Jaukus atlaidų Onuškyje grožis (video) (0)

Publikuota: 2021-09-28 Kategorija: Kultūra
Jaukus atlaidų Onuškyje grožis (video)
Lina Dūdaitė-Kralikienė / Kunigas Laimonas Nedveckas kalbėjo apie senovės izraelitų pragaro vaizdinį.

Sekmadienį Onuškio parapija šventė titulinius Šv. arkangelo Mykolo atlaidus. Tokios tikinčiųjų gausos kaip per pagrindinius, Švč. Mergelės Marijos į dangų ėmimo arba Žolinės atlaidus, nebuvo, tačiau susirinkusieji į šv. Mišias džiaugėsi jaukia švente, kurios centru tapo viena gražiausių ir unikaliausių rajono šventovių.

Atlaidams ruošėsi iš anksto
Kaip gi šventė be seniūnaitės, šio krašto metraštininkės Elenos Blažienės. Ji, kartu su pagalbinininkėmis, po visą miestelį surinko ir išpuošė bažnyčią paskutiniais rudens žiedais – jurginais. Juk šis sekmadienis – neeilinis. Tai Onuškio bažnyčios tituliniai atlaidai.


Seniūnaitė pasidžiaugė ir Juodupės seniūno Valdo Adomonio dėmesiu bažnyčiai, jos aplinkai, pagalba talkinant rengiant šventes ir rūpinantis šventovės kasdiena.


Ruoštis buvo dėl ko: Onuškyje jau tampa tradicija, kad atlaidų metu atvyksta kunigas svečias. Kunigas svečias – puiki pagalba tiems, kurie nedrįsta eiti Išpažinties pas savąjį kleboną. Tačiau pasinaudoti proga išpažinti nuodėmes svečiui dvasininkui onuškėnai nesinaudojo – jie neslėpė, kad labai gerbia ir pasitiki savuoju dvasininku Aivaru Kecoriumi.

Pirma melstis, paskui kritikuoti
O svečias kunigas, Obelių, Aleksandravėlės ir Kriaunų klebonas Laimonas Nedveckas, išklausęs išpažinčių, aukojo šv. Mišias. Jo pamokslas buvo skirtas senoviniam pragaro vaizdiniui paaiškinti bei Evangelijos pagal Morkų alegorijoms aptarti. Dvasininkas kalbėjo apie būtinybę būti krikščionimi ne tik formuojant išorinį įvaizdį, bet kur kas svarbiau sekti paskui Dievą, o ne paskui nuodėmę sielos kojomis, ieškoti Dievo sielos akimis. Jis subtiliai patarė, kad ir šiandienos sunkumų, išbandymų akivaizdoje pirmiausia derėtų melstis, o tik po to priekaištauti ir kritikuoti. Šv. Mišiose vargonavo ir giedojo Egidijus Kundrotas su giedotojomis.


Po šv. Mišių onuškėnai dar neskubėjo skirstytis. Puikus oras leido burtis draugėn, šventoriuje pasitarti apie savo skaudulius su kunigais A. Kecoriumi ir L. Nedvecku. Nors bažnyčia ir nebuvo sausakimša, kaip didžiųjų atlaidų metu, tikintieji nuoširdžiai džiaugėsi švente. Ir svarstė, kiek dar galės rinktis draugėn į šv. Mišias, ar vėl nebus paskelbtas karantinas.


Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video