Rokiškio kultūros centre paminėtas jubiliejinis - XXV-asis lėlių teatrų festivalis „Kai atgyja lėlės“ (1)

Publikuota: 2021-06-04 Kategorija: Kultūra
Rokiškio kultūros centre paminėtas jubiliejinis - XXV-asis lėlių teatrų festivalis „Kai atgyja lėlės“
E.Pavilonienės nuotr. / Rokiškio Juozo Keliuočio bibliotekos darbuotojos ir teatras "ČIZ'

 

Rokiškio kultūros centre paminėtas jubiliejinis - XXV lėlių teatrų festivalis „Kai atgyja lėlės“.

Renginiui prasidėjus buvo atverstas nuotraukų albumas ir prisiminta, kiek per tuos metus visko įvyko. Režisierė ir aktorė Nadiežda Ivanova sakė, jog prieš 26 metus Rokiškio bibliotekoje įsikūrė lėlių teatras „Padaužiukai“, kuriame vaidino vaikai ir bibliotekininkai. Pradžioje šventės neturėję, ją švęsti sumanė vėliau. Atskirų ovacijų sulaukė šventinius festivalius padedančios vesti „Skudurinė Onutė“ – Dalia Zemelienė bei įvairius personažus įkūnijusi Valda Bugailiškienė.

Be vaidmenų neliko ir į renginį atvykę svečiai. Į šventinę sceną pakviestas ir Pelėdžiuko vaidmenį gavęs Rokiškio rajono meras Ramūnas Godeliauskas, sveikindamas jubiliejaus proga linkėjo kuo didžiausios kūrybinės sėkmės, kad kuo dažniau aktoriai galėtų pasirodyti scenoje. Šuniuko vaidmenį gavusi Rokiškio rajono savivaldybės Komunikacijos ir kultūros skyriaus vedėja Irena Matelienė teatrui padovanojo molinę lėlę -Angelą. Pelytės vaidmenyje įsikūnijusi Rokiškio rajono savivaldybės Juozo Keliuočio bibliotekos direktorės pavaduotoja Daiva Vilkickienė dėkojo festivalio sumanytojai Nadieždai Ivanovai ir visam vaikų ir jaunimo skyriaus kolektyvui už kūrybiškumą bei palinkėjo, jog nepaliautų svajoti, kalbinti lėles, džiuginti ir stebinti mažuosius žiūrovus ir jų tėvelius.

Festivalį atidaręs Bajorų kultūros namų lėlių teatras „ČIZ“ žiūrovams parodė spektaklį-improvizaciją „ Trys pasakų mazgeliai“. Siužetas apjungė tris visiems labai gerai žinomas pasakas - „Gražuolė ir Pabaisa“, „Princesė ant žirnio“, bei „Varlė karalienė“. Dar neprasidėjus spektakliui, vaikai jau buvo įtraukti į siužeto vingius- kiekvienas žiūrovas gavo po gabalėlį virvelės- ne paprastos, o stebuklingos. Jaunieji žiūrovai iš jos pynė stebuklingus mazgelius, o vėliau turėjo juos „atrišti“ ir sugrąžinti pasakas į savo knygeles. Viso spektaklio metu vaikai negailėjo garsių plojimų, gaudesio ir pritarimo šūksnių.

Klaipėdos lėlių teatras žiūrovams dovanojo spektaklį „Namai“, inspiruotą Gendručio Morkūno apysakos „Iš Nuomšiko gyvenimo“. Nors spektaklio veiksmas buvo nebylus , tačiau siužetui žodžių ir nereikėjo. Juodai baltas vaizdas tik sustiprino pojūčius. Be galo jautrus siužetas, kurio metu papasakota žmonių gyvenimo istorija.

Aktoriais sako, jog sukurti siužetui panaudota virš 100 rekvizitų, pagamintų ir balto popieriaus. Ir nors jie nėra amžini, dažniausiai atlaiko daugelį spektaklių. Tik didysis žmogus spektaklio pabaigoje suplėšomas į skutelius, todėl kiekvienąkart gaminamas naujai.

Spektaklio mintis tokia jautri ir gili, kad net suabejojau, ar ją supras mažasis žiūrovas. Mane nuramino šalia sėdinčios 7 ir 8 metų mergaitės, kurios viena kitai pasakojo siužetą ir pasakė „ji nori parodyti, jog tėtis nesugebės prižiūrėti savo vaiko, bet juk iš tikrųjų taip nėra“. Ar gali būti aiškesnis įrodymas, jog viskas suprantama ir nereikia jokių žodžių.

Šios dienos festivalis užbaigtas Rokiškio Juozo Keliuočio viešosios bibliotekos lėlių teatro „Padaužiukai“, kuris žiūrovams dovanojo spektakliuką „Lapės piplioteka“, oi, atsiprašau - „Lapės biblioteka“. Spektaklio siužetas kvietė vaikus lankytis bibliotekoje, skaityti knygas, jas gerbti ir prižiūrėti.

Birželio 22 dieną žiūrovų dar lauks Panevėžio lėlių vežimo teatras, kuris žiūrovams dovanos teatrinę improvizaciją „Lėlių cirkas“.

 

 

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video