Vasaronės: apie paslaptis ir aukštaitiško baltumo prabangą (video +foto) (0)

Publikuota: 2020-06-25 Kategorija: Kultūra
Vasaronės: apie paslaptis ir aukštaitiško baltumo prabangą (video +foto)
Linos Dūdaitės-Kralikienės nuotr. / Joninių Vasaronės džiugino smagiais „Gastautos“ atliekamais kūriniais.

Birželio 24-ąją rokiškėnus į Liongino Šepkos parką sukvietė pirmosios šių metų Vasaronės. Kiekvieną vasaros ketvirtadienio vakarą jos kvies pasibūti smagioje muzikos, teatro, poezijos, humoro aplinkoje. Kerėjusios Joninių nakties magija ir aukštaitiško nuometo baltumu, Vasaronės žada daug staigmenų, įspūdžių ir nuotykių. „Sąmoningai nenorime atskleisti programos, nes renginio idėja tokia: ėjai pro šalį, atsisėsk, pabūk, pasidžiauk. Laisvas ir niekaip neįpareigotas“, – sakė organizatorių – Rokiškio kultūros centro – direktorės pavaduotoja Aušra Gudgalienė.

Programa: ir savo krašto žmonės, ir atradimai
Kaip jau minėta, tikslų Vasaronių dalyvių sąrašo A. Gudgalienė neatskleidžia, nes nori palikti truputį intrigos. Mat renginio idėja tokia: ateik į šventę be paradinio kostiumo, išankstinių nuostatų ir įsipareigojimo ateiti tiksliai į renginio pradžią ir išbūti iki jo pabaigos. Čia daug laisvės ir žiūrovams, ir kūrėjams.
Ir aplinka neformali: susėsti medžių pavėsyje ant suoliukų, pledų ar savo pačių atsineštų kėdučių. Beje, nors Kultūros centro žmonės ir ragino jomis pasirūpinti, daugelis svečių atėjo be jų. Todėl mielai skolinosi centro pledus, sėdmaišius. O Taikos gatvės daugiabučių gyventojai buvo dar išradingesni: „Gastautos“ koncerto jie klausėsi tiesiog pravėrę langus.
Kaip sakė pašnekovė, formuojant Vasaronių programą, pirmiausias kriterijus, renkantis kolektyvus, buvo jų profesionalumas. Antrasis: Rokiškio krašto kolektyvams teikiama pirmenybė. „Jei yra trys ar keturi puikūs Aukštaitijos folkloro kolektyvai, tai kodėl mums rinktis panašaus lygio iš kaimyninio rajono? Savais pasidžiaukime“, – sakė A. Gudgalienė. Tačiau ir įvairovės reikia. Ir savų, ir svetimų. Ir balto aukštaitiško nuometo prabangos, ir smagių humoro kolektyvo emocijų.
Rankas Vasaronių organizatoriams atrišo pagaliau gautas finansavimas šiam projektui.
Tad vėl vasaros ketvirtadieniais skambės L. Šepkos parke dainos ir juokas.

„Gastauta“ – apie tautos ir savo tradicijas
Joninių dieną sveikintinas sprendimas buvo pasirinkti bene garsiausią mūsų krašto kolektyvą – „Gastautą“. Kuri per maždaug valandos trukmės pasirodymą skaičiavo ilgiausią vasaros naktį nuo pasirengimo, baltų rasų prausynių, kupolės puokštės rinkimo, iki rankos taiklumo spendžiant vedybų klausimą. Nuo sutartinių, dalgio valiavimo, iki linksmų Jonų ir Janinų polkų, Malūnėlio ir karantininio valso. Kad ir kuklūs žiūrovai buvo, visgi „Gastauta“ sugebėjo juos išjudinti šokiams.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video