Darbuotojai nori laisvadienio vieną mažametį auginantiems tėvams, darbdaviai – prieš (1)

Publikuota: 2019-11-20 Kategorija: Politika
Darbuotojai nori laisvadienio vieną mažametį auginantiems tėvams, darbdaviai – prieš
Darbuotojai nori laisvadienio vieną mažametį auginantiems tėvams, darbdaviai – prieš

Darbuotojų atstovai antradienį išsakė paramą prezidento Gitano Nausėdos iniciatyvai suteikti papildomą laisvadienį vieną vaiką iki 12 metų auginantiems tėvams, tačiau darbdavių atstovai perspėja, kad tai padidins naštą verslui. 

Vyriausybė laikosi pozicijos, kad dėl laisvadienių turėtų būti sprendžiama įmonių kolektyvinėse sutartyse.

Šiuo metu papildoma poilsio diena gali pasinaudoti tėvai, auginantys mažiausiai du vaikus iki 12 metų.

G. Nausėdos siūlymą Trišalėje taryboje antradienį pristatė patarėja socialinės apsaugos klausimais Irena Segalovičienė.

Pasak jos, papildomas laisvadienis užtikrintų lygiateisiškumą ir vaiko gerovę, didintų darbuotojų produktyvumą ir paskatintų juos greičiau sugrįžti į darbo rinką. 

„Prezidento nuomone, siekiant įgyvendinti lygiateisiškumą visų darbuotojų, kurie augina vaikus, tikslinga pasiūlyti Trišalėje taryboje apsispręsti, kad būtų suteikta papildoma poilsio diena per mėnesį vieną vaiką auginantiems tėvams“, – posėdyje sakė I. Segalovičienė. 

„Mūsų nuomone, labai svarbus ne tik darbuotojo lygiateisiškumas, bet ir vaiko gerovės, vaiko lygios galimybės ir visų galimybių vienodos sąlygos joms. Turime sudaryti sąlygas tėvams skatinti juos kuo daugiau skirti dėmesio ", – pridūrė ji. 

I. Segalovičienės teigimu, „gerovės šalyse tokio pobūdžio susitarimai sprendžiami kolektyvinias susitarimais“, tačiau anot jos, Lietuvoje tokių sutarčių aprėptis nepakankama, todėl nuostatą derėtų įteisinti Darbo kodekse.

Vyriausybė: turi būti susitarta kolektyvinėse sutartyse

Vyriausybės atstovė Trišalėje taryboje, socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Eglė Radišauskienė sakė, kad dėl papildomų laisvadienių turi būti susitarta kolektyvinėse sutartyse. 

Ji taip pat pabrėžė, kad viena papildoma laisva diena lygiateisiškumo neužtikrins, todėl galbūt reikėtų keisti visą laisvadienių sistemą. 

„Ką tada daryti su tais, kurie aštuonis vaikus augina, nes yra tokių šeimų? Tai kiek tada dienų jiems duoti? Čia tada lygiateisiškumo klausimas gali iškilti bet koks. Ką daro kitos valstybės, jos turi dienų skaičių metuose, ką turi estai, kroatai, austrai, tai yra bendras dienų skaičius“, – posėdyje sakė E. Radišauskienė. 

„Tiesiog sutariam, kad turime, pavyzdžiui, penkias ar septynias dienas per metus ir susirašome priežastis, kad gali pasiimti tas dienas, jei turi vaikų, negalią turinti vaiką, senus tėvus. Tiesiog tada keičiame mechanizmą ir padarome galimybę visiems“, – pridūrė ji.

Darbdaviai: rūpintis turi valstybė, o ne verslas

Asociacijos „Investors' Forum“ („Investuotojų forumas“) vykdomoji direktorė Rūta Skyrienė pareiškė, kad darbuotojai mamadienius ir tėvadienius išnaudoja ne buvimui su vaikais, bet atostogų pratęsimui. Be to, jos teigimu, viena papildoma diena nieko nepakeis, o nuostoliai įmonėms bus dideli. 

„Tėvadienių, mamadienių paskirtis – praleisti su vaiku laiką, kurio trūksta paprastą dieną ir darbo metu nueiti į darželį, į mokyklą, į susirinkimą, pas gydytoją ar dar kur nors, bet paprastai mamadieniai ar tėvadieniai suprantami taip, kad praktiškai didžioji dalis tas dienas prisideda prie atostogų ar pasidaro ilgąjį savaitgalį“, – posėdyje sakė R. Skyrienė.

Panevėžio prekybos, pramonės ir amatų rūmų prezidentas Sigitas Gailiūnas sako, kad socialiniais klausimai turi rūpintis ne verslas, o pati valstybė. 

„Viskas gerai, kai kalbame, kad reikia rūpintis vaikai, gimstamumu, seneliais, bet kažkodėl ta funkcija perduodama darbdaviams. Tai socialinis klausimas, yra socialinės apsaugos sistema, tam skiriami pinigai ir pirmyn, pirmiausia žiūrėkim, kad kad valstybė tą darytų“, – sakė S. Gailiūnas.  

Anot jo, priverstiniai laisvadieniai sukurtų skirtingas konkurencines sąlygas įmonėms, nes, tos, kuriose dirba mažiau vieną vaiką auginančių tėvų, patirtų mažiau išlaidų, nei tos, kuriose tokių darbuotojų daugiau.

Darbuotojai palaiko iniciatyvą

Lietuvos profesinės sąjungos „Sandrauga“ pirmininkas Kęstutis Juknis teigė, jog sveikina tokią prezidento iniciatyvą, kuri, pasak jo, neignoruotų vieną vaiką auginančių tėvų. 

„Reikia sveikinti tokią prezidento iniciatyvą, reikia džiaugtis, kad galų gale mažą žingsnelį padaro“, – sakė jis. 

Lietuvos pramonės profesinių sąjungų federacijos pirmininko pavaduotoja Dalia Jakutavičė taip pat sakė palaikanti prezidento iniciatyvą. Tačiau ji pabrėžė, kad šiuo metu darbdaviai nėra linkę sudaryti kolektyvinių sutarčių, kuriose galėtų būti susitariama ir dėl laisvadienių. 

„Dabar tos įmonės, kurios turi kolektyvines sutartis, dažnai susitaria dėl papildomų laisvų dienų šeimai. Ieškomas balansas ir jis surandamas, bet esmė ta, kad įsigaliojus naujam darbo kodeksui dingo darbdavių noras derėtis dėl kolektyvinių sutarčių“, – sakė ji. 

Anot Prezidentūros, pakeitimai būtų aktualūs maždaug 300 tūkst. žmonių. Šiuo metu vieną vaiką augina 53 tūkst. vienišų motinų ar tėvų, ir yra per 122 tūkst. šeimų su vienu vaiku, kurį augina du suaugę žmonės.

Prezidentūra siūlo palikti nuostatą, kad dvi papildomos poilsio dienos per mėnesį būtų skiriamos kiekvienam iš tėvų, auginančių tris ir daugiau vaikų iki 12 metų. 

G. Nausėda taip pat siūlo pusę dienos per mėnesį papildomai skirti darbuotojams, kurie prižiūri ir slaugo tėvus ar įtėvius. 

 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video