Raudonoji kriaušė: kainos ir skonio balansas (0)

Publikuota: 2019-09-09 Kategorija: Laisvalaikis
Raudonoji kriaušė: kainos ir skonio balansas
L. Dūdaitė-Kralikienė / Red pear veislės pomidorai žavi subalansuotu skoniu.

Pomidorų augintojai žino, kad derlesnių, skanesnių veislių sėklos kainuoja nemažai. Šio sezono rinktos įvairių veislių sėklos, kurių jau galima rasti šios daržovės mėgėjų grupėse, kainuoja nemažai: 1,5-3,5 Eur už 10 sėklyčių. Nenorintiems tiek investuoti, nusiminti nereikia. Ir prekybos centruose su nuolaida įsigytos sėklos duoda tikrai puikų derlių. Viena tokių veislių – „Red pear“, kitaip, Raudonoji kriaušė. Jei užtaikysite nuolaidų metą, jos sėklų pakelį galima įsigyti ir už maždaug 0,3 Eur. O pomidorai verti dėmesio – nemaži, nerūgštūs, sultingi ir skanūs. Tinkami ir ragauti šviežius, ir konservuoti.

Atsparus aplinkos poveikiui

Ši veislė ideali rizikingos žemdirbystės zonai. Kodėl? Tai vidutiniškai ankstyva veislė. Nors jos aprašyme teigiama, kad pirmuosius pomidorus ji prinokina maždaug po 80 dienų nuo daigelių pasirodymo, tačiau lauke pirmųjų „kriaušyčių“ teko laukti porą savaičių ilgiau.

Tai indeterminantinė veislė, skirta labiau šiltnamiams, tačiau labai pasiteisino ją auginti ir lauke. Kodėl? Nes ji atspari aplinkos poveikiui. Tik kuoliuką šios veislės pomidorui reikia parinkti aukštesnį ir tvirtesnį. Mat augalas galingas, šiltnamyje sieks apie 2 m, o lauke – apie 1,5 m.

Didžiulis privalumas – nesudėtinga priežiūra: ši veislė leidžia gana mažai ūglių, taigi, nereikės nuolatos lakstyti apie jį su sekatoriumi. Pirmąją kekę brandina ganėtinai žemai. Kekės gražios, gausios, pomidorai dideli. Nors pavadinimas rodo, kad pomidoras turėtų būti panašus į kriaušę, iš tiesų jis labiau primena ryšulėlį, mūsų kraštuose vadinamą „vinzliuku“: pomidoro viršus platus, lygus, o į apačią pomidoras siaurėja, atsiranda raukšlelės.

Pati svarbiausia šio pomidoro savybė yra ne tik ankstyvumas, bet ir ilgas derėjimo laikotarpis, atsparumas ligoms. Pomidorų maras šios veislės augalus pažeidė vienus paskutiniųjų. Ir tai tik pavienius vaisius. O tai didelis privalumas auginantiems pomidorus lauke.

Kita labai svarbi savybė – nuo drėgmės netolygumų šie pomidorai mažai skilinėja. Taigi, jie puikiai tinka augti lauko sąlygomis, ypač jei vasara lietingesnė ar ankstyvi rūkai, kaip šiemet.

Taigi, tai puiki darbinė veislė, kuri puikiai tinka formuoti pomidoryno pagrindą.

Skonis – švelnus ir subalansuotas

Vienas didžiausių Red pear veislės privalumų: ji puikiai tinka transportuoti. Pomidoro odelė plona, tačiau tvirta. Prinokusio pomidoro ji beveik nejuntama, lengvai nulupama. Minkštimas sodriai raudonas, kvapnus ir mėsingas. Gerai laiko formą, sultingas, bet ne ištęžęs. Todėl bus tinkamas valgyti vieną, pjaustyti į salotas, konservuoti. Kadangi vaisiai stamboki, dauguma jų perkopia 250 g ribą, tai konservuojant teks pjaustyti. Labiau tinkamas konservams, nei padažams, nes yra gana sultingas.

Sėklų nemažai, jos gana stambios.

Skonis – labai švelnus. Rūgštelės beveik nėra, vadinasi, jis tinkamas ir tiems, kurie turi skrandžio problemų. Saldumas švelnus, neįkyrus, neaitrus. Skonis lengvas, tačiau gana sodrus, nevandeningas. Kvapas taip pat švelnus, pomidoriškas, primenantis senųjų paveldo veislių.

Verdiktas

Red pear šiemet auginau pirmąjį kartą. Verdiktas: nors skoniu jis nusileidžia Budionovka, Mazarini ar Rozovyj miod veislėms, bet tikrai geras. Tai derli, darbinė veislė. Šiltnamyje jos auginti neverta, ypač tiems, kurie augina daugiau ir lepesnių veislių. Augalas puikiai jaučiasi lauke. Didžiulis privalumas – atsparumas ligoms. O ir graži, įdomi jo forma vilioja akį. Be abejonės, auginsiu jį ir kitąmet. Labai rekomenduočiau jo sėklų pasiieškoti tiems, kurie negali sau leisti prabangos perkant sėklas. Aš taip pat pirkau jas per išpardavimą viename didžiųjų rajono prekybos centrų. Be nuolaidos jos kainuoja apie 0,6 Eur, tačiau pasidairius nuolaidų, galima nusipirkti žymiai pigiau. Aš kitam sezonui Red pear sėklų nepirksiu: pakelyje jų labai daug, taigi atsargų dar liko ir kitam sezonui.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą