Liepos 2–9 d. vyks pirmoji „Lietuvos dvarų vasaros mokykla“ (0)

Publikuota: 2021-06-30 Kategorija: Kultūra
Liepos 2–9 d. vyks pirmoji „Lietuvos dvarų vasaros mokykla“
Organizatorių nuotr. / Liepos 2–9 d. vyks pirmoji „Lietuvos dvarų vasaros mokykla“

„Lietuvos dvarų vasaros mokykla“ – tai Lietuvos dailės istorikų draugijos kartu su Vilniaus dailės akademijos Panemunės pilimi organizuojami vienos savaitės intensyvūs kursai jauniesiems paveldo specialistams. Šių mokymų tikslas yra kelti su dvarų paveldu dirbančiųjų kvalifikaciją, skatinti dialogą tarp tyrėjo ir objekto savininko bei teorines žinias pritaikyti praktikoje.

Pirmųjų metų tema – „Bendrasis paveldas ir jo komunikacija“

Lietuvos dvarų paveldas – daugialypis, problemiškas. Margos bajorijos (lietuvių, rusėnų, rusų, lenkų, prancūzų, totorių, Baltijos vokiečių ar vengrų kilmės asmenų) valdyti dvarai įveikė daugybę istorinių slenksčių, buvo veikiami kintančių ekonominių, socialinių, kultūrinių, politinių krašto gyvenimo aplinkybių. Tai objektas, kuriam tinka Bendrojo paveldo apibrėžimas (angl. Shared Heritage), kadangi jame susikerta daugybė skirtingų kultūrinių patirčių. Ši ypatybė – privalumas ir iššūkis. Kaip interpretuoti ir įveiklinti tokį paveldą, kai pasakojimo pjūvių begalė, istorijos ne visuomet patogios, o teorija nuo praktikos neretai tebėra labai toli? Į šiuos klausimus bus bandoma atsakyti kursų metu.

Intensyvūs išvykstamieji kursai

„Lietuvos dvarų vasaros mokyklos“ programa išties intensyvi. Per savaitę 15 studentų su nuolat lydinčiais dėstytojais aplankys 12 dvarų ir išklausys net 20 paskaitų lietuvių ir anglų kalbomis. Visos paskaitos, nakvynės ir laisvalaikis numatytas dvarų paveldo objektuose ar netoli jų. Į 2021-ųjų metų programą įtraukti Aristavėlės, Čiobiškio, Gačionių, Paežerių (Vilkaviškio), Panemunės, Raudondvario, Rokiškio, Siesikų, Staškūniškio, Užutrakio, Zyplių dvarai bei Pažaislio vienuolynas.

Galimybė pabendrauti su dvarų savininkais

„Lietuvos dvarų vasaros mokyklos“ programą sudaro trys dalys, t. y. teorinės paskaitos, praktiniai užsiėmimai ir neformalioji patirtis. Paskaitų metu su dvarų paveldu dirbantys istorikai, dailėtyrininkai, architektūrologai ir komunikacijos specialistai dalinsis žiniomis apie Lietuvos bajorijos gyvenimo būdą, dvarų architektūrą, meno kolekcijas ir tokių objektų pritaikymo galimybes šiandien. Dalyviai taip pat bus supažindinami su kitose šalyse veikiančiomis paveldo interpretavimo ir komunikavimo strategijomis. Gerąsias užsienio patirtis pristatys JAV, Nyderlandų, Šveicarijos ir Vengrijos specialistai. Itin svarbia programos dalimi organizatoriai laiko galimybę pabendrauti su dvarų valdytojais – dvaruose veikiančių kultūros įstaigų, restoranų vadovais bei bajorijos atstovais. Simboliška, kad kursų pradžia taps vakarienė Gačionių dvare su baronu Piotru Rozenu, kurio šeimai dvaras priklauso jau apie 300 metų.

Liepos 3 d. „Lietuvos dvarų vasaros mokykla“ įsikurs Rokiškio dvare, kur pakvies ne tik projekto dalyvius, bet ir visus besidominčius dvarų kultūros istorija į viešas paskaitas: 9.15–10.00 val. „Dvaro samprata ir vieta istoriniame kraštovaizdyje“, dr. Dalė Puodžiukienė, Valstybinės kultūros paveldo komisija; 10.00–10.45 val. „Rokiškio dvaro sodybos raida“, Indrė Kačinskaitė, Kultūros paveldo centras.

„Lietuvos dvarų vasaros mokykla“ – ne tik specialistų ugdymas ir bendradarbiavimo galimybės. Projektas kelia kultūros paveldo ir jo specialistų prestižą visuomenėje bei įgyvendina vieną svarbiausių Lietuvos dailės istorikų draugijos misiją – profesionalius tyrimus panaudoti plačiosios visuomenės švietimui. Tikimąsi, kad pirmasis bandymas bus sėkmingas ir projektas taps ne tik tęstiniu, bet ir tarptautiniu.

Projekto partneriai: Vilniaus dailės akademija, Rokiškio krašto muziejus, Lietuvos liaudies buities muziejus, Trakų istorinis nacionalinis parkas, Pažaislio vienuolyno svetingumo centras „Monte Pacis“, Čiobiškio dvaras, Siesikų pilis, Panemunės pilis.

Projektą remia Lietuvos kultūros taryba.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video