai? Ar kas tuose namuose knygutę matė? Tai ir klausiu, kokį užsakymą teikiame gandrui? Ar norime, kad vaikus gimdytų dirbančios, atsakingos šeimos? Ar skatinsime gimdyti pašalpinius, o paskui steigsime įvairiausias kontrolės institucijas tokioms šeimoms prižiūrėti“, – sakė moteris.

Paklausta, o kokia alternatyva būtų vadinamiesiems vaiko pinigams, ji atvira: kelti neapmokestinamą pajamų dydį. Tuomet didžiausią naudą pajustų būtent dirbantys šeimų tėvai. O tie, kuriems trūksta pinigų, būtų skatinami dirbti. Ar bent jau pagalvotų, gal verta pradėti gydytis priklausomybes.

Ar ne per lengvai dalinami?

Rokiškio mamų klubo vadovė Aušra Žėglaitienė neslepia: iš vienos pusės gerai, kad pinigai vaikams didinami. „Tačiau yra ir antroji medalio pusė: o iš ko jie didinami. Jie didinami iš mokesčių mokėtojų lėšų. Vadinasi, viena ranka duoda, kita – atima iš mokesčių mokėtojų, tų pačių tėvų. Be to, ar ne per lengvai tie pinigai dalinami? Šiandieninė Vyriausybė dirbs dar pusantrų metų. O ar nebus taip, kad nauja valdžia pasakys: vaiko pinigai buvo per dosnūs. Taigi, mokėsime mažesnius, arba nebemokėsime visai. Juk su vaiko pinigais jau kartą taip buvo“, – sakė pašnekovė.

Ji neslepia, kad Rokiškio mamų klubas vienija įvarios socialinės padėties šeimas. Tačiau jas jungia bendros vertybės: rūpestis šeima ir vaikais. Todėl joms svarbu, kad vaikams skirta parama atitektų būtent jiems, o ne tėvų priklausomybėms ar malonumams.

Pašnekovė atvira: per lengvai dalinama parama žmones demotyvuoja. O tvarkingos šeimos pačios rūpinasi, kaip sutaupyti ar uždirbti. Štai, kad ir rokiškėnų pamėgtas Mamyčių turgelis. Juk šeima turi iš anksto planuoti, kaip tausoti drabužėlius, žaislus, knygeles, kad juos paskui pavyktų parduoti. Juk suplėšyta knygelė, užnešiotas, dėmėtas drabužėlis niekam nereikalingas. Taigi, nuo mažens tokiose šeimose ugdomas tvarkingumas, rūpestingumas, išradingumas.

O valstybės duodama 50 Eur suma, jei sąžiningai rūpintis vaiku, nėra didelė. Tėvai išleidžia savo atžaloms gerokai daugiau. Kaip „vaiko pinigus“ leidžia Mamų klubo narės? A. Žėglaitienė dalinosi patirtimi, kad jos šeima, kaip ir nemažai tėvų, atidarė kaupiamąsias sąskaitas vaikams. Kam ketina kaupti? „Įvairiai, priklausomai nuo to, kiek lėšų skirs valstybė. Pavyzdžiui, kaupiame, kad sulaukęs pilnametystės, vaikas galėtų mokytis ir įgyti vairuotojo pažymėjimą. O gal ir pirmajam automobiliui sutaupytų lėšų užteks“, – sakė pašnekovė.

Ji neslėpė, kad ir ankstesnė tvarka, kai šeimoms, auginančioms vaikus, buvo taikomas didesnis neapmokestinamas pajamų dydis, irgi buvo nebloga. Tiesa, tokia parama galėjo naudotis tik dirbantys tėvai, o dabar pinigai skiriami kiekvienam vaikui, nepriklausomai nuo to, ar jo tėvai milijonieriai, ar bedarbiai.

Kontroliuoja, kad neišleistų bet kur

Rajono savivaldybės Sveikatos ir socialinės paramos skyriaus vedėjas Vitalis Giedrikas „vaiko pinigų“ didinimo tikslingumo nesvarsto: „Seimas ir Vyriausybė priima sprendimus, mes juos vykdome“. Pašnekovas teigė, kad svarstymų, kam iš tiesų atitenka vaiko pinigai, gali būti visokių. Ir visų tėvų nesukontroliuosi, ar jie skiria pinigus vaikams, ar panaudoja savo malonumams. „Tačiau tam tikri saugikliai yra. Jei socialiai remtina šeima piktnaudžiauja valstybės skiriama parama, gali būti taikomi tam tikri apribojimai, pavyzdžiui, dalį lėšų pervesti į specialią kortelę, kurioje esančiais pinigais negalima apmokėti alkoholio, cigarečių. O batukus, drabužėlį, kad ir neprabangų, prekybos centre galima įsigyti“, – sakė jis.

vartojimo paskola

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video