Patarimai, kaip organizuoti švedišką stalą gamtoje (0)

Publikuota: 2021-05-06 Kategorija: Laisvalaikis
Patarimai, kaip organizuoti švedišką stalą gamtoje
Švediškas stalas gamtoje

Atšilus orams, dažnas atsigręžia į gamtą: keliauja pasivaikščioti, džiaugiasi bundančia gyvybe, mėgaujasi saule ir, žinoma, geru maistu. Juk sakoma, kad valgyti gryname ore – daug skaniau. Todėl saulėtomis dienomis gražiausius gamtos kampelius užplūsta iškylautojai, nešini pilnais pikniko krepšiais. Tiesa, greičiausiai gamtoje nepavyks padengti valgiais nukrauto stalo, prie kurio kartu susės visa šeima, tačiau visada galite eksperimentuoti ir pasirinkti švediško stalo variantą. Nors tai skandinaviška tradicija, tačiau ją spėjo pamėgti ir lietuviai, nes ši idėja tikrai palengvina maisto ruošą. Mintis suorganizuoti švedišką stalą gamtoje tikrai pasitarnaus, nes nereiks įmantrių valgių ar prabangių indų, prireiks tik vieno stalo ir įvairaus maisto. Be to, toks stalas suartins susirinkusius, nes suteiks progą pabendrauti.

Niekada neorganizavusiems švediško stalo gamtoje gali kilti klausimų, kaip paruošti tokio tipo stalą ir ko prireiks šiai idėjai įgyvendinti? Todėl pažeriame keletą naudingų patarimų, atsakydami į minėtus klausimus.

Švediškas stalas: skandinaviška tradicija, suteikianti progą skanauti tai, kas patinka

Švediško stalo tradicija atsirado Švedijoje, kai skandinavai iš ilgo galiojimo produktų ėmė ruošti patiekalus, kuriuos patiekdavo nelauktai atvykusiems svečiams. Taip svečiams netekdavo ilgai laukti vaišių, o šeimininkai galėdavo daugiau dėmesio skirti bendravimui. Įprastai ant tokio stalo būdavo patiekiamai patiekalai, galintys stovėti ne vieną dieną, pvz.: sūdyta silkė, virti kiaušiniai, šalta mėsa, salotos iš virtų bulvių ir kitų daržovių ar sumuštiniai.

XX a. ši idėja sužavėjo visą pasaulį. Šiandien tokį stalą mėgsta organizuoti ne viena šeimininkė visame pasaulyje, nes taip šventės metu nereikia rūpintis tuščiomis svečių lėkštėmis ir nuolat siūlyti maisto ar gėrimų, o tai suteikia galimybę atsipalaiduoti ir patiems pobūvio šeimininkams. Be to, švediško stalo idėja asocijuojasi su laisve: galimybe rinktis, ką skanauti ir su kuo bendrauti. Pagal švediško stalo principą šventėje būna vienas arba du stalai, ant kurių pagal eilę sustatomi užkandžiai, pagrindiniai patiekalai iš žuvies ir mėsos, daržovės, sūris ir desertai. Svečias, eidamas palei stalą, gali pasirinkti labiausiai patinkančius patiekalus. Taip švediško stalo idėja tapo sėkmingos šventės garantu.

Švediškas stalas gamtoje: klasika ir alternatyvos

Jei nusprendėte papietauti gamtoje su šeima ar iškylauti su draugais, svarbu pasitelkti vaizduotę ir atsisakyti kasdienių įpročių. Pirmiausia, norint suorganizuoti švedišką stalą, prireiks susirasti tam tinkantį stalą. Tai gali būti jūsų atsivežtas sulankstomas ar gamtoje rastas, girininkų pagamintas medinis stalas. Jei neturite jokio stalo, pasitelkite fantaziją. Tegul jūsų švedišku stalu tampa turistinis patiesalas ar pledas. Juk tai nebus įprastas valgymas, todėl tegu jis būna įdomus, smagus ir įsimintinas. Apie ką dar reikėtų pagalvoti planuojant pasibuvimą gamtoje daugiau galite paskaityti čia.

