Graikija ir alyvuogės (0)

Publikuota: 2020-09-01 Kategorija: Laisvalaikis
Graikija ir alyvuogės
Alyvuogės

Alyvuogės ir alyvuogių aliejus, tai ryškiausias maisto produktas, skiriantis Graikijos virtuvę iš kitų šalių. Dabar alyvuogių ir jų aliejaus įvairove pasigirti gali bene kiekviena šiuolaikinė pasaulio šalis. Tačiau kodėl žmonės taip pamėgo alyvuoges, kad šios paplito visame pasaulyje? Kviečiame kartu leistis į kelionę Graikijon bei atrasti dar neragautus alyvuogių skonius! 

Skysta valiuta 

Alyvmedis – tai medis, užaugantis iki 12 m aukščio, augantis subtropinio ir tropinio klimato juostose, atsparus daugumai kenkėjų ir net ugniai. Alyvmedžių istorijos lopšys – Kreta, skaičiuojama, kad dar ir šiandien saloje galima rasti „medžių atsiskyrėlių“, kurie gamtoje auga natūraliai. Vienas medis gali gyvuoti net 5000 metų, nors dabar, dažniausiai, medžiai yra sodinami tvarkingomis eilėmis ūkiuose, norint išgauti maksimalų derlių ir sukurti optimalias sąlygas augalų priežiūrai. Alyvuogių aliejaus dar 4000 m. prieš Kristų buvo naudojamas mainantis su kitomis šalimis kaip skysta valiuta, aukojamas dievams ir naudojamas maistui ruošti. Alyvuogių aliejaus ir apskritai alyvuogių populiarumas nesumažėjo iki šiol, priešingai –alyvuogės išplito po visą pasaulį. 

Alyvuogių įvairovė 

Alyvuogėse yra 6–19 proc. riebalų, šiek tiek geležies, kalcio, vitamino C. Maistinė alyvuogių vertė priklauso nuo jos rūšies. Įprastai alyvuogės skirstomos į juodas ir žalias. Žalios yra renkamos, kai užauga iki normalaus rūšies dydžio, tačiau prieš sunokstant. Juodos – priešingai, renkamos kai jau sunoksta ar net pernoksta. Priklausomai nuo rūšies „juodos“ alyvuogės gali būti raudonai juodos, juodos su violetiniu atspalviu, tamsiai violetinės, rožinės ar kaštoninės. Taip pat labai populiarios yra konkrečios alyvuogių rūšys, pavyzdžiui, Kalamatos alyvuogės yra migdolo formos, blizgančia odele, įprastai marinuojamos raudonojo vyno acte ir alyvuogių aliejuje. „Lidl“ akcijų leidinys gali jums padėti išsirinkti, skirtingų rūšių alyvuoges ir atrasti savo mėgstamiausią skonį! 

Nuo prieskonio iki užkandžio 

Alyvmedžio produktų – alyvuogių aliejaus ir alyvuogių – panaudojimas yra platus. Aliejumi dažniausiai gardinamos salotos, gaminami padažai, taip pat jame mirkomi įvairūs prieskoniniai augalai, pavyzdžiui, aitrieji pipirai ar bazilikai ir gautu aromatiniu aliejumi gardinama pica, sumuštiniai. Yra diskutuojama apie tai, ar sveika alyvuogių aliejų kaitinti ir jame kepti maistą, tačiau virtuvės gurmanai įsitikinę, kad alyvuogių aliejus – pats skaniausias.

Alyvuogių kainos svyruoja priklausomai nuo jų paruošimo ir rūšies. Todėl alyvuogių galime rasti tiek ir ant pigios picos, tiek ir šalia brangių vyno rūšių. Alyvuogės, tai puikus užkandis prie vyno taurės, jos dera su įvairias švelnaus skonio sūriais, nes pačios dėl įprastų vyno acto, citrinų sulčių marinatų yra kiek stipresnio ir pikantiškesnio skonio. Neretai alyvuogės yra parduodamos įdarytos tam tikrais produktais, pavyzdžiui, citrinos minkštimu, ančiuviais, paprikomis, česnakais ar migdolais. Šie įdarai joms suteikia dar daugiau išskirtinio skonio ir palengvina užkandžių stalo serviravimą – šalia gėrimų galima pateikti tiesiog įdarytas alyvuoges ir nereikės sukti galvos, ar skoniai dera tarpusavyje.

 

Užs. 1109.

 

Dalintis naujiena