Biudžeto deficitas bus neišvengiamai didesnis nei 5 proc. (0)

Publikuota: 2020-12-03 Kategorija: Politika
Biudžeto deficitas bus neišvengiamai didesnis nei 5 proc.
Rokiškio Sirena nuotr. / Pinigai

Kitų metų biudžeto deficitas neišvengiamai bus didesnis nei 5 proc., kurie dabar numatyti Seimui pateiktame projekte, sako paskirtoji premjerė Ingrida Šimonytė.

Anot jos, taip yra todėl, kad Seime jau yra priimti įstatymai, pavyzdžiui, dėl papildomo pensijų indeksavimo ar įtraukiojo ugdymo, kuriems finansavimas biudžeto projekte nėra atspindėtas.

„Taip, tai iš esmės reiškia, kad deficitas bus neišvengiamai didesnis ir aš tą tiesiai šviesiai sakau ir dabar, nes deficitas, kuris buvo pateiktas pirminiame biudžeto projekte, neįvertina daugelio dalykų, kurių neįvertinti yra arba neprotinga, arba neatsargu, arba tiesiog neatitinka dabar galiojančių įstatymų“, – Žinių radijui ketvirtadienį sakė I. Šimonytė.

Anot jos, būsimoji Vyriausybė turės rasti „pakenčiamą deficito ribą“.

„Šiuo atveju, kad nebūtų papildomos sumaišties, žiūrėsime, kur gali būti pakenčiama deficito riba, ties kuria turėsime sustoti, nes skolos augimas jau yra tapęs problema“, – pabrėžė I. Šimonytė.

Anot paskirtosios premjerės, priimti biudžetą gruodžio 17 dieną bus sudėtinga, tačiau nėra neįmanoma. I. Šimonytė sako, kad jos komanda šiuo metu aiškinasi visus įsipareigojimus, kurie nėra atspindėti biudžete.

Apie tai, kad biudžeto deficitas kitąmet bus didesnis nei 5 proc., trečiadienį kalbėjo ir kandidatė į finansų ministrus Gintarė Skaistė. Ji teigė mananti, kad deficitas kitąmet turėtų siekti apie 6,5 procento.

G. Skaistės teigimu, biudžeto projekte nėra ne tik su COVID-19 susijusių išlaidų, tačiau ir 67 mln. eurų prezidento pasiūlytam papildomam pensijų indeksavimui, išankstinių pensijų perskaičiavimui – 10 mln., įtraukiajam švietimui – 28 mln. eurų.

Atsakydamas į Vyriausybę buriančių konservatorių kritiką dėl biudžete neatspinėdų lėšų vakcinai, kadenciją baigiantis finansų ministras Vilius Šapoka teigė, kad toks modelis pasirinktas įvertinus tai, kad šiuo metu dar nėra žinomos tikslios išlaidos, o biudžeto peržiūros procedūros yra sudėtingos.

Jo teigimu, dėl pasirinkto modelio nėra jokios rizikos, kad valstybė negalėtų įsigyti vakcinų. 

Šiuo metu svarstomame 2021-ųjų biudžeto projekte numatyta, kad biudžeto deficitas kitais metais sieks 5 proc., tačiau Valstybės kontrolė 2021-iesiems prognozuoja didesnį 5,7 proc. deficitą.

Apie riziką, kad deficitas kitąmet bus didesnis nei 5 proc., yra kalbėjęs ir Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video