Rokiškėnai susitiko su serialo „Giminės“ scenarijaus autoriumi B. Bušma (0)

Publikuota: 2023-10-11 Kategorija: Kultūra
Rokiškėnai susitiko su serialo „Giminės“ scenarijaus autoriumi B. Bušma
Kristinos Ramanauskaitės nuotr. / Susitikime su vienu iš serialo „Giminės“ kūrėjų B. Bušma

Lietuviško serialo, kažkada mušusios žiūrimo rekordus, scenarijaus autorius Bronius Bušma sako susitikimuose su žiūrovais kartais sulaukiantis klausimų, ką veikiąs „Giminėse“, jeigu nenusifilmavo nei vienoje serijoje. Filmų kūrėjų veidai lieka už kadro, tačiau be jų nebūtų ir televizijos istorijų, pasakojamų aktorių lūpomis. Apie pirmojo nepriklausomoje Lietuvoje serialo „Giminės“ kūrimą B. Bušma pasakojo susitikime su Rokiškio rajono savivaldybės Juozo Keliuočio viešosios bibliotekos lankytojais.

 Pabėgimas iš kariuomenės atkrito

Serialo tema gimė režisieriaus Sauliaus Vosyliaus bute. „Nusipirkome butelį šnapso, buvo dar  gūdus sovietmetis...  Iš pradžių galvojome kurti serialą apie jaunuolį, pabėgusį iš sovietinės kariuomenės, bet paskui svarstėme, ką jis veiks, kai pabėgs. Tuo metu Lietuvoje vyko žemės reforma, netrūko rietenų dėl žemės, pykčio. Galvojome, stebėsime Seimo posėdžius, bus daug medžiagos kūrybai. Nusprendėme kurti serialą apie žemės grąžinimą“, – pasakojo B. Bušma.

Pradėjo nuo 8 serijų

Pradėtas nuo 130 mašinraščio puslapių ir 8 serijų serialas startavo 1993 m., netrukus šovė į populiarumo viršūnę, aplenkė tuo metu žiūrovus gausiai prie ekranų rinkusią „Santą Barbarą“. Autorius prisimena gavęs tuometinio televizijos gen. direktoriaus palaiminimą kurti tęsinį, nes jam patikę du dalykai, vienas iš jų – seriale ištarta frazė: „Iš visų menų dvasingiausias yra cirkas“.

 „Pasišiaušiau, kad pusmetį rašytame scenarijuje patiko tik du dalykai, tačiau tuo metu jau galėjau vaikščioti pakėlęs galvą, nes mane cituoja generalinis direktorius“, – juokavo serialo kūrėjas.

Pavadino gaminius

Filmo tęsiniui gavę dalį lėšų, kitas kūrėjai turėjo susirasti patys. Pradėję nuo pinigų prašymo banke, vėliau filmo kūrėjai sulaukė daug reklamos pasiūlymų, gamybininkai serialo vardu „krikštijo“ savo gaminius. Taip atsirado „Giminių“ dešrelės, tauriųjų gėrimų pavadinimai.

Daugiau apie serialo gimimą, kolegas, kūrusius kartu, B. Bušma rašo savo knygoje, „Giminės. Taip jie jas kūrė“. Antradienį renginio metu serialo gerbėjai ir tie, kurie niekada jo nematė, galėjo pamatyti filmo ištraukas, pateikti klausimų.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video