Rokiškėnus kviečia pasinerti į senųjų rankraščių paslapčių klodus (0)

Publikuota: 2019-09-12 Kategorija: Kultūra
Rokiškėnus kviečia pasinerti į senųjų rankraščių paslapčių klodus

Vilniaus Universiteto bibliotekos Rankraščių skyrius – terra incognita netgi daugumai šio universiteto studentų humanitarų. Patekti į šį pačius seniausius, vienetinius rankraščius, leidinius saugantį skyrių yra pakankamai nelengvas uždavinys. Ir tai nenuostabu: brangūs savo unikalia išliekamąja istorine verte kelių  amžių senumo eksponatai kruopščiai saugomi kaip neįkainojamas paveldas ateities kartoms. Tačiau rokiškėnams dabar yra unikali proga prisiliesti prie šios istorijos –rugsėjo 13-ąją vos kelioms valandoms į Rokiškį atvyksta Rankraščių skyriaus specialistai su unikaliomis paskaitomis bei leidiniais, pasakojančiais mūsų valstybės ir rajono istoriją. Tai unikalus renginys literatūros ir istorijos mėgėjams, leisiantis savo akimis pamatyti retus istorinius šaltinius.

Paklausta, kodėl tokia unikali paroda atvyksta į Rokiškį, rajono savivaldybės Juozo Keliuočio viešosios bibliotekos direktorė Alicija Matiukienė neslėpė: tai didelė šventė tiems, kuriems knyga, rankraštis yra vertybė. „Patys žinote, kaip nelengva net mokslininkui patekti į Vilniaus universiteto Rankraščių skyrių. Ar daug šio universiteto absolventų gali tuo pasigirti? O mes turime unikalią progą jo turtus pamatyti Rokiškyje“, – sakė pašnekovė.

Paklausta, ko ji tikisi iš parodos, A. Matiukienė išdavė slaptą viltį pamatyti švietėjo kunigo Jono Katelės lenkų kalba parašyto romano „Ona po kryžium“ rankraštį. „Žinau, kad Rankraščių skyrius jį turi“, – sakė pašnekovė. Ar šis romanas atkeliaus į Rokiškį, sužinos tik atėję į paskaitą ir parodą.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video