Rokiškio dekanato tikintiesiems viešų pamaldų dar teks palaukti (0)

Publikuota: 2021-02-15 Kategorija: Kultūra
Rokiškio dekanato tikintiesiems viešų pamaldų dar teks palaukti
Lina Dūdaitė-Kralikienė / Dekanas Eimantas Novikas teigė, kad reikia su viltimi laukti geresnės epidemiologinės situacijos.

Vasario 17-ąją – Pelenų diena, ženklinanti Gavėnios pradžią. Simboliška, kad keturiasdešimties dienų laikotarpis, skirtas apmąstyti Kristaus kančią ir pasiruošti jo Prisikėlimui, sutampa su karantino laisvinimu šalies bažnyčiose. Dalyje jų nuo  vasario 17 d., Pelenų trečiadienio, jau bus galimos viešos pamaldos. Deja, ne Rokiškio dekanate: čia sergamumas dar gerokai viršija leistinas ribas. Mūsų rajone, kaip ir Biržų rajone bei Visagine, viešos pamaldos dar negali būti atnaujintos. „Rokiškio Sirena“ ir toliau pasirengusi patarnauti tikintiesiems: Vasario 16-ąją 10 val. transliuosime šv. Mišias iš Panemunio Švč. Trejybės bažnyčios, 12 val. – iš Rokiškio šv. apaštalo evangelisto Mato bažnyčios. Pelenų trečiadienį numatoma transliacija 11 val. iš Juodupės Švč. Aušros vartų Dievo motinos bažnyčios.

Nekantriai laukia ir tikintieji,
ir dvasininkai
Vasario 12-ąją Lietuvos vyskupai išplatino tikintiesiems laišką, kuriame kalbama apie tai, kad daugumoje šalies parapijų nuo vasario 17-osios, Pelenų trečiadienio jau atnaujinamos viešosios pamaldos.
Gavėnia – labai svarbus tikintiesiems atgalos, susikaupimo, Kristaus kančios apmąstymo metas. Todėl tikinčiųjų bendruomenė labai džiugiai sulaukė žinios apie viešų pamaldų atnaujinimą. Deja, šis džiaugsmas prieinamas ne visiems tikintiesiems.
Iki šiol pamaldose galėjo dalyvauti tik tie tikintieji, kurie meldėsi už laidojamus artimuosius. Taip pat buvo galima, iš anksto susitarus su dvasininku, atlikti Išpažintį, priimti Komuniją, ateiti pokalbio. Taip pat prieš pamaldas bažnyčios buvo atviros privačiai maldai.
Ši tvarka Rokiškio dekanate bent jau kol kas nesikeis. Mat mūsų rajonas priskiriamas savivaldybėms, kuriose per paskutiniąsias 14 dienų sergamumas covid-19 viršija 500 atvejų 100 tūkst. gyventojų.
Tą sekmadienio šv. Mišiose, tikintiesiems transliuojamose nuotoliniu būdu, pranešė Rokiškio dekanato dekanas Eimantas Novikas. Mat oficialioje Lietuvos statistikos departamento svetainėje nurodoma, kad sekmadienį Rokiškio rajone sergamumas siekė 567 atvejus 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų, o pirmadienio rytą – 557 atvejai. Įdomu, kad tik du rajonai Lietuvoje: Rokiškio ir Biržų, bei Visagino miestas patenka į šį ribojimą. Net 22 rajonuose sergamumo rodiklis yra mažesnis negu 200 atvejų, todėl ten tikinčiųjų skaičius ribojamas tik bažnyčios ploto.
Taigi, jei per pastarąsias savaites situacija rajone pagerėtų, pirmiausia pamaldose būtų leidžiama dalyvauti 15 tikinčiųjų, o sergamumo rodikliui nukritus žemiau 200, ir daugiau tikinčiųjų. Kaip sakė dekanas, Rokiškio šv. apaštalo evangelisto Mato bažnyčios plotas yra 500 kv. m, taigi, atlaisvinus karantino ribojimus, joje galėtų melstis 50 tikinčiųjų.

Skapiškyje viešos pamaldos
galimos, o pandėliečiams
ir panemunėliečiams
teks palaukti
Įdomioje situacijoje atsidūrė dvasininkai, kurie administruoja parapijas skirtinguose rajonuose, pavyzdžiui Pandėlio parapijos klebonas, Panemunio ir Skapiškio parapijų administratorius Albertas Kasperavičius. Jis neslėpė, kad situacija Kupiškio rajone, kuriame epidemiologinė situacija žymiai geresnė (pirmadienio duomenimis buvo 176 atvejai 100 tūkst. gyventojų) leistų atnaujinti pamaldas Skapiškio parapijoje. Ten bažnyčioje, kaip pranešama, galėtų tilpti 27 tikintieji.
Pašnekovas neslėpė: ir jis, ir visų trijų parapijų tikintieji nekantriai laukia, kada šv. Mišiose tikintieji galės dalyvauti nebe nuotoliniu būdu, o gyvai. Tam seniai pasiruošta: sužymėtos vietos, kuriose žmonės gali būti šv. Mišių metu.
Jei sergamumas rajone nukristų, tai Pandėlio parapijoje pačioje pradžioje būtų leidžiama šv. Mišiose dalyvauti 15 tikinčiųjų, o kai sergamumas nukris žemiau 200 atvejų ribos, dvasininkas apskaičiavo, kad jei būtų reikalaujama vienam tikinčiajam užtikrinti 20 kv.m plotą, tai, pavyzdžiui, Pandėlio bažnyčioje tilptų 25-26 tikintieji.
Ir kiti „Rokiškio Sirenos“ kalbinti Rokiškio dekanato dvasininkai atviri: jie visiškai pasirengę atnaujinti viešas pamaldas, tik laukia tokios galimybės.

Ir transliacijų nebus atsisakyta
Kaip minėta šalia pateikiamame Lietuvos vyskupų laiške, jei sergamumas rajono savivaldybėje nukristų žemiau 500 atvejų 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų ribos, tada maksimalus tikinčiųjų skaičius bažnyčioje galėtų būti ne daugiau nei 15, išlaikant 20 kv. m plotą kiekvienam (mažesnėse bažnyčiose, kuriose nėra 300 kv. m ploto, tikinčiųjų skaičius būtų mažesnis, apskaičiuojamas atsižvelgiant į reikalavimus užtikrinti 20 kv. m kiekvienam tikinčiajam). Akivaizdu, kad šv. Mišios nebūtų prieinamos visiems norintiesiems. Taigi, ir transliacijų nebus atsisakyta. Be to, pamaldose gyvai, kaip ir anksčiau, negalėtų dalyvauti sergantieji. O ir bijantys dėl savo sveikatos rizikos grupės žmonės, ar negalintieji atvykti į šv. Mišias dėl viešiojo transporto trūkumo, neturėtų likti be pamaldų. Todėl „Rokiškio Sirena“ ir toliau pasirengusi patarnauti rajono tikintiesiems, transliuodama šv. Mišias iš įvairių Rokiškio dekanato bažnyčių.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video