Panemunėlyje tradiciniai atlaidai – jauki parapijos šventė (foto +video) (0)

Publikuota: 2020-07-07 Kategorija: Kultūra
Panemunėlyje tradiciniai atlaidai – jauki parapijos šventė (foto +video)
Linos Dūdaitės-Kralikienės nuotr. / Atlaidų procesijoje Panemunėlyje – daug jaunimo.

Pirmąjį liepos sekmadienį Panemunėlio šv. Juozapo globos parapija tradiciškai švenčia Švč. Mergelės Marijos apsilankymo atlaidus, liaudyje vadinamus tiesiog šv. Elžbietos atlaidais. Jie – pirmoji parapijos iškilmė po karantino. Joje Pirmąją Komuniją priėmė jaunoji parapijietė Gabrielė. O po šv. Mišių jaukų ir šiltą kun. Alfonso Lipniūno veiklos pristatymą pateikė rokiškėnės Agnė ir Gabija.

Švč. Mergelės Marijos apsilankymo atlaidai kasmet tradiciškai į Panemunėlį sukviesdavo gausų kraštiečių būrį. Ir minėti jie ne tik pamaldomis ir procesija bažnyčioje, bet ir vakaronėmis bei smagiais pasisėdėjimais prie vaišių stalo jos pašonėje.
Šiemetiniai atlaidai kukloki. Ne visiškai užpildyta bažnyčia liudija: nemažai kraštiečių vis dar neskuba į gimtinę. O štai vietos žmonės rinkosi noriai. Bažnyčioje nemaža ir jaunų veidų. Nors aktyvesni parapijiečiai neslepia: jaudulio būta. Ir ar užteks tvirtų vyrų nešti procesijos vėliavas, ir apskritai, ar šv. Mišių metu bažnyčia nebus pustuštė. Beje, panemunėliečiai vis dar gali pasigirti tuo, ko jau seniai nebėra ir didesnėse parapijose. Čia procesijoje kunigui po kojų gėles vis dar beria adoruotojos, o vėliavų kaspinus neša jaunimas. Ne išimtis ir šie metai.
Juolab, kad parapija turi progą džiaugtis: atlaidai sutapo su Pirmosios Komunijos švente. Tiesa, jei anksčiau šioje šventėje kasmet būdavo būrys jaunųjų parapijiečių, tai šiemet – tik vienintelė Gabrielė.
Panemunėlio parapijos administratorius, Rokiškio dekanato dekanas Eimantas Novikas, sveikindamas parapijiečius, pasidžiaugė ir kitais maloniais dalykais. Štai ketinama šalinti avarinės būklės medžius. Sovietmečiu buvo mada medžiais apsodinti bažnyčias, taip bandant užmaskuoti jas, kad komunizmo kūrėjams akių nebadytų. Per tuos dešimtmečius medžiai išaugo ir paseno. Todėl jau reikia pašalinti senus ir ligotus, kad jie, neatlaikę stipresnio vėjo, nenuvirstų ir nepadarytų žalos bažnyčiai. Dekanas taip pat pranešė tikintiesiems įdomybę: šventoriuje pastebėtas įdomus paukštis – baublys.
Parapija taip pat dar renka lėšas bažnyčios langų remontui. Geros valios žmonės pagal išgales kviečiami prisidėti prie šio kilnaus tikslo aukomis. Jų dėžutė yra bažnyčioje.
Vienas svarbiausių šventės akcentų: kun. Alfonso Lipniūno veiklos pristatymas. Šiuo metu Panevėžio vyskupijoje rengiama šio dvasininko beatifikacijos byla. Aktyvia veikla ir drąsia pozicija tiek sovietinės, tiek nacių okupacijos metais garsėjęs dvasininkas kartu su dešimtimis lietuvių inteligentų nacių buvo įkalintas Štuthofo koncentracijos stovykloje. Besibaigiant II Pasauliniam karui, kalinių perkėlimo metu jis susirgo šiltine ir mirė Punske. Šio dvasininko veiklą panemunėliečiams pristatė rokiškėnės Agnė ir Gabija, pasakojimą paįvairindamos giesmėmis.
Po pristatymo bažnyčios šventoriuje tikintieji buvo pakviesti pasivaišinti dideliu tortu, papuoštu šios bažnyčios atvaizdu. „Toks gražus, kad net ragauti gaila“, – sakė panemunėliečiai.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video