Bikoloras Peppermint – ir skoniui, ir grožiui (0)

Publikuota: 2020-09-10 Kategorija: Laisvalaikis
Bikoloras Peppermint – ir skoniui, ir grožiui
Lina Dūdaitė-Kralikienė / Pomidoras „Peppermint“ – dvispalvis.

Bikolorai – dvispalviai pomidorai – yra pomidorų augintojų paskutiniųjų metų viena svarbiausių temų. Šie gražūs ir skanūs pomidorai sparčiai populiarėja. Ir ne veltui. Viena retesnių, bet greitai plintančių veislių – „Peppermint“. Apie ją girdėjau labai daug palankių atsiliepimų. Ir, gavusi sėklų, nusprendžiau pati pabandyti ją auginti.

Atrodo įspūdingai
Jei norite pasipuikuoti prieš kaimynus lysve ar šiltnamiu, tai „Peppermint“ puikus pasirinkimas. Mat didžiuliai ryškiaspalviai pomidorai šviečia iš toli. Sunku jų nepastebėti, kai vienas sveria pusę kilogramo, o ant kekės tokių – trys. Taigi, norintieji įsitaisyti išties gražų, derlų pomidorą, turėtų pasidomėti šia veisle.
Radau informacijos, kad „Peppermint“ – sena paveldo veislė, atkeliavusi iš JAV, Tenesio valstijos. Tai ankstyvasis (šiemet skamba ironiškai) pomidoras, kuris pirmuosius vaisius turėtų sunokinti maždaug 80-ąją dieną po daigo kilpelės pasirodymo. Tai aukštas, galingas indeterminantas – šiltnamiuose išauga iki 2 m. Aišku, lauke yra gerokai žemesnis, tačiau ir jam reiktų pasirūpinti tvirtu ir aukštu kuoliuku parišti.
Įdomu, kad rusiškuose forumuose kai kurios pomidorų augintojos skundžiasi, kad „Peppermint“ nederlinga veislė: vienai užaugo „viso labo“ 8 vaisiai po kilogramą su viršum. 8 kg nuo krūmelio – ir tai vadinasi nederlinga?
Krūmą vertėtų formuoti 1-2 stiebais. „Peppermint“ nėra labai platus krūmas, saikingai leidžia ūglius. Va su kuo šiemet reikėjo padirbėti – tai skabyti vadinamuosius „žiedus-monstrus“. Jie atsiranda ant storesnio kotelio, atrodo gerokai didesni, su daugiau žiedlapių, nei įprasti pomidorų žiedai. Tokius neįprastus žiedus reikia laiku nuskabyti: jie atima daug jėgų iš augalo, o pomidorai užauga labai deformuoti.
Paprastai „Peppermint“ augina apie pusės kilogramo dydžio vaisius. Norintiesiems kilograminių, teks formuoti kekes, paliekant ant jų po daugiausia tris žiedus. Dar vienas svarbus patarimas: kadangi pomidorai sunkūs, raskite būdų tvirtai pririšti ne tik augalo stiebą, bet ir pirmąsias kekes.

Atsparus aplinkos sąlygoms
Didžiausias „Peppermint“ trūkumas – jo plonytė odelė. Taigi, esant netolygiam, koks buvo rugpjūtį, drėgmės kiekiui, reikia nusiteikti, kad lauke auginami pomidorai skilinės. Skyla jie paprastai netoli žiedkočio. Taigi, katkartėmis reiktų patikrinti vaisius, kad skilimo vietoje neįsimestų koks pelėsis.
Gamtos sąlygoms jis, kaip ir dauguma paveldinių veislių, gana atsparus. Puikiai augo ir šaltą pavasarį, ir sausoką nešiltą vasarą, atlaikė rugpjūčio rūkus. Ir ligos jį aplenkia. Tai tikrai gera veislė pradedantiesiems pomidorų augintojams.

Pasakiška išvaizda ir skonis
„Peppermint“ – tai pomidoras, kuris nustebins ir savo grožiu, ir skoniu. Vos pradėjęs nokti, pomidoras būna gelsvas, vėliau atsiranda oranžiniai, raudoni atspalviai. Juk todėl jis ir yra bikoloras – dvispalvis. Pomidoras gražios, apvalios formos, vienas sunkiai telpa į desertinę lėkštelę, taigi vieno užteks salotoms.
Sakoma, kad šie pomidorai skaniausi, jei nuskinti šiek tiek pastovi. Aha, pastovės gi toks grožis ir skonis. Pjūvis įspūdingas: auksinis minkštimas su raudonais intarpais. Tokį supjausčius, lėkštė taps stalo puošmena. Sėklų yra nedaug, jos mažytės, lyginant su vaisiaus dydžiu, ir išsidėstę prie pat odelės. Taigi, minkštimo daug, pomidoras mėsingas. Skonis – labai turtingas, saldus, be jokio aitrumo. Juntamos vaisinės natos. Tokį pomidorą galima valgyti kaip desertą. Todėl tikėtis, kad jis kažkiek pastovės, būtų naivu.
Dėl plonos odelės jis nelabai tinkamas transportuoti. Jei ketinate kur nors vežti, tai geriau skinti nepernokusį.
Supjaustytas puikiai laiko formą.
Kadangi jis didelis, tai konservams pomidorus teks pjaustyti. Tiktų ir padažams, bet sąžiningai sakau, tokį aukoti padažui yra gaila.
Lina DŪDAITĖ-
KRALIKIENĖ

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Sponsored Video