Dar vienas alkoholio draudimas: sudie degtinei „jogurtų“ taroje ir kokteiliams (3)

Publikuota: 2019-09-26 Kategorija: Politika
Dar vienas alkoholio draudimas: sudie degtinei „jogurtų“ taroje ir kokteiliams
Dar vienas alkoholio draudimas: sudie degtinei „jogurtų“ taroje ir kokteiliams

Seimas uždraudė Lietuvoje parduoti vadinamąją „jogurtinę“ degtinę – stiprų alkoholį labai mažoje taroje. Taip pat nuspręsta alų ir kai kuriuos kitus gėrimus pilstyti į didesnę nei 0,2 litro plastiko tarą.

72 Seimo nariai balsavo už, 1 prieš, 8 susilaikė.

Seimas nusiteikęs neleisti į prekybą tiekti stipresnių negu 22 laipsnių alkoholinių gėrimų, jeigu jie bus supilstyti į stiklinės, taurės dydžio ir kitą gėrimams tiesiogiai vartoti skirtą tarą. 

Konservatorius Paulius Saudargas, ragindamas kolegas balsuoti už įstatymo pataisas, sakė, kad šis projektas apriboja žemiausią alkoholio vartojimo kultūrą.

„Šiuos [produktus] vartoja jau turintys priklausomybę žmonės ir demonstruoja žemiausią alkoholio vartojimo kultūrą“, – Seime kalbėjo P. Saugardas.

Konservatorius Mykolas Majauskas sakė, kad minimi produktai skirti žmonėms, kurie nori greitai ir efektyviai „apsinešti“, o tokia galimybė turėtų būti apribota.

Tuo metu Seimo narė Aušrinė Armonaitė, akcentavo, kad dabartinė valdžia garsėja alkoholio draudimais, bet valdantieji pradėjo savo draudimus ne nuo „jogurtinės“ degtinės, o nuo apribojimų lauko kavinėms.

„Trejus metus šita valdžia nesprendė bambalių ir „pachmielo“ indelių klausimo, dėl to kaltino Europos Komisiją, kad patys nepradėjo notifikavimo procedūros anksčiau. Tai yra šiek tiek komiška“, – stebėjosi A. Armonaitė.

Nuo šiol uždrausta šalyje prekiauti alumi, fermentuotais, o taip pat alkoholinių kokteilių grupėms priklausančiais gėrimais, stipresniais, kaip 6 laipsnių, jeigu jie bus išpilstyti į didesnę negu 0,2 litro plastiko tarą.

Taip pat uždrausti šie gėrimai, jeigu jie bus silpnesni negu 6 laipsnių, parduoti didesnėje negu 1 litro plastiko taroje.  Dabar Lietuvoje draudžiama prekiauti į didesnę negu 0,5 litro plastiko tarą išpilstytais gėrimais, stipresniais nei 7,5 laipsnio.

Apribojimai galios nuo 2020 metų lapkričio.

 

Monika Kasnikovskytė, tv3.lt

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video