AB „Rokiškio komunalininkas“: savivaldybės pozicija – reikalauti rezultatų (16)

Publikuota: 2020-01-29 Kategorija: Politika
AB „Rokiškio komunalininkas“: savivaldybės pozicija – reikalauti rezultatų
„Rokiškio Sirena“ nuotr. / AB „Rokiškio komunalininkas“

AB „Rokiškio komunalininkas“ veikla – nuostolinga. Jau ne vienerius metus įmonė linksniuojama rajono taryboje, ieškoma nesėkmingos veiklos priežasčių. Tačiau ėmusis griežtesnės priežiūros, kai kurie įmonės darbuotojai nusprendė trenkti durimis. Rajono mero pozicija aiški: reikalavimų kartelės nuleisti neketinama: ir toliau bus ieškoma nesėkmių ir nuostolių priežasčių.

Kai kurie išeina ne pirmą kartą

Rajono meras Ramūnas Godeliauskas mano, kad dabartinė situacija „Rokiškio komunalininke“ kilo dėl vadovo ir akcininkų noro įvesti elementarią tvarką. „Atėjus direktoriui, prasidėjo pokyčiai. Atsirado reikalavimai, atidesnė priežiūra. Pareikalauta griežtos įmonės naudojamo kuro, atsarginių detalių apskaitos. To anksčiau trūko“, – aiškino meras. Jis su AB „Rokiškio komunalininkas“ situacija susipažinęs ne iš gandų ar nuogirdų: neseniai pats buvo įmonės valdybos vadovas. Jis teigė, kad ir tada, kai kaip valdybos vadovas pareikalavo tam tikrų duomenų apie nuostolingas veiklas, kai kurie darbuotojai „balsavo kojomis“. Po pusmečio, situacijai aprimus, sugrįžo atgal į įmonę. „Tai, kad kai ima kilti negeri dalykai, kai kurie žmonės bėga iš darbo, kelia įvairių minčių. Nieko blogo nenoriu pasakyti apie įmonės pavaduotoją, su kuriuo dar prieš du metus buvome sutarę, jos dar padirbės iki kol pradės dirbti naujas direktorius“, – sakė jis.

Apie elementarios tvarkos stoką byloja faktai. „Kai valdyba paprašė tam tikrų dokumentų, jų negavo. Kaip valdyba gali negauti įmonės dokumentų?! Valdyba įpareigojo direktorių rašyti įsakymus darbuotojams, kad šie pateiktų reikiamus dokumentus“, – paaiškino R. Godeliauskas.

Kodėl imamasi griežtų priemonių?

Rajono meras atsako paprastai: rajono savivaldybė negali nekreipti dėmesio į AB „Rokiškio komunalininkas“ patiriamus nuostolius. „Jei nieko nekeistume, su tokiais nuostoliais iš inercijos įmonė judėtų dar porą metų. O toliau – viskas“, – atvirai sako meras. Jis paneigė, kad „Rokiškio komunalininkas“ ruošiamas privatizacijai. „Įmonė privatizuota nebus!  Permainų tikslas – ištraukti ją iš nuostolių ir pastatyti ant kojų, mokėti orius atlyginimus darbuotojams“, – pabrėžė meras.

Jis teigė, kad yra puikių pavyzdžių, ką gali sutelktas darbas ir pastangos. Antai „Rokiškio autobusų parko“ 2018 m. nuostoliai siekė 140 tūkst. Eur, o 2019 m. – tik 20 tūkst. „Autobusų parko pavyzdys rodo, kad įmanoma į gera pakeisti situaciją. To sieksime ir su „Rokiškio komunalininku“, – pabrėžė R. Godeliauskas.

Reikalavo ir reikalaus

Meras pabrėžė, kad kaip rajono vadovas, jis negali vienašališkai kištis į įmonės reikalus. „Opozicija, teigdama, kad kažkas turi daryti tvarką, yra neteisi. Mes – ne Aleksandro Lukašenkos režimas. Pagal juos, neturime kreipti dėmesio į įmonės nuostolius, bet būti lojalūs keliems jos darbuotojams. Tai elementari politinės kultūros stoka. Mes neketiname politikuoti. Rajono savivaldybė, kaip „Rokiškio komunalininko“ akcininkas, kelia tikslus jo valdybai, valdyba – direktoriui, o direktorius darbuotojams. Reikalavome rezultatų ir reikalausime“, – akcentavo R. Godeliauskas.

Kaip situaciją mato nepriklausomas valdybos narys?

AB „Rokiškio komunalininkas“ valdybos nepriklausomas narys Mindaugas Vaičiulis gali didžiuotis sėkminga veikla Lietuvos banke, o dabar – ir savo paties verslu. Jis buvo tokių įmonių kaip „Litgrid“, Lietuvos monetų kalyklos valdybų nariu, o pastarosios – ir valdybos pirmininku. Solidžią patirtį sukaupęs M. Vaičiulis neslepia sentimentų Rokiškiui: iš mūsų miesto kilęs jo tėtis. Tai ir padėjo apsispręsti tapti Rokiškio įmonės valdybos nepriklausomu nariu.

Pašnekovas atviras: situacija svarstyta valdybos posėdyje, buvo visuotinis darbuotojų susirinkimas. Darbuotojai akcentavo direktoriaus reiklumą, kartais ir agresyviais metodais. Valdybos pirmininkė nurodė direktoriui su darbuotojais bendrauti mandagiai ir kultūringai. M. Vaičiulis sako, kad įmonėje trūko griežtesnės apskaitos, griežtesnės tvarkos. Taigi reikalauti darbo rezultatų reikia.

Apie įmonės nuostolių priežastis dar sunku spręsti: detaliai išanalizuoti situaciją reikia laiko. Tačiau kai kurios problemos jau matomos. Įmonės vykdoma transporto paslaugų tiekimo veikla yra nuostolinga. „Kyla klausimas, kodėl apskritai imtasi nepelningų užsakymų? Net kai kurios ilgalaikės sutartys yra nuostolingos. Tai rodo, kad jas sudarant nebuvo išanalizuota situacija rinkoje“, – kalbėjo M. Vaičiulis. Jis pabrėžė, kad valdyba jau ėmėsi priemonių užkardyti, kad tokios sutartys ateityje apskritai nebūtų pasirašomos. „Užsakymai turi būti pelningiׅ“, – pabrėžė jis. Todėl valdyba nustatė minimalią pelno maržą, remiantis kuria, turi būti skaičiuojamos paslaugų kainos sutartyse.

Pašnekovas akcentavo, kad įmonės veikla turi būti pelninga. Apie tai kalbama rajono savivaldybės direktoriaus pasirašytame akcininko lūkesčių laiške. „Jame akcentuojami keli tikslai. Pirmiausia, išgryninti įmonės veiklas. Toliau, užsiimti naudingomis, pelningomis veiklomis. Sudaryti strateginį ilgalaikį įmonės planą. Sukurti motyvacijos darbuotojams sistemąׅ“, – aiškino M. Vaičiulis. Taigi, akcininkai to reikalauja iš valdybos, valdyba – iš direktoriaus, o pastarasis – iš savo darbuotojų. Pašnekovas mano, kad darbuotojus būtina motyvuoti, tačiau ir jie turi siekti įmonei iškeltų tikslų. Valdyba kaip tik peržiūri įmonės veiklas, ieško nuostolių atsiradimo priežasčių, priima sprendimus. „Galbūt dar anksti kalbėti apie apčiuopiamus pokyčius, tačiau situacija po truputį keičiasiׅ“, –sakė jis.

Užs. 0928

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video