Švediškas stalas: mažiau lėkščių, daugiau juoko ir ištepliotų rankų

Išsirinkus tinkantį stalą, reikia nuspręsti, ką ant jo padėti. Būtina prisiminti, kad planuojate švedišką stalą, todėl reikia išpildyti jo idėją. Patiekite tokį maistą, kurį būtų patogu valgyti ir kurio nereiktų šildyti. Svarbu, kad būtų galima rinktis mėgstamą maistą ar patiems susikurti savo patiekalą. Todėl tikrai ant tokio stalo atsiras daug užkandžių, kuriuos patogu valgyti rankomis. Nors sakoma, kad užkandžiai skirti tik tam, kad šefai badu nenumarintų restorano svečių, tačiau nuo užkandžių galima ir sočiai pavalgyti. Prisiminkite, kad valgysite gamtoje, todėl neplanuokite įmantrybių, svarbu, kad maistas būtų skanus ir sotus. Juk sakoma, kad pabuvęs gamtoje, gryname ore, žmogus tampa alkanas kaip vilkas. O kad būtų lengviau suplanuoti meniu, siūlome keletą užkandžių.

Pačių pasigaminti sumuštiniai

Labiausiai paplitęs pusryčių patiekalas, kurio vardu ir pavadintas švediškas stalas, yra sumuštiniai. Tai tradicinis iškylų užkandis, kurį lengva pasigaminti ir itin patogu valgyti rankomis. Be to, šis maistas visiškai atspindi švediško stalo idėją – valgyti tai, kas patinka. Juk sumuštinį galima susitepti iš mėgstamų ingredientų. Pripildykite lėkštes įvairiomis mėsytėmis, sūriais, daržovėmis, duona ir kitais pagardais. Leiskite pasireikšti fantazijai, derinkite tai, kas atrodo nesuderinama, pvz., sūrius ingredientus su saldžiais. Skanaukite ir dalykitės vieni su kitais.

Užtepėlės su daržovių lazdelėmis

Jei jums atrodo, kad sumuštiniai – ne visai sveikas užkandis, tada galite rinktis užtepėles su daržovėmis. Tai ne tik sveikas bet ir maistingas užkandis, suteikiantis vitaminų ir energijos. Galite pagaminti kelias užtepėles: lęšių, varškės, humuso, morkų ar saulėje džiovintų pomidorų. Šalia užtepėlių papjaustykite įvairių daržovių ir vaisių lazdelių: salierų, obuolių, agurkų, morkų, paprikų, kriaušių. Šis užkandis suteiks galimybę eksperimentuoti ir atrasti skirtingus, kiekvienam patinkančius skonius.

Keptos daržovės su pagardais

Jei jau esate gamtoje, išnaudokite jos galimybes. Užsikurkite laužą ir išsikepkite daržovių. Prisiminkite vaikystę, kai ant žarijų kepdavote į foliją susuktas bulves, pagardintas druska, sviestu ir žalumynais. Taip galite kepti ir kitas, jums patinkančias daržoves: morkas, cukinijas ar baklažanus. Keptas daržoves valgykite kartu su mėgstamais pagardais: užtepėle, sviestu, padažu. Sukurkite tikrą daržovių ir spalvų fiestą. Visgi, jei vaikams ši idėja nėra labai artima, folijoje galite kepti ne tik daržoves, bet ir bananus, įdarytus šokoladu. Toks užkandis tikrai pavergs vaikų širdis ir sužadins apetitą.

Įdarytos tortilijos

Meksikietiškos tortilijos, įdarytos mėgstamais pagardais, skamba išties skaniai. Tai irgi puikus užkandis, puikiai tinkantis patiekti ant švediško stalo. Gardinkite tortilijas kepta mėsa, įvairiomis daržovėmis, šviežiomis ar konservuotomis, nepamirškite užsidėti mėgstamo padažo. Toks patiekalas patiks ir vaikams, ir suaugusiems, be to, jį patogu valgyti rankomis.

Pabaigai

Nors šiandien švediško stalo tradicija dažniau taikoma pusryčiams viešbutyje, šią idėją puoselėjančiose kavinėse ar valgyklose, vakarėliuose ir konferencijose, tačiau kodėl gi šio stalo neatsinešus į gamtą? Ši idėja tikrai praskaidrintų savaitgalio išvyką ir suteiktų galimybę pasireikšti fantazijai. Be to, toks kolektyvinio valgymo būdas suartintų šeimos narius ar draugus ir suteiktų progą mėgautis įdomiais pokalbiais bei skaniu maistu. Švedišką stalą gamtoje suorganizuoti nebus sunku, jei susirasite tam tinkantį stalą ir paruošite keletą mėgstamų užkandžių. Svarbu, kad švediško stalo patiekalai būtų įvairūs ir kiekvienas galėtų ragauti tai, kas jam skaniausia. Atminkite, kad gamtoje esate tik svečiai. Todėl išvykite ne tik sočiais pilvais ar murzinais žandais, bet ir darnoje su gamta.

 

Užs. nr. 1308.

 

Dalintis naujiena

Sponsored Video