Šįvakar Rokiškio krašto muziejaus menė – trumpametražių filmų vakaras (0)

Publikuota: 2021-09-09 Kategorija: Kultūra
Šįvakar Rokiškio krašto muziejaus menė – trumpametražių filmų vakaras
Elenos Kairytės nuotr. /

Antrąją šiuolaikinio meno festivalio „STARTAS“ dieną, Rokiškio krašto muziejaus menė vyks trumpametražių filmų vakaras.

Trumpametražis filmas MA108 // Rež. Erika Vizbaraitė // Šokio filmas, 2020

Ma 108“ – trumpo metro šokio filmas, kurio kūrimas vyko pamažu, per skirtingus patyrimus ir raiškos formas. Ma – japonų k. kilmės žodis, reiškiantis tuštumą, erdvę, tarpą, pauzę. 108 – kasdienė nusilenkimų praktika, apie kurią, kaip apie ašį, susivėrė šokio filmo epizodai, nes nusilenkti – tai atsiduoti, paaukoti savo ego, pasitikėti, atsiprašyti. Šis šokio filmas – tai išjudinta tyla, įžodinti regėjimai, įvaizdintos nuojautos.

Trumpametrežis filmas SHAMBHALA // Rež. Kristaps Opincāns // Dokumentika, 2019

„Shambhala“ - tai ribinių Rygos erdvių tyrinėjimas. Filmo dokumentiniai subjektai žymi specifinius mitologinius archetipus ir konstruoja savo savarankiškus pasakojimus, atverdami slaptą pasaulį, egzistuojantį visai šalia mūsų, uždengtą nuo kitų akių.

Trumpametražis filmas HUNTING DAY // Rež. Ivo Skanstiņš // veiksmo, juodo humoro komedija, 2016

Kai po brakonieriavimo pabėgimo medžiotojas rastas negyvas miške, jo dukra ir psichiškai nesveikas sūnus imasi ieškoti tiesos už jo mirties aplinkybių ir siekia atkeršyti žudikui.

N-16

Trumpametražis filmas APNEA // Rež. Erika Vizbaraitė // Eksperimentinis filmas, 2020

Pirminis šio darbo tikslas buvo tyrinėti judesį po vandeniu, tačiau pats vanduo bei jo patyrimas atvėrė žmogaus fiziologinių, psichologinių bei emocinių būsenų temas, kurios ir tapo tyrimo esme – santykių tarp žmonių tema prasiplėtė iki santykio su pačiu savimi, gebėjimo sulėtėti ne tik vandenyje, bet ir gyvenime, ir tiesiog leisti sau būti, išbūti. Atsirado savistabos svarba – kontrolės paleidimo, pasitikėjimo ir atsidavimo procesai. Kūrėja teigia: „Kai esi giliai po vandeniu – atsiriboji nuo viso išorinio pasaulio, lieki tik tu ir vanduo. Ir tuomet išgirsti savo fizinį kūną, visus pojūčius, išgirsti savo mintis – tampi permatomas, kaip ir vanduo. Įvyksta magiškas momentas – tarsi išnyksta ribos tarp tavęs ir vandens, sunku nusakyti kur jis baigiasi ir prasidedi tu. Esi laisvas – esi savimi.“ Filmo ašimi tapo apnėjos fenomenas (graikiškas terminas „apnea“ – kvėpavimo sulaikymas).

20:30 val. // rugsėjo 9 d. // Rokiškio krašto muziejaus menė

Registracija į filmų vakarą:

>> 9 D. // STARTAS 2021 // renginio Rokiškio krašto muziejuje dalyvių registracijos anketa

Visi festivalio renginiai yra NEMOKAMI.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video