Mirusiųjų atminimas: rokiškėnai meldėsi nuotoliniu būdu (video +foto) (0)

Publikuota: 2020-11-03 Kategorija: Kultūra
Mirusiųjų atminimas:  rokiškėnai meldėsi nuotoliniu būdu (video +foto)
Lina Dūdaitė-Kralikienė / Šv. Mišiose už Rokiškio šv. apaštalo evangelisto Mato bažnyčios fundatorių dekanas Eimantas Novikas kalbėjo apie jo darbų išsaugojimą.

Covid-19 gausėjantis atvejų skaičius šalyje keičia ir rokiškėnų įpročius. Kapinių prieigose – mažiau grūsties, daugelis kapinių lankytojų netgi lauke dėvėjo kaukes. Melstis už mirusiuosius gyvai šv. Mišiose rinkosi gana nedaug tikinčiųjų, o štai pamaldų vaizdo transliacijas stebėjo išties daug facebook lankytojų.

Kalneliškių koplyčioje – vos keli tikintieji
Lapkričio 1-ąją, Visų šventųjų dieną tradiciškai Rokiškio šv. apaštalo evangelisto Mato bažnyčios dvasininkai aukoja šv. Mišias Kalneliškių kapinių koplyčioje. Prieš 15 val., prieš pat šv. Mišių pradžią aplink ją – vos keletas tikinčiųjų. „Kiek mažai“, – nustebo Rokiškio dekanato dekanas Eimantas Novikas. Jis neslėpė: tikintieji, ypač vyresni, iš tiesų bijo užsikrėsti korona virusu, todėl vengia didesnių žmonių susibūrimų. Tik pastačius garso kolonėles ir dvasininkams pakvietus tikinčiuosius melstis, jų atėjo kiek daugiau. O ir atėjusiųjų dauguma nesiveržė į nedidelę koplyčią: didžioji dalis meldėsi prieš atviras jos duris.
Dekanas ragino nedrįstančius dalyvauti šv. Mišių aukoje prie koplytėlės, melstis už mirusiuosius prie artimųjų kapų. Jis priminė, kad jei kurie nauji paminklai nėra pašventinti, dvasininkai gali patarnauti, tereikia kreiptis. Taip pat norintieji galėjo paprašyti pašventinti ir atsineštas žvakutes.
Po šv. Mišių atsirado ne vienas tikintysis, prašęs dvasininkus palaiminti jo šeimos kapavietėje pastatytus paminklus, kryžius.
Ganėtinai nemažai tikinčiųjų stebėjo šią šv. Mišių transliacija „Rokiškio Sirenos“ facebook paskyroje. Vaizdo įrašą kiek daugiau nei per parą pažiūrėjo per 3,6 tūkst. facebook lankytojų.

Šimtmečius saugoma tradicija


Lapkričio 2-ąją, per Vėlines Rokiškio šv. apaštalo evangelisto Mato bažnyčioje puoselėjama šimtametė tradicija: aukojamos šv. Mišios už bažnyčios fundatorių Reinoldą Tyzenhauzą. Ši tradicija nenutrūko ir gūdžiu sovietmečiu.
Šv. Mišios aukojamos bažnyčios kriptoje, kurioje ilsisi Tyzenhauzų ir Pšezdzieckių giminių atstovai. Tarp jų – ir bažnyčios fundatorius Reinoldas Tyzenhauzas. Kuris savo sumanytojo kūrinio – įspūdingos neogotikinės šventovės taip ir nepamatė. Jo pradėtus darbus tęsė sesuo Marija. Rokiškėnams grafų Tyzenhauzų ir Pšezdzieckių šeimos paliko įspūdingą ir materialų, ir kultūrinį palikimą. O sau testamentu fundatorius teprašė vieno: kasmet už bažnyčios fundatorių ir jo artimuosius pasimelsti šv. Mišiose.
Bažnyčios dvasininkai kruopščiai pildo šią fundatoriaus valią.
O štai rokiškėnai, na kaip čia pasakius... Nors šiaip jau Tyzenhauzų paveldas, o ypač bažnyčia, yra vizitinė rajono kortelė, tiražuojama nuo puodelių ir šaldytuvo magnetėlių, iki festivalių ir garbingų svečių ekskursijų, garsiosios giminės atminimas oficialių asmenų buvo pagerbtas, mandagiai sakant, niekaip. Vienintelę jurginų puokštelę prie fundatoriaus kapo padėjo bažnyčios puošyba užsiimantys patarnautojai.
Ne ką daugiau norinčiųjų buvo ir garsiąją giminę prisiminti maldomis. Pamaldose, be dvasininkų ir patarnautojų, dalyvavo viso labo aštuoni tikintieji: rokiškėnės močiutės, Krašto muziejaus muziejininkai (kartu ir visuomeninės organziacijos Tyzenhauzų paveldas atstovai) ir „Rokiškio Sirenos“ komanda.
Dekano pamokslas buvo skirtas ir šiomis dienomis ypač jautriai paliečiamai Amžinojo gyvenimo temai, ir tikinčiųjų bendruomenei, kurios gražus ir prasmingas pavyzdys – bažnyčios statyba, ir pagarbai grafų darbams: bažnyčios vidaus interjero atnaujinimo projektui, kurio dėka šventovės vidus atgaus pirmykštį grožį.
Abejas šv. Mišias galite pamatyti „Rokiškio Sirenos“ facebook paskyroje ir tinklalapyje.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video