Trijų karalių iškilmė Pandėlio bažnyčioje: apie išminčių simbolį ir anonimiškumą (video) (2)

Publikuota: 2021-01-07 Kategorija: Kultūra
Trijų karalių iškilmė Pandėlio bažnyčioje: apie išminčių simbolį ir anonimiškumą (video)
Lina Dūdaitė-Kralikienė / Kunigas Albertas Kasperavičius laimino kreideles ir smilkalus.

Viešpaties apsireiškimo, populiariai vadinamą Trijų karalių iškilmę Lietuvos katalikų bendruomenėje lydėjo šiokia tokia sumaištis: sausio 5-ąją paskelbę, kad nuo sausio 11-osios bus atnaujintos viešos šv. Mišios šalies bažnyčiose, sausio 6-osios popietę Lietuvos vyskupai šį sprendimą atšaukė. „Rokiškio Sirena“ karantino metu laikosi pažado patarnauti tikintiesiems transliuodama šv. Mišias iš Rokiškio dekanato bažnyčių. Trijų karalių iškilmę tiesioginė transliacija buvo iš Pandėlio bažnyčios, šv. Mišias aukojęs klebonas Albertas Kasperavičius akcentavo šios šventės svarbą tikinčiųjų bendrystei.

Trijų karalių iškilmė – ne tik proga paženklinti
namus bei nupuošti eglutes
Trijų karalių iškilmę šiuolaikiniai žmonės sutinka kaip ženklą nupuošti namus dabinusias eglutes. Tikintieji tą dieną palaiminta kreidele ant namų durų brėžia raides K(asparas), M(erkelis), B(altazaras).
Kunigas A. Kasperavičius pamoksle pasakojo, kad trijų išminčių apsilankymas Šventajame rašte aprašytas neminint jų vardų, jie krikščioniškoje tradicijoje atsirado šiek tiek vėliau. O štai pirmajame krikščionybės tūkstantmetyje trijų karalių iškilmė turėjo labai ryškias, gilias tradicijas ir savo reikšme ne ką tenusileido Kalėdoms. Anksčiau šios dienos minėjimas buvo keliamas ir į artimiausią sekmadienį, o jau keletą metų vėl yra grąžinta minėti šią konkrečią, paskirtą dieną.
Kodėl ši šventė aktuali šiandien? Greta Juozapo ir Marijos, piemenėlių, atsiranda trys paslaptingos asmenybės: Rytų išminčiai, atkeliavę su labai konkrečiu tikslu – pagarbinti Viešpatį. Jie – Bažnyčios simobilis. Svarbiausio žmogaus tikslo – Dievo ieškojimo poreikį. Ir šis poreikis būdingas visoms tautoms, visoms kultūroms.
Ir sužibusi žvaigždė yra ženklas tikinčiam, pastabiam žmogui, jį supančiame pasaulyje ieškančiam Dievo ženklų.
Dvasininkas pabrėžė: trys išminčiai simbolizuoja pas Viešpatį ateinančias pagoniškąsias tautas. Jų apsilankymas daugiau nei du tūkstančius metų yra aiškus signalas, kad Išganytojo atėjimas yra svarbus ne tik žydų tautai. Išminčiai – viso pasaulio tautų simbolis, krikščioniškosios žinios, Gerosios naujienos ženklas. Ir per pagoniško prietaringumo brūzgynus ji ieško Dievo, junta jo trauką, kad pripildytų širdį Dievo dovanojamo džiaugsmo.
Išminčių dovanos – auksas, smilkalai ir mira – taip pat simboliai. Auksas dovanojamas kaip valdovo ženklas. Vadinasi, Jėzus pripažįstamas ir pagarbinamas kaip pasaulio valdovas. Smilkalai – dvasininko ženklas, taigi taip simbolizuojamas ir Jėzaus, kaip dvasinio valdovo pripažinimas. Trečioji dovana – mira – naudojama kaip skausmo malšinimo priemonė ir tepalas mirusiesiems. Tai Jėzaus misijos – atpirkti žmoniją kančia ir mirtimi ant Kryžiaus ženklas.
Dvasininkas akcentavo, kad nors išminčių vizitas, be abejonės, buvo be galo svarbus įvykis, tačiau jų vardai Šventajame rašte neįrašyti. Kodėl? A. Kasperavičius pabrėžė, kad taip yra dėl kelių priežasčių. Visų pirma, išminčiai nėra vien tik asmenybės, tai pas Viešpatį keliaujančių pasaulio tautų simboliai.
Kita priežastis – ne mažiau svarbi. Anonimiškumas – tarnystės ženklas ir pamoka. Kad net svarbiausi įvykiai, vardai nebūtinai turi būti afišuojami, kad jie neužgožtų esmės: tikėjimo. O ne tikėjimas būtų priemone išaukštinti save, kaip asmenį. Tikintieji kartais nori būti žinomi, garsūs, atkreipti visuomenės dėmesį. „Tai ženklas, kad žmogiškuoju uolumu esi pašauktas visu gyvenimu garbinti Dievą“, – akcentavo dvasininkas.
Jis pabrėžė, kad išminčiai – visuomenės elitas, intelektualai, į kuriuos turi lygiuotis visuomenė. Ir jie atėjo garbinti Dievo.

Karalių pamokos
Kalbėdamas apie šiandieninę situaciją dvasininkas kalbėjo apie tai, kokia svarbi yra žmonių bendrystė, solidarumas, jautrumas, gebėjimas atsiliepti, ištiesti pagalbos ranką.
Kad šiandien sergantiesiems, izoliuotiesiems reikia kitų žmonių pagalbos: pasirūpinti maistu, vaistais, kitais būtinais poreikiais. Todėl yra labai svarbu girdėti kiekvieną žmogų, bendrauti, domėtis juo. Tai yra Rytų išminčių pavyzdys šiandienos tautai. Ir dvasininkas akcentavo, kad tik padedant vieni kitiems bus galima pasiekti šviesesnę dieną.

Palaimino kreideles
ir smilkalus
Šią dieną tradiciškai laiminamos kreidelės, kurias parsinešę namo tikintieji ant savo durų brėžia trijų išminčių vardų pirmąsias raide. Šventintas kreideles, kaip sakė dvasininkas, bus galima pasiimti tuomet, kai bažnyčia atvira asmeninei maldai. Kreidutės sudėliotos taip, kad būtų galima saugiai paimti jos gabalėlį. Ir, laikantis visų saugumo reikalavimų, suvyniojus į skepetaitę, palikti jos kaimynams.
Dvasininkas, kalbėdamas apie vyskupų sprendimą (kuris tądien buvo atšauktas) atidaryti bažnyčias viešai maldai, sakė, kad jo asmenine nuomone, toks žingsnis kiek ankstyvas. Nors praktika rodo, kad po švenčių sausio mėnesį tikintieji bažnyčioje lankosi rečiau, nei įprasta. Tačiau tikinčiųjų pareigingumo dėka Pandėlio bažnyčia, kaip ir kitos dekanato bažnyčios netapo viruso židiniais.
Lina DŪDAITĖ-
KRALIKIENĖ

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video