Rokiškio gimtadienis: vieni – apie aukštąją kultūrą, kiti nori „šventę švęst“ (11)

Publikuota: 2019-09-20 Kategorija: Kultūra
Rokiškio gimtadienis: vieni – apie aukštąją kultūrą, kiti nori „šventę švęst“
N. Kralikas / Savo nuomonę apie Rokiškio miesto gimtadienio renginius išsakė Aldona Saladžiuvienė, Remigijus Brazauskas bei Neda, Rugilė ir Rokas.

Rokiškio 520-ojo gimtadienio renginių pristatytmas įplieskė nemenką diskusiją visuomenėje ir „Rokiškio Sirenos“ komentaruose. Vieni rokiškėnai džiaugiasi nemokamų renginių gausa, kiti organizatoriams siūlo mokytis iš Obelių, kasmet į šventę sukviečiančių nemažai garsių lietuviškų grupių. Arba iš Panevėžio, ką tik išgarsėjusio tuo, kad už 40 tūkst. Eur miesto šventei nupirko SEL koncertą.

Komentatoriai: reikia grupių!

„Kirstukiene, eik gatvių šluot su tokiais renginiais“, „Obelinej tai nors grupiu kruva nu rokiskis su tetrais 10metu tais paciais tai jau pabode“, „Super renginys! Tikrai bus būrys žmonių , bent 30“, „Ta tradicija su tais miuziklais ... gražu įtraukiami ir rokiškiečiai, bet jie jau pabodo . Nes žmonėms norisi tiesiog švęntę švęst linksmai be įtampos be teatralizuotų renginių , nes masinėse šventėse mažai kas klauso to miuziklo nuo pradžios iki galo o reiktų atvežti gerų profesionalių grupių ir visus pakviesti nuo dūšios pasilinksminti . Gal net vienos dienos užtektų dabar visus renginius suplaka į tris, dvi dienas svarbu ,kad tik vyktų kažkas , o juk sakoma , kad mažiau kartais yra daugiau ir profesionaliau Sekmės.“. „uztektu vienos dienos ir poros trejeto valandu su Mamontovu. o jeigu butu atvare Foje grupe tai is viso pasaka“, „Na tikrai daugiau normalių grupių reikia, o ne miuziklų. Kodėl kiti miesteliai, kaip Kamajai, Obeliai ir t.t sugeba prisikviesti, o Rokiškis kaip visada nusipušena su savo "renginiais".  Taip Rokiškio 520-ojo gimtadienio renginių pristatymą įvertino „Rokiškio Sirenos“ komentatoriai.

Trukt už vadžių, ir nuo pradžių

Rokiškėnas, kartais matomas ir mūsų miesto kultūrinėje veikloje, paprašytas padiskutuoti miesto šventės tema, paprašė neviešinti jo vardo. Kodėl? „Nes nenoriu paskui aiškinti ir įrodinėti, kodėl manau taip, ir ne kitaip“. Taigi, jis apie idėją kviesti grupes mano štai ką: „Supraskite, kad organizatoriai įsprausti į kampą tarp „Rokiškio – Lietuvos kultūros sostinės“ ir liaudies noro „šventę švęst“. Ar tie norai nesuderinami? Kalbėkim atvirai: daugelis tų grupių, kurios yra kviečiamos, į žodį „kultūra“ netelpa. Tiksliau, joms iki jo eiti, kaip iki Mėnulio be dviračio. Lygiai taip pat, dovanokit, ir mūsų miesto bei rajono publikai. Apskirtai, rengti „Rokiškis – Lietuvos kultūros sostinė“ su tokiais menkais ištekliais, kaip mūsų, buvo labai drąsus žingsnis. Kalbu ne apie pinigus. Mes neturime žmonių, pirmiausia. Mes net normalių Vasario 16-osios, Kovo 11-osios, nekalbu jau apie „Baltijos kelią“ surengti nesugebam. Tai pavyzdžiai, kokie neturi būti renginiai. Tiesa, Vasario 16-oji ir Kovo 11-oji jau ima po truputį keistis į gera. Supraskit, tie patys veidai, tie patys sovietinio stiliaus mitingai, su kalbančiom galvom ir trisdešimčia žiūrovų. Visada, beje, tų pačių. Jei jūs įdėtumėt pernykščio ar užpernykščio renginio nuotrauką, niekas ir nepastebėtų: veidai tai tie patys.  Ir dabar mes staiga driokstelim su Kultūros sostine. Ta pati situacija ir su žiūrovais. Ar jie paruošti tam? Ar jiems apskritai įdomūs Kultūros sostinės renginiai? Fotografijų konkursas, Drožybos pleneras, Vargonų festivalis. Kiek žmonių ten atėjo? Va tiek ir yra tikslinė Kultūros sostinės“ publika.  Ar tai daroma tik saujelei šviesesnių žmonių, o mes kalbame apie viso rajono kultūros lygį? Kadangi patys sau į šituos klausimus sąžiningai neatsakėm, todėl ir turim tai, ką turim: organizatoriai bando miesto šventėje demokratiškai pritempt renginius iki bent jau padoraus lygio, liaudis šaukia, kad nori trepsiukų nuo scenos. Ką reiškia trepsiukai? Pasiskaičiuokit: per pusantro mėnesio tai būtų trečias trepsiukų koncertas: ralis, Obelinė, tada miesto šventė, o eilėje jau laukia Kamajai. Tai ką, Kultūros sostinę nuleidžiam iki miestelių švenčių lygio. Su alumi ir tūsu, kur po ketvirto bokalo galima drąsiai scenoje pastatyt kad ir skalbimo mašiną, ir niekas to nebepastebės? Kalbant apie SEL, tai čia jau valstybinės institucijos Panevėžio turėtų paklausti, ar jis toks turtingas, kad gali į orą paleisti tiek pinigų. O dėl grupių tai rokiškėnai jau šimtą metų ginčijasi: tai pyksta, kad apskritai nekvietė, kai kviečia – kad ne tas. Trukt už vadžių, ir iš pradžių. Va atsimenu dūdmaišininkus latvius, „Auli“ berods. Atrodė – dūdmaišiai šventės scenoj, drąsu, drąsu. O buvo puiku, net vyresniesiems labai patiko. Taip kad su išankstiniais nusistatymais gal verta palūkėt“.

