Aistros dėl Žemės mokesčio: dvejopi žemdirbių prašymai ir kur dingo žadėtieji ugniagesių automobiliai? (1)

Publikuota: 2019-06-04 Kategorija: Politika
Aistros dėl Žemės mokesčio: dvejopi žemdirbių prašymai ir kur dingo žadėtieji ugniagesių automobiliai?
Lina Dūdaitė-Kralikienė / Rajono ugniagesių vadovas Remigijus Sunklodas (kairėje) stebėjo įtemptą diskusiją dėl žemės mokesčio.

Pernai rajono taryba priėmė beprecedentį sprendimą. Po to, kai laukuose sudegė brangus traktorius, o Panemunėlyje ugniagesiai nespėjo atvykti į gaisrą, nes... sugedo technika,  žemdirbiai pasiūlė vietoj 1,3 proc. mokėti 1,5 proc. žemės mokestį su sąlyga, kad tie papildomi 0,2 proc. bus skirti atnaujinti rajono savivaldybės ugniagesių įrangą. Metai praėjo, pirkti žadėtuosius automobilius planai dar popieriuje. O dvi žemdirbių organizacijos rajono tarybai pateikė visiškai priešingus prašymus. Vieni prašė atsižvelgti į trejus metus rajono ūkius kamuojančias stichines nelaimes ir mažinti mokestį, kiti – palikti dabartinę tvarką. Rajono taryba mokestį sumažino, tačiau šiemet ugniagesių automobiliams atnaujinti lėšų iš Žemės mokesčio skirti nenumatoma.

Kolūkinė technika

Bus bene trisdešimt metų, kai kolūkių nebeliko. Tačiau iš jų paveldėta ugniagesių technika dar sėkmingai naudojama gaisrams gesinti. Kaip sakė Rokiškio rajono savivaldybės priešgaisrinės tarnybos viršininkas Remigijus Sunklodas, kokią techniką tarnyba priėmė iš tuometinių kolūkių (o ir juose ji nebebuvo naujutėlaitė), su tokia ir važiuoja gaisrų gesinti. Jis neslėpė, kad ugniagesiai nemažai dėmesio skiria antikvarinių detalių paieškoms, senos technikos remontui. Tokios, galima sakyti, antikvarinės technikos remontui, skiriama apie 6 proc. tarnybos gaunamų lėšų. Apie greitį, ekonomiškumą neverta nė kalbėti.

Pernai skaičiuota, kad  preliminari  papildomai surinkto žemės mokesčio suma – 106,00 tūkst. eurų. Šią sumą numatoma skirti Priešgaisrinės tarnybos gaisrinių automobilių parkui atnaujinti. Už šias lėšas 2019 metais bus galima įsigyti 3 mažai naudotus Europos standartus atitinkančius gaisrinius gelbėjimo automobilius. Bent jau taip pernai rašė rajono savivaldybė aiškinamajame rašte „Dėl gaisrinių gelbėjimo automobilių parko ir gaisrinės gelbėjimo įrangos atnaujinimo Rokiškio rajono savivaldybės priešgaisrinėje tarnyboje 2018-2023 metų programos patvirtinimo“.

O gaisrinių automobilių ir šiandien nėra. Tiesa, R. Sunklodas sakė, kad jau šį ketvirtį bus perkami du ugniagesių automobiliai.

Žemdirbių nuomonės – skirtingos

Prieš šį rajono tarybos posėdį rajono meras, savivaldybės administracijos direktorius bei rajono taryba gavo dviejų žemdirbių organizacijų pasirašytus raštus. Lietuvos nederlingų žemių naudotojų asociacijos Rokiškio skyriaus rašte, pasirašytame vadovo Jono Venslovo, teigiama, kad asociacija prašo rasti galimybę išlaikyti priešgaisrinės tarnybos reikmėms skiriamą žemės mokesčio dalį. O jei tokios galimybės nebūtų, tuomet mažinti žemės mokesčio tarifą.

Tuo tarpu Lietuvos ūkininkų sąjungos Rokiškio skyriaus, vadovaujamo tarybos narės Linos Meilutės–Datkūnienės, rašte prašoma mažinti žemės mokesčio tarifą iki 1,3 proc. Motyvai paprasti: trejus metus iš eilės ūkininkauti sąlygos buvo nepalankios, ūkininkai patyrė nemenkų nuostolių. Be to, pasikeitus vertinimui, žemės vertė pakilo, todėl realiai 1,3 proc. tarifas šiandien yra artimas 1,5 proc. tarifui ankstesniais metais.

