Lietuvos Valstybės atkūrimo diena - nuo signatarų pagerbimo iki iškilmingo mero padėkų vakaro (1)

Publikuota: 2021-02-11 Kategorija: Kultūra
Lietuvos Valstybės atkūrimo diena - nuo signatarų pagerbimo iki iškilmingo mero padėkų vakaro
Rokiškio kultūros centro nuotr. / Lietuvos Valstybės atkūrimo diena - nuo signatarų pagerbimo iki iškilmingo mero padėkų vakaro

Vasario 16-oji, Valstybės atkūrimo diena – nacionalinė Lietuvos šventė, skirta 1918-aisiais Lietuvos Tarybos signatarų pasirašytam Lietuvos Nepriklausomybės aktui paminėti. Dokumentą pasirašė 20 signatarų. Tarp šių garbingų tautos vyrų yra ir iš Rokiškio krašto kilęs Vladas Mironas – kunigas, Lietuvos Nepriklausomybės akto signataras, Ministras pirmininkas (1938-1939 m.), Lietuvos kariuomenės kapelionas, politinis kalinys.

Visa Rokiškyje vyksiančių iškilmingos dienos renginių programa bus matoma vienoje platformoje – Rokiškio kultūros centro „Facebook“ paskyroje. Dėl šio laikmečio pasirinktos renginių formos atveria netikėtas ir naujas galimybes: juk sutikime, atsiranda unikali proga virtualiai pabuvoti (o kiek iš mūsų esame buvę?) Lietuvos Nepriklausomybės akto signataro Vlado Mirono tėviškėje Kuodiškiuose, ar Červonkos kaime Latvijoje prie paminklo žuvusiems Lietuvos kariams.  

Virtualių renginių programa tradiciškai prasidės nuo iškilmingos vėliavos pakėlimo ceremonijos. Šis pagrindinis šventinis akcentas 13 val. bus tiesiogiai transliuojamas iš Nepriklausomybės aikštės. Iškart po vėliavos pakėlimo bus atiduota atminties ir pagarbos duoklė savanoriams, paguldžiusiems galvas kovose už Lietuvos nepriklausomybę. Bus transliuojami videoreportažai iš gėlių padėjimo ceremonijų Rokiškio senosiose kapinėse, Červonkos kaime Latvijoje ir Panemunyje.

Šią dieną nedera pamiršti ir 1949 m. vasario 16 d.  Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio Deklaracijos, kurią pasirašė aštuoni posėdžio dalyviai, partizanų būrių vadai, tarp kurių - ir mūsų kraštietis Vytautas Gužas-Kardas, kurio atminimas  bus pagerbtas Kazliškyje prie paminklinio akmens.

Rokiškio krašto muziejaus dėka turėsime galimybę  išvysti videofilmą „Lietuvos Nepriklausomybės akto signataras Vladas Mironas“, autoriai Justinas Lingys ir Vilma Bukaitė (Lietuvos nacionalinis muziejus, 2016 m.). Prieš filmą matysime trumpą videoreportažą iš Vlado Mirono tėviškės Kuodiškių kaime.

O kokia Vasario 16-oji jauno žmogaus akimis? Pirmąją šventinės transliacijos Rokiškio kultūros centro  paskyroje dalį užbaigs Rokiškio gimnazistų meninė kompozicija „Vaižganto jaunimas”.

Po neilgos pertraukėlės kultūros centro „Facebook“ paskyroje prasidės iškilmingo renginio - Mero padėkų vakaro transliacija. Mero padėkos raštai tradiciškai teikiami vasario 16-ąją kultūros centro scenoje, tačiau dėl karantino šventė vyks kitaip. Padėkos raštų teikimas kraštui nusipelniusiems žmonėms, laikantis visų saugumo reikalavimų, buvo nufilmuotas iš anksto, tad šventinę dieną renginio įrašu galės mėgautis ne tik žiūrovai, bet ir patys dalyviai. Jiems šiais metais šventė įvyko be didelio artimųjų ir kolegų palaikymo būrio, garsių aplodismentų ir gėlių, su vieno žmogaus palyda, bet organizatoriai stengėsi, kad filmavimas būtų nemažiau iškilmingas ir dėmesys parodytas  kiekvienam, gaunančiam padėką. 

Prieš metus vykusiame  Mero padėkų vakare išskirtinis dėmesys buvo skirtas kultūros darbuotojams  už prabėgusius Kultūros sostinės metus. 2021-aisiais padidintas dėmesys neabejotinai šių metų svarbiausiam sektoriui – medicinos darbuotojams.

Transliacijos žiūrovai tarp sveikinimų išvys ypatingai išieškotus koncertinius intarpus. Pernai vykęs atskiras renginys „Jaunųjų talentų koncertas“ šiais metais integruojasi į Mero padėkų vakarą.  Nepaisant mums visiems sunkių metų, Rokiškio ir Pandėlio jaunieji talentai su pedagogų pagalba sugebėjo sudalyvauti ne viename konkurse. „Šiais metais tikslas yra parodyti nors dalį šių gabių vaikų, kurie net karantino metu sugebėjo neprarasti kūrybinės ugnelės, įgūdžių, kurie užsispyrę dirbo ir sugebėjo ne tik sudalyvauti konkursuose, bet netgi laimėti laurus mūsų rajonui. Kiekvienam jaunajam talentui pagal šiandienos galimybes bus nufilmuotas nedidelis videoklipas, kuris papuoš Mero padėkų vakarą ir bus puiki prisiminimo dovana jaunajam atlikėjui. Kviečiame visą bendruomenę, tėvus, brolius ir seseris, visus kartu pasidžiaugti augančia Lietuva, nors virtualiu būdu palaikyti apdovanotuosius ir muzikuojančius,  ir sutikti Valstybės atkūrimo dieną“- kalbėjo renginio režisierė Neringa Danienė.

Netikėtas ir intriguojantis iškilmingo vakaro vedėjų duetas: Rokiškio rajono savivaldybės meras Ramūnas Godeliauskas ir  žurnalistė, publicistė, TV laidų vedėja, prodiuserė, visuomenininkė Edita Mildažytė. „Visur reikia nuoseklaus alinančio darbo, sąžiningumo, išradingumo, talento ir sėkmės bangos, kuri tave pakelia ir nuneša reikiama kryptimi“, – sėkmės ir populiarumo receptą atskleidžia Edita, linkėdama pozityvių minčių visiems.

„Tai nemažai iššūkių reikalaujantis renginys Rokiškio kultūros centrui, darbuotojai jau kartais pajuokauja, kad visi mokomės naujo amato ir tampame televizininkais“, – kalbėjo Rokiškio kultūros centro direktorė Vaiva Kirstukienė. Neatsilieka ir rajono kultūros darbuotojai. Visą dieną rajono seniūnijų, kultūros namų ir bendruomenių internetinėse platformose vyks virtualūs minėjimai: parodos, videoreportažai, bus atveriami istoriniai archyvai. „Tai iššūkis, kuris virto galimybe visiems rajono kultūros darbuotojams: tenka įgyti naujas kompetencijas - filmuoti, montuoti videomedžiagą ir pateikti žiūrovui, - įsitikinusi kultūros centro direktorės pavaduotoja Aušra Gudgalienė.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video