Mazarini – tikras vasaros skonis (0)

Publikuota: 2019-07-30 Kategorija: Laisvalaikis
Mazarini – tikras vasaros skonis
L. Dūdaitė-Kralikienė / Mazarini veislės pomidoras.

Mazarini veislės pomidorai man šį pavasarį buvo tapę tikru galvos, ką ten galvos, danties skausmu. Nesėkmingesnės veislės iš visų daugiau nei tūkstančio daigelių, kuriuos auginau, tikriausia nerastum. Aš juos sėjau tris kartus, ir tik tris daigelius pavyko išsaugoti. Pirmą kartą daigelius prašienavo juodoji kojelė, kitaip diegavirtė. Teko atsėti. Antrą kartą nutiko nelaimė „čia praėjo Puma“: ir būtent iš tų devynių veislių, kurių indelius namų karalienė teikėsi išversti, viena ir buvo Mazarini. Sugraibiusi paskutinias likusias sėklytes, atsėjau vėl. Ar verta buvo su šia veisle tiek terliotis? Džiaugiuosi nenurašiusi į nuostolius. Nes tai puikaus derlumo ir nuostabaus, sodraus vasariško skonio pomidorai.

Atspari paplitusioms ligoms

Visiems, kas skaitė romaną „Trys muškietininkai“, kardinolo Mazarini pristatyti nereikia. Taigi, ši pomidorų veislė ir pavadinta garsiojo Prancūzijos kardinolo garbei. Kai kurie šaltiniai teigia, kad šis pomidoras pavadintas taip dėl taisyklingos smailėjančios širdelės formos, esą panašios į minėtojo kardinolo barzdelę.

 Mazarini – indeterminantinė pomidorų veislė, pritaikyta augti atvirame grunte. Į šiltnamį jos grūsti neverta, ji puikiai auga ir lauke. Šiltnamyje siekia 1,8 m, lauke – 1,3 m. Skirtingai nei dauguma indeterminantinių veislių, Mazarini žiedinę kekę formuoja jau ties aštuntuoju lapu. Kekės nemažos, pomidorai ganėtinai stambūs. Iš akies šis galėtų sverti apie 230-250 g. Veislės standartas – nuo 200 iki 600 g vaisiai, gerą vasarą tinkamai prižiūrimi sunoksta ir didesni. Įdomu tai, kad pomidoras yra darbštus: žiedines kekes formuoja maždaug kas du-tris lapus. Tai vidutinio vėlyvumo veislė, pirmąjį vaisių duodanti maždaug 110-115-ąją dieną nuo daigelių pasirodymo pradžios.

Pats krūmas atrodo ganėtinai tvirtas. Nors ir indeterminantinė veislė, ūglių leidžia mažai. Lapija retoka.

Dar viena Mazarini svarbi ypatybė, ypač reikalinga šią vasarą – šio pomidoro nepažeidžia viršūnių puvinys. Karštą sausą vasarą pomidoras taip signalizuoja, kad jam trūksta kalcio, kurio jis negali įsisavinti iš sausos dirvos. Jei pasirodė toks puvinys, skubiai purkškite pomidorus kalcio salietra. Kodėl purkšti, o ne laistyti? Nes purškiant per lapus įsisavinamas greičiau. Tačiau Mazarini veislei šitos bėdos negresia: ji atspari ne tik viršūniniam puviniui, bet ir tabako mozaikos virusui, kelioms kitoms paplitusioms pomidorų ligoms.

Įsitikinkite, kad ne hibridas

Su veisle Mazarini yra šiokios tokios painiavos. Jei pirksite sėklas, įsitikinkite, kad ant pakelio nėra užrašo F1. Kodėl tai svarbu? Nes Mazarini yra ir veislė, ir šios veislės hibridas. Jei užsisakinėsite sėklas internetu, hibridą siūlo firma „Aelita“, o veislinį – „Biotechnika“. Hibrido ir veislinio pomidoro savybės ir net forma labai skiriasi. Aš auginau Mazarini veislės pomidorus, todėl kitiems metams rinksiu jo sėklas.

Tikras vasaros skonis

Kaip jau minėta, Mazarini veislės pomidoras – taisyklingos formos širdelė. Jo spalva labai sodri avietinė. O vidus – ryškiai raudonas. Sėklos nemažos, bet sėklų kamerose jų mažai. Dar viena svarbi gera savybė – faktiškai nėra žiedkočio.

Veislės aprašuose šis pomidoras aprašomas kaip salotinis. Vidus standus, mėsingas. Tokio pomidoro privalumas: jį galima patiekti tiesiog supjaustytą, jis puikiai laiko formą. Kadangi jis sultingas, tačiau ne vandeningas, puikiai tiks valgyti vieną, salotoms, picoms, užkepėlėms.

Jei svajojate apie rūkyto skilandžio ar lašinukų bryzelį su juoda duona ir su tikru pomidoru, tai Mazarini čia pats tinkamiausias. Jo skonis – toks, kokio ilgimės žiemą ragaudami „platsmasinius“ hibridus iš parduotuvių lentynų. Prapjovus pomidorą, jis pakvimpa tikra vasara. Skonis toks pat turtingas kaip ir kvapas. Išraiškingas, sodriai pomidorinis. Iš pradžių juntama aiški, bet neįkyri, gaivi rūgštelė, po to – saldžiarūgštis skonis. Tokiam pomidorui prieskonių – nei druskos, nei pipirų nereikia, juo galima gardžiuotis ir vienu. Puikus derinys su rūkyta mėsa ar juoda duona, arba tradicinėms salotoms su pipirais ir grietine.

Dėl ganėtinai tvirtos standžios odelės šis pomidoras tinkamas transportuoti, jį galima net sunokusį kelias dienas laikyti namie.

Aišku, jis puikiai tinkamas ir konservavimui. Tačiau vaisiai dideli, teks pjaustyti. Privalumas – tvirta konsistencija.

Verdiktas

Dėl šio pomidoro tikrai verta stengtis. Ir kitąmet jis, be jokios abejonės, bus vienas mano daržo favoritų. Kur gauti sėklų? Pomidorų forumuose. Verta pasidairyti pavasarį ir Rokiškio turguje: bent jau šį pavasarį pora prekiautojų turėjo šios veislės sėklų. Praktinis patarimas: įsitikinkite, kad perkate ne hibridą. Nes hibrido visai kitokios charakteristikos ir skoninės savybės.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą