Rudolfo Lymano muzikos mokyklos bendruomenės koncertas nepaliko abejingų (foto) (1)

Publikuota: 2020-09-29 Kategorija: Kultūra
Rudolfo Lymano muzikos mokyklos bendruomenės koncertas nepaliko abejingų (foto)
Lina Dūdaitė-Kralikienė / Gausus Rokiškio Rudolfo Lymano muzikos mokyklos atlikėjų būrys.

Baigėsi XXI tarptautinis vargonų muzikos festivalis, skirtas Rudolfo Lymano atminimui. Nuostabią šventę rokiškėnams dovanojo šio čekų muziko vardu pavadintos mūsų miesto muzikos mokyklos moksleiviai ir jų pedagogai. Po Šv. apaštalo evangelisto Mato bažnyčios skliautais aidėjo 15 įspūdingų kūrinių. Repertuare – ir klasika, ir tradicinės liaudiškos kantičkų giesmės.

Kaip ir visuose Rudolfo Lymano muzikos mokyklos koncertuose, ir šiame, kaip dabar madinga sakyti, buvo įveiklinta visa bendruomenė: ir moksleiviai, ir pedagogai, ir mokyklos absolventai. Rokiškėnai seniai įpratę įvairiomis progomis gėrėtis jaunimo talentais, tačiau šis koncertas buvo puiki proga priminti, kokiais talentais garsėja ir jų ugdytojai. Tai mielas ir prasmingas akcentas artėjant Mokytojo dienai. Kitas svarbus dalykas yra tai, kad į koncertą įtraukti ir buvę mokiniai. Mat vis dar gaji problema: paruošti muzikantui įdedama labai daug darbo, talento ir pastangų, tačiau baigęs muzikos mokyklą, toks žmogus paprastai padeda instrumentą ir išnyksta iš rajono muzikinio gyvenimo. Dalyvavimas tokiuose koncertuose skatina buvusius mokinius ne tik nepamiršti įgytų žinių ir įgūdžių, bet ir būti rajono muzikos erdvėje bei bendruomenėje.

Koncerto repertuaras buvo įvairus. Nors vargonų festivalyje tikėtasi, kad J. S. Bacho garsiąją Toccata ir fuga d-moll girdėsime atliekamą vargonais, tačiau ji puikiai skambėjo ir Mykolo Urbštanavičiaus atliekama akordeonu. Kanklininkė Austėja Vedeikaitė puikiai atliko M. Giuliani „Romansą“.

Drąsų iššūkį sugalvojo jaunių choro RE DO ugdytoja Reda Kazlauskienė. Choristai giedojo išsidėstę visoje bažnyčios erdvėje. Puikus garsas, įdomūs sąskambiai rodė, kad ši idėja išties pasiteisino.

Kitokiame amplua – grojantį violončele – rokiškėnai išvydo bažnyčios vargonininką Justiną Šapolą. Žavėjo ir jaunosios virtuozės smuikininkės Floros Kemundrytės, fleitininko Andriaus Juozapavičiaus atliekami kūriniai. Žiūrovų nepaliko abejingų ir jaunosios solistės (sopranas) Rusnės Mikalauskaitės atlikta giesmė. Štai akordeonistų ansambliui teko sudėtingas lietuvių kompozitoriaus V. Kuprevičiaus kūrinys „Pas Bachą šv. Tomo katedroje“ – puiki galimybė susipažinti ir su mūsų šalies kūrėjų darbais. Žavėjo ir smuikininkių ansamblis, ir trimitininkų Dominyko Daukšos bei jo mokytojo Armučio Aleksiejaus duetas. Mokytojos Astos Vajegienės ir smuikininkės Laimos Kanopienės atliekamas įspūdingai suskambėjo A. Vivaldžio „Domine Deus“. Instrumentinis ansamblis „Vivo dolce֧“ koncertui suteikė modenumo, pasirinkę A. Piazzolos „Oblivion“. Juos vėl gi pakeitė klasika: Z. Fibich „Poema op.39“, kuriai R. Lymano muzikos mokyklos pedagogai suteikė lietuviškesnio skambesio birbynės partija. Liaudiškojo giedojimo tradicijas priminė ansamblis „Gelmės“, atlikęs gana žinomą senąją kantičkinę giesmę „Sveika, žvaigžde ankstyboji“. O koncertą įspūdingu vargonų skambesiu užbaigė vargonininkas Justinas Šapola.

Kultūros centro direktorės pavaduotoja Aušra Gudgalienė, dėkodama muzikos mokyklos kolektyvui, dovanojo jiems didžiulę saldžią dovaną ir knygų apie muziką Rudolfą Lymaną. Šios ypač vertingos, mat jų likę vos kelios.

Muzikos mokyklos direktorė Vilma Steputaitienė dėkojo ir koncerto dalyviams, ir žiūrovams už nuoširdumą.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video