Istorinis detektyvas: pasirodo, kad klystama ir knygose (0)

Publikuota: 2021-01-04 Kategorija: Kultūra
Istorinis detektyvas: pasirodo, kad klystama ir knygose
Rokiškio krašto muziejaus ir vikipedijos nuotr. / Palyginus akivaizdu: nuotraukose Kupiškio karių kapinės.

Gruodžio 30-ąją Rokiškio krašto muziejų pasiekė žinia apie galimą istorinį atradimą: tarpukariu Rokiškio senosiose kapinėse stovėjusį paminklą kariams-savanoriams. Su „Rokiškio Sirena“ šia žinia taip pat pasidalino nuolatinė skaitytoja. Visgi atradimo nėra: ir tarpukario knygose, deja, įsiveldavo klaidų.

Rokiškio krašto muziejus savo paskyroje pasidalino iš kraštietės keramikės, fotografės Giedrės Masiulytės–Burbienės gauta įdomia fotografija iš K. Binkio knygos „Naujoji Lietuva“, Kaunas 1938 m., kurioje yra užfiksuoti Lietuvos karių savanorių kapai, o už jų aukštas obeliskas su Gedminaičių stulpais ir Jogailaičių kryžiumi. Po nuotrauka yra prierašas - „Karių kapai Rokišky“.
„Muziejininkams iškilo klausimas, ar tikrai čia užfiksuoti Rokiškio savanorių kapai?“ – klausiama paskyroje.
Šiuo atveju kyla keletas klausimų: fotografijoje karių palaidojimai yra dviem eilėmis, o Rokiškyje – tik viena. Taip pat tarp Rokiškio palaidojimų nėra kario pavarde Vansevičius, kurią galima įskaityti fotografijoje. Tokios pavardės nėra ir skelbiamame karių savanorių sąraše, tačiau matyti, kad fotografija buvo redaguota ir gal neteisingai užrašyta pavardė.
„Prašome rokiškėnų pagalbos identifikuojant šį paminklą. Gal esate ką girdėję apie buvusį paminklą Lietuvos kariams savanoriams Rokiškio kapinėse?“ – kreipėsi muziejaus specialistai.
Deja, istorinio atradimo nebus. Paskyroje netrukus internautai pranešė, kad minėtasis paminklas iki šiol tebestovi Kupiškio karių kapinėse (nuotrauka vikipedijoje), kuriose palaidota 60 karių savanorių.
Taigi, akivaizdu, kad rengiant knygą „Naujoji Lietuva“ įsivėlė paprasčiausia klaida. Šis pavyzdys – puiki iliustracija, kaip atsakingai ir kritiškai istorikai vertina įvairius šaltinius.
Atrodytų, kad knyga tarsi patikimas šaltinis, tačiau ir tarpukariu jų autoriai neišvengdavo paprasčiausių klaidų.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video