Pandėlio parapija: išmoktos karantino pamokos ir bažnyčios jubiliejaus laukimas (video) (0)

Publikuota: 2020-12-14 Kategorija: Kultūra
Pandėlio parapija: išmoktos karantino pamokos  ir bažnyčios jubiliejaus laukimas (video)
Lina Dūdaitė-Kralikienė / Kunigas Albertas Kasperavičius akcentavo pagarbos vieni kitiems svarbą,

Dėl karanino ne pačius lengviausius laikus išgyvenanti Lietuvos katalikų bažnyčia vėl atsidūrė populiarumo medžiotojų taikikliuose. Jau pasigirsta kaltinimai, kad bažnyčios esą tampa rizikos zonomis. Pandėlio tikintieji atviri: norintieji rasti epidemijos židinius verčiau turėtų atkreipti dėmesį į „prekybos ir pramogų sostines“, kuriose tarp lentynų su krepšeliais prasilenkti neįmanoma, o ne į visų saugumo reikalavimų paisančias parapijų bendruomenes. Pandėliečiai džiaugiasi spėję parengti ir visuomenei pristatyti unikalaus projekto dalį. Nors ir ne taip, kaip norėjo...

Griežtų ribojimų šešėlis
„Rokiškio Sirena“ kiekvieną savaitgalį rengia šv. Mišių transliacijas iš Rokiškio dekanato bažnyčių. Mūsų skaitytojams, ypač vyresnio amžiaus, priklausantiems rizikos grupėms, ar sergantiesiems, tos transliacijos – svarbios. Laikraščio facebook paskyroje jau susiformavo nemenka Lietuvos ir užsienio tikinčiųjų kraštiečių bendruomenė, kuri džiaugiasi bent virtualiai galėdama pabūti su savo parapijiečiais, išvysti savo bažnyčias, savo dvasininkus, išklausyti jų pamokslus, kartu dalyvauti šv. Mišių aukoje. Tą liudija ir nemenki transliacijų peržiūrų skaičiai.
Į Pandėlį „Rokiškio Sirena“ vyko ypatingą advento sekmadienį. Tai – džiaugsmingasis sekmadienis, kurio metu kunigas šv. Mišias aukoja apsirengęs rožinės spalvos arnotu, uždegama tokios pat spalvos Advento vainiko žvakė.
Deja, nuotaikos parapijose ne tokios šviesios, kaip būtų galima tikėtis. Karantino sugriežtinimo šešėlis vis labiau juntamas, kaip ir nepelnyti priekaištai tikintiesiems, esą jie nesilaiko karantino reikalavimų.
Pandėlio parapijos pavyzdys rodo, kaip per trumpą laiką galima išmokti daugybės naujovių. Štai pirmojo karantino metu dvasininkai akivaizdžiai sakė: išmokyti vyresniuosius priimti šv. Komuniją į rankas – misija neįmanoma. O paprasto sekmadienio šv. Mišios rodo – jiems pavyko.
Eilė šv. Komunijos belaukiant – pavyzdinė, atstumus galima liniuote matuoti. Absoliuti dauguma tikinčiųjų ją priima į rankas.
Didelės pagarbos nusipelno ir dvasininkų pastangos. Paprastas pavyzdys: kad tikintieji nestovėtų eilėje prie klausyklos, Pandėlio klebonas Albertas Kasperavičius išpažinčių klausė ir po šv. Mišių. O nespėjusiems laiku atlikti išpažintį ir Komuniją priimti pamaldų metu, ji buvo dalinama ir po šv. Mišių.
Apie tai, kad kažkas rinktų aukas – nė kalbos. Padėta pintinėlė, ir kiekvienas gali pinigėlį įmesti bekontakčiu būdu. Lygiai taip pat už auką galima įsigyti ir Carito žvakelę, ir kalėdaičių.
Nors kunigas A. Kasperavičius su viltimi kalbėjo apie ateinančios savaitės planus, apie tradiciją pasikviesti svečią kunigą (ne pramogos dėlei, o dėl to, kad galėtų išpažintį atlikti tie, kurie dėl įvairių priežasčių nedrįsta pasisakyti nuodėmių savajam dvasininkui). Jis pabrėžė, kad jei ir nepavyktų pakviesti svečio dvasininko, jis paskutiniąją savaitę daug laiko skirs tikintiesiems patarnauti.

Pristatė bažnyčios istoriją
Karantinas sujaukė pandėliečių planus surengti artėjančiam gražiam jubiliejui skirtą šventę. Kaip prasitarė kunigas A. Kasperavičius, 2021-aisiais Pandėlio bažnyčia minės 220 metų jubiliejų ir tai progai ruošiamasi jau dabar. Jaunieji Pandėlio tikintieji su mokytoja Egle Glemžiene Kalėdoms rengė spektaklį, deja, jo parodyti jau nepavyks. Buvo sumanyta bent jau parengti skaidrių pristatymą. „Galvojome, kurį sekmadienį rengti: ar palaukti gruodžio 20-osios, ar rodyti dabar“, – prisipažino dvasininkas. Ir bendruomenė nesuklydo, paankstinusi pristatymą. Jis – labai įdomus, išsamus. Šį pristatymą galima pamatyti „Rokiškio Sirenos“ facebook paskyroje, šv. Mišių Pandėlio bažnyčioje vaizdo įraše.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video