A. Veryga sušvelnino reikalavimus medikams dėl jų darbo ciklais (1)

Publikuota: 2020-05-15 Kategorija: Politika
A. Veryga sušvelnino reikalavimus medikams dėl jų darbo ciklais
BNS nuotr. / A. Veryga sušvelnino reikalavimus medikams dėl jų darbo ciklais

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sušvelnino reikalavimus medikams dėl darbo ciklais, kai šie dirba keliose įstaigose, savo sprendime įrašydamas, kad toks būdas yra ne privalomas, o galimas.

Penktadienį registruotame sprendimo pakeitime ministras nurodė, kad medikų, dirbančių ir kitoje asmens sveikatos priežiūros įstaigoje, kai šie turi tiesioginių kontaktų su pacientais, darbas „gali būti organizuojamas ciklais arba darbdavio patvirtintu suderintu darbo grafiku“. Kartu pažymima, kad darbo organizavimo būdas turi užtikrinti „minimalius darbuotojų tarpusavio kontaktus, darbuotojų ir pacientų saugą bei kontaktų atsekamumą, užtikrinant kryžminės taršos prevenciją“.

„Ciklas suprantamas kaip einamojo mėnesio darbo valandų skaičių apimantis darbo epizodas, nepertraukiamai vykstantis vienoje asmens sveikatos priežiūros įstaigoje“, – rašoma A. Verygos sprendime.

Pirmadienį pasirašytoje ministro sprendimo formuluotėje nurodoma, jog jei asmens sveikatos priežiūros specialistas su pacientais tiesiogiai dirba keliose įstaigose, jis „dirba ciklais“.

Siūlymas riboti darbo vietų skaičių medikų bendruomenės anksčiau kritikuotas teigiant, jog mažesnės ligoninės dėl tokių apribojimų gali likti be dirbti galinčio personalo.

Sulaukęs kritikos, ministras penktadienį tvirtino, kad ir pirminis sprendimo variantas tebuvo rekomendacija, tačiau paragino įstaigas įvertinti rizikas, kurios kiltų darbuotojui užsikrėtus, t.y. kad asmeniui užsikrėtus koronavirusu gali tekti izoliuoti net kelių gydymo įstaigų personalą ir sutriktų visų tokių įstaigų darbas.

A. Veryga ir anksčiau yra siūlęs, kad medikai dirbtų tik vienoje gydymo įstaigoje, siekiant taip sumažinti koronaviruso plitimo riziką. Nesulaukęs medikų organizacijų pritarimo, jis tuomet įpareigojo medikus deklaruoti, kur dirba.

 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video