„Maltiečių sriuba“ – pagalba, praskaidrinanti senolių gyvenimus (video) (0)

Publikuota: 2020-12-09 Kategorija: Kultūra
„Maltiečių sriuba“ – pagalba, praskaidrinanti senolių gyvenimus (video)
Lina Dūdaitė-Kralikienė / Maltos ordino savanoris Alvydas Savičius neša sriubos termosėlius iš valgyklos. Jie per 2,5 val. pasieks visus 17 maltiečių globojamų senolių.

Gruodžio pradžia rokiškėnams neįsivaizduojama be kasmetinės akcijos „Maltiečių sriuba“. Akcija, kai kiekvienas buvo kviečiamas už auką paragauti kvapnios, karštos sriubos, ir taip paremti kilnią idėją – pasirūpinti vienišais, nepriteklių kenčiančiais senoliais, apkeliavo daugybę miesto erdvių: nuo Rokiškio turgaus, Savivaldybės iki Nepriklausomybės aikštės, šventinėmis girliandomis žybsinčios eglutės pašonėje. Šiemet dėl karantino akcijos palapinės neišvysime. Tačiau Rokiškio maltiečių teikiama parama senoliams kaip niekad svarbi. Todėl rajono žmonės kviečiami paremti kilnią akciją. Mat ji – kur kas daugiau, nei tik kasdienis dubenėlis sriubos...

Maltiečio rytas prasideda anksti

Į Maltos ordino valgyklėlę pačiame miesto centre „Rokiškio Sirena“ užsuko dar prieš aštuntą ryto. Skubėjome, kad spėtume pamatyti, kaip iškeliauja eilinės karštos sriubos porcijos vienišiems, sergantiems, stokojantiems Rokiškio ir Kavoliškio senoliams. Prie durų pasitiko savanoris Alvydas Savičius. Jo darbas – užtikrinti, kad pirmadieniais, trečiadieniais ir penktadieniais sriubos porcijos pasiektų senelius.

Pašnekovas atviras: šis darbas karantino metu ypač sunkus ir skaudus. Juk tris kartus per savaitę aplankantis savanoris – daugumai iš septyniolikos senukų yra vienas laukiamiausių svečių. Kiekvienas senelis – su savo rūpesčiais, godomis, baimėmis ir viltimis. Su savo netektimis ir praradimais. Su iki minimumo susiaurėjusiu bendravimo ratu. Kai taip trūksta palaikymo žodžio, padrąsinimo. Ir karantininis pasimojavimas pro langą jiems – svarbus ir laukiamas. Ir termosiukas su sriuba yra daug daugiau nei maistas. Tai ženklas – tu dar reikalingas ir nepamirštas. Tu – ne vienas. Todėl ir maltiečių sriuba – kur kas daugiau, nei dubenėlis sriubos.

Sriubą verdanti savanorė kuklinosi prisistatyti. Tačiau ponas Alvydas neslepia: jos indėlis didžiulis. Žiemos sutemose, dar gerokai prieš auštant, ji skuba užkaisti didžiulius puodus sriubos. Mat senoliai lankomi pirmadieniais, trečiadieniais ir penktadieniais. Kiekvienam į termosiuką, pažymėtą Maltos ordino herbu, pilama dvi porcijos sriubos.

Smalsu, ką gi ragaus senoliai. Puode – labai tiršta, greičiau troškinį, nei sriubą primenanti žirnienė. Joje – gausu nemenkų mėsos kukulių, dosniai pagardinta daržovėmis. Kvapas – dieviškas.

Kai buvo leidžiama, šioje valgyklėlėje galėjo užkandžiauti ir paprasti lankytojai. Daugelis ją vertino už labai skanius, sočius ir nebrangius pietus. Dabar gi, griežtomis karantino sąlygomis, maistas negaminamas net išsinešti. Sriuba verdama tik maltiečių globojamiems senukams.

Ji būna įvairi: vieną dieną žirnienė, kitą dieną – burokėlių, perlinių kruopų, stambiųjų kruopų ar pieniška sriuba. Taigi, senukams tai proga paragauti skanaus, šviežio maisto. Juk ne kiekvienas jų turi jėgų kasdien sau virti pietus. O sriubą pakanka tik pašildyti. Porcija išties dosni.

Išvežioti užtrunka dvi su puse valandos

Kol kalbėjomės, į automobilio bagažinę A. Savičius nunešė dvi dėžes su termosiukais bei dėžę su duonos gaminiais. Ruošdamasis kelionei jis pasakojo, kad kelionė nuo valgyklėlės po senolių namus prasideda paprastai 8.30 val., o aplankyti visus 17-ka globotinių užtrunka apie 2,5 val. Laikas neprailgsta: juk kiekvienas jų seniai tapo bičiuliu.

O jų istorijos jaundinančios ir skaudžios. Štai neseniai visai šaliai buvo rodytas siužetas apie rokiškėnę močiutę, kurios gyvenimą apkartino įnoringas likimas. Iš pradžių jis nelaimių lyg ir nežadėjo: sukūrė šeimą, augino du vaikus. Sovietinė armija atėmė sūnų: jaunuolis pateko į nelaimę ir mirė dėl radiacijos. Jį norėta palaidoti to dalinio uždarose kapinėse. Tačiau nuvykusi mama išsikovojo, kad cinkuotame karste sūnus grįžtų į Lietuvą ir atgultų jį užauginusioje Rokiškio krašto žemėje. Dabar ji likusi viena. Ir dubenėliai sriubos – tai ir skanus maistas, ir bendravimo džiaugsmas su ją aplankančiais maltiečiais.

Turėjo planų šiam gruodžiui

Kasmet gruodį Maltos ordinas rengdavo visoje šalyje „Maltiečių sriubos“ akcijas. Ne išimtis ir Rokiškis. Maltiečių bičiulių – karių savanorių pastatytoje palapinėje rokiškėnai būdavo vaišinami kelių rūšių sriuba už auką. Tokia akcija buvo ir būdas susirinkti lėšų, ir pranešti rajono žmonėms, kad šalia jų yra vieniši, dėmesio ir pagalbos reikalingi žmonės. Maltiečiai paprastai, be iškilmingos retorikos, savo pavyzdžiu mokė: gerumas negali būti vienkartinis ir pripuolamas, nuotaikai užėjus. Rūpesčio seneliams reikia kasdien, net tik Advento ir Kalėdų švenčių laikotarpiu, o visus metus. Tad ir šiemet maltiečiai ruošėsi akcijai, planavo ją rengti kartu su bičiuliais rokiškėnais kariais savanoriais. „Turėjom ir patrauklių idėjų, ir planų. Deja, karantinas viską sugadino“, – sakė A. Savičius.

Akcijai skirtame puslapyje „Maltiečių sriuba“ teigiama, kad planuojama surinkti 260 tūkst. Eur paramos, kuri garantuotų nuolatines sriubos porcijas metams 2600-čiai senolių. Vidutinė sriubos porcijos kaina, kaip teigiama puslapyje, yra 1 Eur.

Rokiškėnų kaštai sriubai mažesni: porcija (neįskaičiavus duonos kainos) kainuoja 75 centus. Viso per mėnesį išverdama 408 porcijos sriubos.

Rajono žmonės kviečiami solidarizuotis su mūsų krašto maltiečiais ir kartu pasirūpinti, kad vieniši, sergantys, stokojantys senoliai galėtų mėgautis gardžia sriuba.

Parama renkama trumpaisiais numeriais: 1410 – 10 Eur, 1418 – 3 Eur.

Taip pat galima aukas pervesti į Rokiškio maltiečių sąskaitą LT 674010042403078049

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video