Tradicija pinti vainikus: didžiausias pasiekimas – bendrystė (foto) (0)

Publikuota: 2021-08-15 Kategorija: Kultūra
Tradicija pinti vainikus: didžiausias pasiekimas – bendrystė (foto)
Lina Dūdaitė-Kralikienė / Rokiškio šv. apaštalo evangelisto Mato bažnyčia tikinčiuosius pasitiks originaliai išpuošta.

Žolinė – Švč. Mergelės Marijos į dangų ėmimo iškilmė – tuojau sukvies į bažnyčias tikinčiuosius. Jau keletą dienų Rokiškio dekanato bažnyčiose vyko pasirengimo jai darbai. Šios šventės simbolis – gėlės ir žolynai, kuriais puošiami altoriai, bažnyčių šventoriai. Prieš keletą metų pradėta vainikų pynimo tradicija Rokiškio šv. apaštalo evangelisto Mato bažnyčioje įgauna pagreitį: prie jos jungiasi gausios tikinčiųjų ir įvairių bendruomenių pajėgos. Žolinių dieną šventinami žolynai, tačiau ne visi turi galimybių jų pasiskinti, o kai kurie – tiesiog pamiršo. Tad jais pasirūpino šv. apaštalo evangelisto Mato parapijos tikintieji: prie įėjimo į bažnyčią bus padėti krepšeliai su puokštelėmis, kad kiekvienas galėtų namo parsinešti pašventintų žolynų.

Iššūkis – kur gauti žolynų

Rokiškio šv. apaštalo evangelisto Mato bažnyčios šventoriuje rinkosi nemenkos vainikų pynėjų pajėgos. Darbas virte virė: vieni vainikus pynė, kiti gėles rūšiavo. Diakonas Vilius Valionis sakė, kad šiemet nupinti vainikus – nemenkas iššūkis. Jam pritarė ir parapijietės. Karšta vasara tiesiog paankstino gėlių žydėjimo metą. Pavyzdžiui, jau bebaigia nužydėti rugpjūčio pabaigos gėlė – kardelis. Dar maža ir jurginų žiedų. Taigi, tenka suktis su tais žolynais, kurie šiuo metu prieinami.

Itin dailus vainikas, papuošiantis Švč. Mergelės Marijos altorių buvo nupintas iš rūtų ir tagečių. Nors diena saulėta, pynėjos nesibaimino, kad rūtos rankas nudegins: jos žolynus tiesiog sudrėkino.

Daug kas atvežė

Nors ir šventoriuje virte virė darbai, nemažai bendruomenių, įstaigų žmonių rinkosi vainikus pinti savo būstinėse ir atvežė jau nupintus. Skemų, Kavoliškio, Bajorų bendruomenės kūrybingai išsprendė gėlių trūkumą: į vainikus pynė šermukšnių, dekoratyvinių sodo augalų uogų kekes.

Rokiškio dekanato Caritas vedėja Dangira Šatienė kruopščiai skaičiavo, kiek kas metrų vainiko nupynė. Bekalbant į svečius atvyko Rokiškio neįgaliųjų draugijos atstovai. Jie pasakojo, kad penktadienis buvo itin užimta diena: šešias valandas džiaugėsi molio darbų edukacija. Bet vis tiek rado laiko nupinti 25 m vainiką.

Be jau minėtų bendruomenių, savo vainikus atvežė Rokiškio krašto muziejus, Socialinės paramos centro Dienos centro auklėtiniai, rajono savivaldybė, kitos įstaigos bei įmonės. O kiek dar prisijungė pavienių talkininkų... Vainikų ilgis įspūdingas, skaičiuojamas dešimtimis metrų. O sudėjus, jau ir arti pusės kilometro būtų. D. Šatienė pasakojo, kad daugiau nei ilgi vainiko metrai, džiugina žmonių bendrystė, draugiškumas, noras puošti savąją šventovę.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video