Kūrinius rinko, net degant pabūklų ugniai Monmartre (0)

Publikuota: 2020-07-15 Kategorija: Kultūra
Kūrinius rinko, net degant pabūklų ugniai Monmartre
R. Jurgaičio nuotr. / Rokiškio dvare saugoma meno kolekcija pirmą kartą atkeliavo į sostinę

Lietuvos nacionalinis dailės muziejus, Nacionalinis M.K.Čiurlionio dailės muziejus, bendradarbiaudami su Rokiškio krašto muziejumi, Vilniaus paveikslų galerijoje atidarė išties intriguojančią parodą.

„Uždegta Monmartro ugnies: Rokiškio dvaro meno kolekcija“ – taip pavadinta ekspozicija, kurioje pirmą kartą kaip visuma eksponuojamos dvaro vertybės, saugomos Rokiškyje, Kaune ir kitose institucijose. Jos kuratorė – Aušra Vasiliauskienė.

Parodoje rodomos kolekcijos pagrindą suformavo grafas Konstantinas Tyzenhauzas (1786–1853), Pastovyse (dab. Baltarusijos teritorija) įkūręs paveikslų galeriją ir ornitologijos kabinetą.

Jis savo meno kolekciją surinko keliaudamas užsienyje. Konstantino žentas istorikas Aleksandras Pšezdzieckis (1814–1871) rašė, kad K.Tyzenhauzas kūrinius rinkęs „net degant pabūklų ugniai Monmartre, Paryžiuje“.

Galima sakyti, kad ši parodos leitmotyvu tapusi frazė buvo pranašiška, nes greitai Monmartrą pamėgo ir išgarsino meninė inteligentija.

Su Prancūzija K.Tyzenhauzą siejo tai, kad jis dalyvavo 1812 m. kare, baigęs tarnybą kurį laiką ten gyveno.

Didelę parodoje eksponuojamos kolekcijos dalį sudaro užsienio dailininkų (italų, flamandų, prancūzų, vokiečių) tapybos darbai. Minėtini dailininkai yra Guido Cagnacci, Antoine’as Mirou, Abrahamas van Diepenbeeckas, Salvatoras Rosa, Leonardas Brameris, Louisas de Caullery, Francesco Fontebasso.

Su Lietuva susijusių autorių kontekste pirmiausia išskirtini paties grafo K.Tyzenhauzo piešiniai ir akvarelės, jo mokytojo Aleksandro Orlovskio piešiniai ir litografijos. Grafai taip pat turėjo gausius „Vilniaus albumo“ litografijų, Lenkijos ir Lietuvos valdovų antkapinių paminklų vaizdų rinkinius.

Parodoje išryškinamos dvi garsios grafų moterys – Sofija Tyzenhauzaitė de Šuazel-Gufjė ir Marija Tyzenhauzaitė-Pšezdzieckienė, kurių talentas ir geri darbai atsiskleidė įvairiuose baruose.

Parodą taip pat papildo fragmentiški kasdienio dvaro gyvenimo liudytojai – knygos, grafaičių piešiniai ir akvarelės, aksesuarai.

Paskutinių Rokiškio šeimininkų grafų Pšezdzieckių pomėgį fotografuoti rodo gausus mėgėjiškų nuotraukų rinkinys, o dvaro tarnautojų išsaugota drabužių kolekcija galima pasigrožėti filmuotoje medžiagoje.

Parodą lydės kultūriniai renginiai: dr. Aistės Bimbirytės-Mackevičienės paskaita „Vakarų Europos dailės keliai į Lietuvą XIX amžiuje“, taip pat Mariaus Daraškevičiaus paskaita „Dvaro valgomasis: tarp tautiškumo ir tarptautiškumo. Rokiškio ir Pakruojo dvarų atvejai“.

Paroda „Uždegta Monmartro ugnies: Rokiškio dvaro meno kolekcija“ Vilniaus paveikslų galerijoje veiks iki spalio 31 d.


Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video