Rokiškyje – turistų neatrastas istorijos ir meno parkas: viduramžių dvelksmas palieka neišdildomą įspūdį (0)

Publikuota: 2021-09-17 Kategorija: Kultūra
Rokiškyje – turistų neatrastas istorijos ir meno parkas: viduramžių dvelksmas palieka neišdildomą įspūdį
Delfi.lt nuotr. / Rokiškyje – turistų neatrastas istorijos ir meno parkas: viduramžių dvelksmas palieka neišdildomą įspūdį

Naujų patrauklių kampelių, menininkų rankų išpuoštų objektų ieškantiems kelionių mėgėjams atvykus į Rokiškį, neabejotinai vertėtų stabtelti S. Dariaus ir S. Girėno gatvėje, kurioje yra įkurta viena įspūdingiausių šio krašto vieta po atviru dangumi – Istorijos ir meno parkas.

Gyvenamųjų namų kvartale rasti „pasislėpusį“ parką nebuvo labai paprasta – kelis kartus važinėjome pirmyn ir atgal, nes vietos valdžia, už turizmą atsakingi jos atstovai nepasirūpino iškabomis ir nuorodomis.

Tačiau pasiekus tikslą, vaizdai akimirksniu privertė pamiršti patirtus nepatogumus, palikdami vieną klausimą – kodėl šis objektas, galintis pritraukti turistų srautus ir iš tolimesnių Lietuvos vietovių, pačiame Rokiškyje yra gana menkai populiarinamas?

Savo sodyboje parką įkūrusi šeima – istorikas, literatas, žurnalistas Vytautas Gasiūnas ir jo žmona Nijolė Gasiūnienė per 18 metų sukūrė išskirtinę erdvę, kurioje puikiai bičiuliaujasi menas, garsūs istoriniai veikėjai, karvedžiai, mitologija, literatūra, raštija.

Į išpuoselėtą aplinką – takelius, medelius, gėlynus, fontaną įsiliejusios didžiųjų kunigaikščių, senovės lietuvių dievybių, vandens nešėjos ir kitos skulptūros sukuria nepakartojamą atmosferą.

Parke į lankytojus žvelgia Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovai, nuo Mindaugo iki Vytauto, paminklas knygai, pagonybės laikus simbolizuojantis obeliskas Aukščiausiajam dievui, mitologinės būtybės, pasaulio medis, milžinkapio miniatiūra.

Čia pat galima sutikti ir neandertalietį su kuoka, plačiau susipažinti su pagonybės pasauliu, žymiausiais jo dievais ir deivėmis – Praamžiumi, Perkūnu, Patrimpu, Pikuoliu, Gabija, Medeina, Laima, Žemyna.

Parką išgražino žinomi medžio drožėjai, skulptoriai Gintaras Varnas, Vidmantas Zakarka, Saulius Lampickas, kiti meistrai, kurių darbai paliks ryškų pėdsaką jaunesnėms kartoms.

Sulaukę garbaus amžiaus, V.Gasiūnas ir jo žmona Nijolė toliau puoselėja parką, priima lankytojus, papasakoja jiems daugybę įdomių faktų, susijusių su menu, istorija, kultūra.



Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video