Unikalūs tyrimai: dronas po bažnyčios skliautais (0)

Publikuota: 2020-01-29 Kategorija: Kultūra
Unikalūs tyrimai: dronas po bažnyčios skliautais
Linos Dūdaitės-Kralikienės nuotr. / Architektas Aurimas Širvys parodė, kaip bažnyčia buvo dažoma nuo jos pastatymo iki šių dienų.

Trečiadienį, sausio 29-ąją Rokiškio šv. apaštalo evangelisto Mato bažnyčioje buvo atliekami unikalūs tyrimai: po skliautais sklandė dronas. Tyrimai svarbūs daugeliu aspektų ir jie yra svarbi dalis planuojamam bažnyčios vidaus atnaujinimo projektui.

Pasaulyje įprasti, Lietuvoje reti

„Rokiškio Sireną“ su įdomiais tyrimais supažindino architektas kraštietis Aurimas Širvys ir Rokiškio dekanato dekanas, Šv. apaštalo evangelisto Mato bažnyčios klebonas Eimantas Novikas. Pasak architekto A. Širvio, tyrimų metu bus ne tik išžvalgytos įprastai sunkiai pasiekiamų bažnyčios interjero detalių, tokių, kaip, pavyzdžiui, skliautai, būklė, bet ir jų įtrūkimų kiekis, gylis ir kiti svarbūs duomenys. Taip pat bus detaliai užfiksuota visos bažnyčios būklė. Bus sukurtas trimatis interjero vaizdas, santykiu 1:1.

Kaip pasakojo A. Širvys, tokie tyrimai užsienyje jau įprasti rūpinantis senųjų pastatų išsaugojimu. O Lietuvoje ši nauja technologija taikoma retokai. Šiuolaikinių technologijų dėka, tyrimai bažnyčioje truko maždaug pusdienį. Juos specialia įranga atliko įmonė „Droneteam Lt“.

Kuo svarbus toks tyrimas? Architekto teigimu, užfiksuojamas detalus trimatis pastato interjero vaizdas. Kiekviena jo detalė puikiai matoma. Ir toks modelis labai naudingas rekonstruojant arba po nelaimių atkuriant paveldo objektus. Užsienyje tokie tyrimai labai populiarūs medinio sakralinio paveldo išsaugojimui. O štai Lietuvoje jie vis dar yra naujovė. Pasak pašnekovo, šis tyrimas yra faktiškai antrasis detalus Rokiškio šv. apaštalo evangelisto Mato bažnyčios tyrimas.

Kokia dabartinė bažnyčios būklė? Pasak pašnekovo, bažnyčios tvarkymo darbai pradedami kaip tik laiku: statinio būklė dar nėra avarinė. Tačiau tvarkymo darbai jau būtini. Jei su jais būtų suvėluota, pastatas kurį laiką nyktų tarsi nepastebimai, po to prasidėtų virtinė rimtų bėdų.

Rengiasi projektui

Šie tyrimai yra vienas iš pasirengimo numatomam dideliam Rokiškio šv. apaštalo evangelisto Mato bažnyčios interjero rekonstrukcijos projektui. A. Širvio teigimu, projektas bus paruoštas rugsėjį. Projekto rengėja – UAB „Senamiesčio projektai“. Buvo atlikti ir specialūs polichrominiai tyrimai, nustatyta, kad bažnyčios vidus perdažytas keliskart.

 

Be jau minėtų, žinomi ir kito svarbaus tyrimo rezultatai. Buvo tirtas bažnyčios tinko užterštumas. Ir jis viršija normą dukart. Kaip tai nutiko? A. Širvys pasakoja paprastai: tik ką pastatyta bažnyčia buvo be vidaus apdailos. Ji buvo atlikta maždaug tuo pat metu, kaip pastatytas bažnyčios bokštas. Šventovės sienų dekoras buvo mums neįprasta oranžine spalva. Aliejiniais dažais. Nuo jų ir prasidėjo visos problemos. Mat, pasak architekto, aliejiniai dažai užkemša tinko poras. Maža to, ir vėliau bažnyčia, manoma, tarpukariu, buvo perdažyta. Ir vėl, žinoma, aliejiniais dažais. Paskutinysis ornamentų sluoksnis aliejiniais dažais buvo išpieštas apie 1970-80 m. Iš išorinės aplinkos į bažnyčios vidų patekdavo drėgmė. Ir tinkas po gana storu aliejinių dažų sluoksniu tiesiog sušuto.

Pasak A. Širvio, stengiantis atkurti autentišką bažnyčios interjerą, tektų valyti visus aliejinių dažų sluoksnius. Ir ne juos nuskusti, o nuimti specialios termotechnologijos dėka. Taip pat projekto dėka būtų sutvirtinti iš išorės bažnyčios pamatai, restauruota grafų kripta, įrengta speciali nuogrinda, sutvarkyti bažnyčios vidaus paviršiai, laiptinė.

Rokiškio dekanato dekanas E. Novikas akcentavo, kad Rokiškio šv. apaštalo evangelisto Mato bažnyčia svarbi daugeliu aspektų. Ir kaip architektūros šedevras, reprezentuojantis Rokiškį, ir kaip religinė, sakralinė erdvė, dvasinis dekanato centras. Ji jau atskleidė nemažai paslapčių apie mūsų miesto istorinę, kultūrinę raidą, ir žada vis naujus atradimus.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video