Rokiškio menininkas Arūnas Augutis pakviestas kurti nendrinių skulptūrų simpoziume Juodkrantėje (0)

Publikuota: 2021-06-22 Kategorija: Kultūra
Rokiškio menininkas Arūnas Augutis pakviestas kurti nendrinių skulptūrų simpoziume Juodkrantėje
Asmeninio archyvo nuotr. / Nendrinės skulptūros

Turistai ir poilsiautojai atvykę į Kuršių neriją ir stabtelėję prie Juodkrantės Gintaro įlankos, gali išvysti tradicinio, jubiliejinio – 20-tojo menininkų simpoziumo darbo vaisių – nendrines skulptūras ant vandens. Simpoziumas vyko birželio mėn. Šių metų tema – „Baltiškoji kultūra“ yra dedikuota Neringai – Lietuvos kultūros sostinei 2021. Skulptūrinė kompozicija „Saulės kelias“ susideda iš keturių skulptūrų, kurias sujungia garsios Lietuvos archeologės Rimutės Rimantienės rastos akmens amžiaus apeiginės lazdos su briedės galva motyvas. „Briedės galva“, kurios autoriai yra Reda ir Arūnas Uogintai, yra milžiniškas kūrinys. Reda ir Arūnas Uogintai  taip pat yra skulptūrinės kompozicijos projekto ir koncepcijos autoriai. Skulptūra „Saulės Kelias“ turi zigzago formą, kurio septyni kalneliai tarsi žymi savaitę, be to, šis ornamentas būdingas kuršių keramikai ir ornamentikai. Skulptūros „Saulė“ (aut. A. Sirtautas)  ir „Jaučio ragai“ (aut. Arūnas Augutis)  suteikia kompozicijai paslapties ir žaismingumo. Arūno Augučio skulptūrą „Jaučio Ragai“ galima suprasti  platesniame kontekste - tai ir Mėnulio delčia ir laivas, plaukiantis per marias.

Tradiciškai nendrinės skulptūros Juodkrantę puoš iki rudens lygiadienio, rugsėjo 20 dienos, kuomet bus sudegintos.

Rokiškėnas Arūnas Augutis, pakviestas dalyvauti Neringos – Lietuvos kultūros sostinės 2021 renginyje, nendrinių skulptūrų simpoziume kuria pirmą kartą, tačiau su degančiomis skulptūromis yra turėjęs reikalų, nes yra daugiau, kaip penkiolikos šiaudinių skulptūrų autorius. Degančios skulptūras  gamino renginiams Varniuose, Zarasuose, Kupiškyje, Šiauliuose, Rokiškyje. Jam teko sukurti degančias skulptūras Sartų žirgų lenktynėms, festivaliui „Stichijos“.

Arūnui Augučiui, kaip menininkui ši Kultūros sostinė jau trečia. 2008 metais projekte Zarasai – Lietuvos kultūros sostinė „Kultūra kaip gyvas vanduo“ jis pristatė publikai Draugystės saloje savo meninį objektą - instaliaciją „Kelio ženklai“, kuris buvo eksponuotas projekte “Šiuolaikinio meno galerija “VANDUO”.

2019 metais Rokiškis  - Lietuvos kultūros sostinė „Kultūros vingiai: Nuo Nemunėlio iki Nemuno“ Arūnas Augutis buvo parodos „1X1/Vienas dailininkas – vienas kūrinys“ kuratorius, katalogo sudarytojas, taip pat ir šios parodos dalyvis. Be to, Rokiškio krašto kultūros veikėjų atminimo sienoje Arūnas Augutis sukūrė memorialinę lentą, skirta Rokiškio krašto muziejaus įkūrėjui Petrui Bliūdžiui.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video