Daugiabučių užimtos žemės apmokestinti negali

Ūkininkų sąjungos Rokiškio skyrius pateikė siūlymą, kaip būtų galima rasti naujų išteklių Žemės mokesčiui. Juk daugiabučių bendrijoms priklausantys sklypai neapomokestinami. Tačiau dar iki rajono tarybos posėdžio vykusiuose jos komitetų posėdžiuose buvo išsiaiškinta, kad daugiabučių sklypų apmokestinti neįmanoma. Mat tie sklypai paprasčiausiai nesuformuoti. Juos suformuoti ir įteisinti bus laikui imlus procesas. Nors šiuo klausimu visi taškai ant „i“ buvo sudėti dar iki rajono tarybos posėdžio, tačiau opozicija nevengė eskaluoti šį klausimą. Kita vertus, ji pati galėjo pasirūpinti daugiabučių sklypų formavimo procesu: ir ankstesnis rajono meras Antanas Vagonis, ir tuometinės daugumos lyderiai turėjo visus metus laiko priimti tokius sprendimus. Kaip ir iš surinktų papildomų žemės mokesčio lėšų nupirkti tuos nelemtus ugniagesių automobilius: juk būtent toji dauguma formavo šių metų rajono biudžetą.

Tą akcentavo ir L. Meilutė–Datkūnienė: ūkininkai net ir labai sunkiu laikotarpiu susiveržė diržus ir skyrė savo lėšas šiems automobiliams, o štai rajono savivaldybė savo pažado netesėjo. Rajono ūkininkų lyderė atvirai klausė: kas garantuos, kad palikus 1,5 proc. žemės mokesčio tarifą, pinigai atiteks ugniagesiams?

Aštriai ir atvirai

Dar aštriau šias problemas dėstė Lietuvos ūkininkų sąjungos Rokiškio skyriaus kreipimąsi perskaitęs ūkininkas Vidas Joneliūkštis. Jis kalbėjo, jog, buvo sutarta, kad iš jo 106 tūkst. bus skirti ugniagesių automobiliams pirkti. Dar 40 tūkst. pridės rajono savivaldybė. „Vadinasi, ūkininkai nupirko du ugniagesių automobilius ir trečiojo cisterną. O savivaldybė nesugeba vienam automobiliui ir važiuoklės nupirkti?“ – piktinosi ūkininkas. Jis aiškino, kad pastaraisiais metais ūkininkai patiria 20-50 proc. nuostolių ir daugelis jų net negali pretenduoti į valstybės paramą. Ūkininkų atstovas V. Joneliūkštis pabrėžė, kad Ūkininkų sąjungos Rokiškio skyrius atsiriboja nuo J. Venslovo pareiškimo. Ir J. Venslovą prašo įrodyti, kad jis turi teisę kalbėti visų rajono žemdirbių vardu.

Apie taupymo būdus

Apie tai, kad savivaldybė neišpildė savo pažado skirti 40 tūkst. Eur ugniagesių mašinoms, netiesiogiai pripažino ir koalicijos „Už laisvę augti“ atstovas Stasys Meliūnas: „40 tūkst. Eur, kur neįvykdėme įsipareigojimų, nebuvo pravalgyti“.

Tarybos narys, tos pačios koalicijos atstovas Irmantas Tarvydis aiškino, kad žemdirbių indėlis į žemės mokesčio pajamas – 63 proc., o likusią dalį moka kiti nekilnojamojo turto valdytojai. Jis tikino, kad resursų ugniagesių automobiliams būtų galima rasti atsisakius 2-3 rajono savivaldybės etatų (turėta omenyje mero patarėjų ir savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo). „Gal geriau dabar neturėti kelių etatų, bet po kelerių metų turėti tokį pat ūkininkų skaičių“, – sakį jis.

Koalicijos atstovai siūlė grįžti ir prie daugiabučių sklypų apmokestinimo, tačiau ūkininkas V. Joneliūkštis pabrėžė, kad dėl to diskutuoti neverta, nes sklypai nesuformuoti, tad kam tuščiai ginčytis?

Po diskusijų rajono taryba nusprendė, kad žemės mokesčio tarifas bus 1,3 proc. ir lėšos ugniagesių automobiliams iš jo nebus skiriamos.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video