Prasidėjo Didžioji savaitė: tikintieji Velykų laukia su viltimi, kad karantinas neužvers šventovių durų (video) (0)

Publikuota: 2021-03-29 Kategorija: Kultūra
Prasidėjo Didžioji savaitė: tikintieji Velykų laukia su viltimi, kad karantinas neužvers šventovių durų (video)
Lina Dūdaitė-Kralikienė / Kunigas Laimonas Nedveckas pasakojo, kad palmės šakelė reiškia ir kankinio ženklą.

Verbų sekmadienio šv. Mišiomis katalikai pradėjo Didžiąją savaitę. Svarbiausias klausimas – kokios bus šios Velykos. „Rokiškio Sirena“ primena, kad pernai kovo viduryje įvedus karantiną, Didžiojo Ketvirtadienio, Penktadienio pamaldos, Velyknakčio liturgija ir šv. Velykų iškilmė tikintiesiems buvo prieinamos tik transliacijų būdu. Vilniaus vyskupija lygiai taip pat pasitinka ir šių metų Didžiąją savaitę. O štai Rokiškio dekanate epidemiologinė situacija vis dar ganėtinai nebloga: bažnyčios atviros tikintiesiems, jie gali dalyvauti šv. Mišių aukoje.

Verbų sekmadienį paminėjo kukliai
Verbų sekmadienį „Rokiškio Sirena“ tikinčiuosius pakvietė melstis kartu su Obelių šv. Onos parapijos klebonu Laimonu Nedvecku bei tikinčiaisiais. Tradiciškai šią dieną buvo šventinamos verbos. Mūsų krašte tai visžalių medelių, dažniausiai kadagių, puokštelės, papuoštos karklo kačiukais, beržo ar lazdyno šakelėmis su žirginiais.
Dvasininkas paaiškino, kad tradiciškai verbų šventinimas turėtų vykti ne bažnyčioje. Prisimenant Kristaus įžengimą į Jeruzalę, paprastai verbos šventinamos miestų ir miestelių aikštėse. Ten taip pat perskaitoma Evangelija. O po to, tikintieji su verbomis, iškiliminga procesija, pagal galimybės, netgi lydimi orkestro, su muzika ir giesmėmis, mojuodami verbomis, įžengtų į bažnyčią. Deja, dėl karantino suvaržymų taip švęsti Verbų sekmadienio negalima.
O štai Jeruzalėje Viešpatį minia pasitiko su palmės šakelėmis. Įdomu tai, kad šventieji paveiksluose, statulose vaizduojami su palmės šakele. Ir tai ne Verbų sekmadienio ženklas: paprastai šventieji nėra Kristaus amžininkai, jo žengimo į Jeruzalę liudininkai. Palmės šakelė – kankinystės ženklas, simbolizuojanti, kad ją laikantis žmogus nugalėjo sunkumus. „Trapus, silpnas žmogus, tapęs tvirtu savo tikėjimu, Dievo globojamas. Ištikimas, atsidavęs Viešpačiui ir tik jo jėga pakėlęs sunkumus, išlaikęs visa tai, kas brangiausia ir kilniausia – tikėjimą“, – pamoksle teigė dvasininkas. Ir priminė, kad palmė – amžinai žaliuojantis medis.
Džiaugsmingas Jėzaus sutikimas Jeruzalėje, jo išaukštinimas, pašlovinimas: ryškus, tačiau trumpas džiaugsmingas epizodas. Kunigas L. Nedveckas priminė: skaitant Evangeliją, juntama, kad įtampa auga, ir minia, kuri ką tik šlovino Viešpatį, netrukus reikalaus jo mirties.
Tą akivaizdžiai priminė dvasininko skaitoma Kristaus kančios istorja pagal Morkų: nuo paskutiniosios vakarienės, iki laidotuvių. Didžioji savaitė – Kristaus kančios metas, belaukiant Prisikėlimo vilties.

Tikintieji renkasi gausiai
Daugelyje rajono šventovių tikintieji, kurie gali ateiti į bažnyčias, džiaugiasi galimybe melstis gyvai. Ne išimtis ir Obelių parapija: bažnyčioje buvo užpildyta tikinčiųjų tiek, kiek leidžia griežti karantino suvaržymai ir reikalavimai. Kaip ir visuomet, čia griežtai laikomasi saugumo taisyklių. Tikintieji skuba atlikti ir Velykinę išpažintį, tad kunigas L. Nedveckas jų klausė ir prieš šv. Mišias, ir po jų.
Nors dauguma šalies bažnyčių atviros tikintiesiems, visgi karantino reikalavimai, kaip ir pernai, įnešė savų korekcijų į Velyknakčio liturgiją ir Velykų šv. Mišias. Pernai Velyknakčio liturgijoje nebuvo šventinamas vanduo ir ugnis. Šiemet yra kiek kitaip: kunigas L. Nedveckas informavo, kad vanduo bus šventinamas, bet jo tikintieji turi atsinešti patys, savo indeliuose. O štai Velykų ryto šv. Mišiose nebus procesijos.

Tiesioginės transliacijos numatomos kasdien
nuo Didžiojo Ketvirtadienio iki Velykų antrosios dienos
„Rokiškio Sirena“ pasirengusi patarnauti tikintiesiems šiuo sudėtingu laikotarpiu. Tiems, kurie negalės apsilankyti bažnyčiose, tradiciškai Didžiojo Ketvirtadienio, Didžiojo penktadienio pamaldos, Velyknakčio liturgija, Velykų bei Velykų antrosios dienos šv. Mišios bus transliuojamos „Rokiškio Sirenos“ facebook paskyroje, o vaizdo įrašai talpinami ir laikraščio youtube kanale. Apie tai, kokiu metu ir iš kokios Rokiškio dekanato bažnyčios bus transliuojamos šv. Mišios, pranešime artimiausiu metu.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video