Tarsi vaiką mokyti skaityti

Viena iš projekto „Rokiškis – Lietuvos kultūros sostinė 2019ׅ“ autorių, rajono savivaldybės Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vyriausioji specialistė Irena Matelienė atvirai sako, kad su tokiais ištekliais, kokiais disponuoja mūsų miestas, kol kas „Kultūros sostinės“ renginius organizuoti sekasi labai gerai.

Pašnekovė, paklausta, kaip vertina komentatorių pasisakymus, teigė, kad vienas iš „Kultūros sostinės“ uždavinių ir yra edukuoti žmones. „Tai tas pats, kaip mokyti vaiką skaityti. Ne visuomet jis tą kvietimą džiugiai sutinka. Gal jis tada nori piešti ar lakstyti... Bet skaityti mokytis – būtina. Ir tėvams reikia sukaupti visą valią. Nes jei nusileisi, skaityti jis neišmoks...“, – sakė I. Matelienė.

Pašnekovės teigimu, kultūros sostinės renginiai reprezentuoja Rokiškį kaip aukštosios, dvarų kultūros židinį. Ir būtent tokią žinią jie skirti nešti, o ne konkuruoti su miestelių šventėmis. O žmonės, kad ir išlieję nepasitenkinimą komentaruose, vis tiek ateis pažiūrėti. Ir taip pasisems truputį kitokių įspūdžių.

Nuomonės įvairios

Rokiškėnė Aldona Saladžiuvienė džiaugėsi „Rokiškis – Lietuvos kultūros sostinė“ renginiais. Ji buvo nuolatinė „Vasaronių“, poezijos vakarų lankytoja. „Buvo labai gražu ir įdomu“, – taip renginius įvertino ji. Paklausta, ar eis į miesto gimtadienio renginius, abejojo: „Būtų įdomu pamatyti. Bet kažin, ar sveikata leis. Jei būtų prie Kultūros centro, nedvejodama eičiau. Bet iki dvaro, pasiramsčiuojant lazdele, nueit ir pareit bus sunku“, – sakė moteris. Sužinojusi, kad į miesto šventę ir iš jos veš autobusiukai, ji sakė, kad tuomet gal tikrai verta pabandyti nusigauti iki dvaro.

Rokiškėnas Remigijus Brazauskas sakė, kad lankė nemažai nemokamų renginių: koncertų, filmų. O štai ralio neteko pamatyti, ir miesto šventę, kad ir kaip norėtų ten eiti, teks praleisti dėl tos pačios priežasties – darbo. Paklaustas, ką mano apie šventės renginius, pašnekovas atvirai sakė: pamatyti juos būtų įdomu. O kuriuos konkrečiai? „Į visus eitume. O kodėl ne – juk nemokamai. Kodėl nepasižiūrėti?“, – sakė jis. O ką mano apie tuos, kurie sako, kad į miesto šventę eiti neverta, nes ten nėra, pavyzdžiui, pamėgtų grupių. „Kad ir be tų grupių, vis tiek kažką įdomaus tarp tiek renginių kiekvienam galima rasti“, – sakė pašnekovas.

Liongino Šepkos parke sutikti Neda, Rugilė ir Rokas apie miesto šventę taip pat turėjo savo nuomonę. „Jaunimą labiausiai domina šokiai. Na ta, kur kalbėjau, elektroninės muzikos naktis“, – sakė Rokas. Paklausti, ar patys į ją eis, atsakė, kad tai – laukiamiausias šventės renginys. „Galėtų ir Rokiškis kokių įdomesnių grupių pakviest. Va kaip Obeliai.  Jaunimui tie miuziklai, žinot, nelabai... Mums reikia „tūsų“, – vienas per kitą kalbėjo jaunieji rokiškėnai. O kokią grupę miesto šventėje jie patys norėtų pamatyti? „Yra tokia: „8 kambarys“. Suaugę gal ją ir nelabai žino, bet jaunimui ji labai patinka“, – sakė jaunieji rokiškėnai.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video