Rajono tikintieji Naujuosius pasitiko nelinksmai (video) (0)

Publikuota: 2021-01-04 Kategorija: Kultūra
Rajono tikintieji Naujuosius pasitiko nelinksmai (video)
Lina Dūdaitė-Kralikienė /

Paskutiniąsias 2020 m. ir pirmąsias 2021-ųjų metų šv. Mišias Rokiškio dekanato dvasininkai aukojo karantino sąlygomis: viešos pamaldos bažnyčiose nevyksta. Ir gerų žinių šia tema tikintiesiems jie pranešti negalėjo: mažiausiai iki sausio 10-osios pamaldos Lietuvos šventovėse nebus viešos. Tikintieji galės tik ateiti pasimelsti vienumoje, o Sakramentus priimti – tik iš anksto susitarę su parapijų dvasininkais. Vienintelė išimtis – šv. Mišios, aukojamos už mirusiuosius. Jose, laikantis visų saugumo reikalavimų, gali dalyvauti patys artimiausi mirusiojo giminaičiai. „Rokiškio Sirena“ ir toliau patarnaus rajono tikintiesiems, tiesiogiai transliuodama sekmadienio šv. Mišias iš Rokiškio dekanato bažnyčių. Jose tiesiogiai galima dalyvauti stebint „Rokiškio Sirenos“ paskyrą facebook socialiniame tinkle.

Metams besibaigiant – apie žmogiškąjį orumą
Paskutiniąsias 2020-ųjų šv. Mišias Rokiškio šv. apaštalo evangelisto Mato bažnyčioje gruodžio 31-osios vakarą aukojo dekanas Eimantas Novikas.
Jis pabrėžė, kad gerų žinių besibaigiant metams nėra: Lietuvos vyskupų konferencija, kaip ir buvo tikėtąsi, nusprendė, kad viešų pamaldų nebus bent jau iki sausio 10-osios.
Kalbėdamas apie didžiausios dekanato parapijos aktualijas, dvasininkas akcentavo, kad dažniausiai pastaruoju metu aukojamos šv. Mišios yra už mirusiuosius. Jų amžino poilsio per praėjusį mėnesį buvo palydėta 40. Apie 70 proc. mirčių buvo vienaip ar kitaip susiję su covid-19.
Savo pamoksle dekanas kalbėjo apie esminius dalykus: žmogiškojo orumo svarbą. „Garbe ir orumu esame panašūs į Dievą“, – akcentavo dekanas.Jis naujuosiuose metuose linkėjo, kad gyvenime nebūtų šiukšlių, trumpalaikių dalykų, kad lydėtų Dievo malonės.

Parapijų statistika negailestinga
Pirmąsias šių metų šv. Mišias „Rokiškio Sirena“ transliavo iš Skapiškio šv. Hiacinto bažnyčios. Jas aukojęs Pandėlio, Skapiškio, Panemunio parapijų klebonas Albertas Kasperavičius kalbėjo ne tik apie džiugius ir viltingus dalykus, bet ir apie skaudžią mažųjų parapijų realybę, lakoniškoje statistikoje lygindamas 2019-uosius ir 2020-uosius metus. Tendencijos ne pačios geriausios. Štai Skapiškio parapijoje pernai pakrikštyti du vaikai (2019 m. krikštų nebuvo), Pandėlyje buvo pakrikštyti 5 vaikai (užpernai – 6), o Panemunyje minėtaisiais metais buvo po vienerias krikštynas. Gera tendencija: Skapiškio ir Pandėlio parapijose mažėjo laidotuvių: pernai Skapiškyje palaidoti 12 parapijiečių, užpernai – 32, Pandėlyje atitinkamai – 35 ir 40, Panemunyje pernai palaidoti 6, užpernai – 5 parapijiečiai.
Dar liūdnesnė žinia – pernai nė vienoje iš trijų parapijų nebuvo bažnytinių santuokų.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video