Rokiškio dekanato Caritas kviečia pratęsti tradiciją puošti šventovę vainiku (2)

Publikuota: 2021-08-12 Kategorija: Kultūra
Rokiškio dekanato Caritas kviečia pratęsti  tradiciją puošti šventovę vainiku
Lina Dūdaitė-Kralikienė / Žolinių vainiko ilgis skaičiuojamas šimtais metrų.

Rokiškio dekanato Caritas prieš keletą metų ėmėsi kurti naują tradiciją: telkti rajono įstaigas, įmones, bendruomenes bei pavienius žmones pinti Žolinių vainiką. Ši tradicija neužmiršta ir šiemet: rugpjūčio 13-ąją nuo 10 val. Rokiškio šv. apaštalo evangelisto Mato bažnyčios šventoriuje laukiami visi norintieji savo darbu prisidėti prie bažnyčios puošybos.

Domina daugelį
Tradiciją pinti Žolinių vainiką prieš keletą metų Rokiškio dekanato Caritas pradėjo nuo ambicingo tikslo – sumušti ilgiausio Lietuvos vainiko rekordą. Nors patekti į rekordų knygą rokiškėnams nepavyko, jie iki rekordo buvo labai netoli. Tačiau ne tik rekordais žmogus ir parapija gyvi. Pats vainiko pynimo procesas teikė daug bendravimo džiaugsmo. Pinti vainiko jungėsi įvairiausios rajono organizacijos: nuo muziejų iki kaimų, miestelių bendruomenių. Mielai jungėsi ir šeimos, aktyvūs rokiškėnai. Ir pamažu vainiko pynimas tapo ne ką menkesne švente, nei Žolinės atlaidai.
Rūpestingai puoselėjama ir palaikoma tradicija gyva bei džiugina. Rokiškio dekanato Caritas vedėja Dangira Šatienė pasakojo, kad prie iniciatyvos mielai jungiasi rokiškėnai, aplinkinių vietovių žmonės. Štai vienam vainikui ūkininkas dovanojo žydinčių grikių, kitam – javų varpų. Įvairiaspalves gėles aukoja darželių, sodų šeimininkės. Į vainiką įkomponuojami ir pievų, laukų žolynai.

Norintieji gali pinti ir namie

Pasak D. Šatienės, žolinėms vainiką galima pinti dviem būdais: prisijungti prie bendraminčių, jį pinsiančių šventoriuje, arba ten atvežti jau nupintą savąją dalį. Kiekvienos organizacijos, bendruomenės, šeimos indėlis kruopščiai registruojamas.
Milžiniškas vainikas skoningai įkomponuojamas į šventovės puošybą: juo apjuosiami altoriai, bažnyčios sienos. O Žolinių dieną į šv. Mišias skubančius tikinčiuosius džiugina ne tik šis vainikas, bet ir tradiciniai originalūs šventoriaus papuošimai bei kompozicijos.
D. Šatienė pasakojo, kad paprastai vainikui ir kitoms Žolinės puošmenoms pasirenkama tam tikra tematika. Kokia ji bus šiemet, sužinosite rugpjūčio 13-ąją, atvykę pinti vainiko. Ką reikia su savimi turėti? Gerą nuotaiką, truputėlį laiko, ir jei turite, galite atsinešti lauko žolynų ar darželio gėlių.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video