Žiemos pasaką sukūrusi Tautodailės galerija sutinka karantino iššūkius (foto +video) (4)

Publikuota: 2020-12-15 Kategorija: Kultūra
Žiemos pasaką sukūrusi Tautodailės galerija sutinka karantino iššūkius (foto +video)
Lina Dūdaitė-Kralikienė / Tautodailės galerijos jauki žiemiška atmosfera.

Rokiškio tautodailininkai vėl sukūrė jaukią žiemos pasaką savo galerijoje Nepriklausomybės aikštėje. Čia galima rasti visko: nuo įdomių pjaustymo ir serviravimo lentelių, nebanalių keramikos dirbinių, staltiesių, servetėlių, papuošalų, iki solidžių meno kūrinių.

Svarbus kiekvienas darbas

Aplinka demokratiška: čia vietą randa ir močiutės numegztos kojinės, ir tituluotų meistrų, pelniusių parodų prizus keramikos, dailės, medžio drožybos kūriniai, audiniai, veltiniai.
Pastarųjų galima rasti labai įdomių: štai viena meistrė nuvėlė labai smagius suvenyrus – artėjančių Naujųjų metų simbolius jautukus. „O kodėl gi nepadaryti tokios pat kepuraitės“, – pasiūlė galerijos atstovė Rita Kirstukaitė. Kokia staigmena buvo, kai kitą dieną kūrėja atnešė veltą kepurėlę su jaučio galva. Dar įdomiau, kad einant ta galva kinkuoja.
Norintiems namus padabinti ar kitiems padovanoti jaučio skulptūrėlę, švilpynę, jų čia yra visokiausių formų, dydžių.
Stebina ir keramikos darbų, paveikslų gausa. Pašnekovė atvira: bendradarbiaujama ir su kitų miestų kūrėjais: jiems įdomu ir džiugu savo darbų pasiūlyti rokiškėnams. Parodos-pardavimo gausą bei įvairovę lemia ir tai, kad daugelis kūrėjų ankstesniais metais savo darbus šiuo metu siūlydavo didmiesčių kalėdinėse mugėse. O dabar, kai jų nėra, patys įvairiausi darbai eksponuojami galerijoje.
Grožiu stebina ir mezgėjų, nėrėjų darbai. O ir kainos „nesikandžioja“: rokiškėnės vis dar labai kukliai vertina savo preciziško kruopštumo darbus. Itin originalios medinės lentelės užkandžių serviravimui, kurios išradingai papuoštos metalinėmis detalėmis. Gausi ir šaukštų, puodynių, saldaininių pasiūla. O ir kainos labai nedidelės. Skoningą, išliekamąją vertę turinčią dovaną įmanoma nupirkti neišleidus nė dvidešimties eurų. O mielos mažos smulkmenėlės nekainuoja nė dviejų eurų.

Pareigos ir pasitikėjimo jausmas

Jauki, šventiška galerija it magnetas traukia tuos, kurie ieško ypatingų, unikalių, vienetinių dovanų. Tačiau karantinas negalestingas: nors prie galerijos eilės nesidriekia, įsigaliojus griežtiems reikalavimams, jai gali tekti bent kuriam laikui užverti duris. Rajono tautodailininkų vadovė Birutė Dapkienė neslepia: ieškoma būdų, kad galerija ir toliau gyvuotų. Ne dėl pelno: organizacija yra ne pelno siekianti. Svarbu kitkas: daugeliui menininkų galimybė parduoti savo darbus reiškia elementarų išgyvenimą. Ir ne tik tituluotiems meistrams svarbu eksponuoti savo kūrinius. Ir toms močiutėms, kurios nedrąsiai atneša savo numegztas kojines, nunertas staltiesėles. Kurias, palyginus kainos ir įdėtų pastangų, laiko santykį, faktiškai siūlo pusvelčiui. „Bet ir tie keli eurai, kurių jos tikisi, yra svarus indėlis sotesniam Kalėdų stalui, galbūt dovanėlei brangiam žmogui“, – akcentavo B. Dapkienė.

Ji atvira, būdų prekiauti ieškoma pirmiausa dėl šių žmonių. „Esame jiems įsipareigoję“, – sakė pašnekovė. Ji neslepia, kad daugeliui pradedančiųjų parduotas darbelis – ne tik papildomos lėšos į šeimos biudžetą, bet ir suvokimas, kad yra reikalingi, kad jų darbai vertinami.

Dėl galimybės išsaugoti galerijos duris atvertas, svarstomi įvairūs variantai. Vienas jų – išnešiojamoji prekyba: užsakius prekes jos būtų atvežamos iki pirkėjo namų. „Svarbu, kad visiems tai būtų saugu“, – pabrėžė B. Dapkienė.

Kitos galimybės sietinos su prekyba maisto produktais, galerija kol kas derina šios veiklos niuansus su atitinkamomis valstybinėmis institucijomis. Jau dabar galerijoje prekiaujama arbatomis, etiopiška kava. Pašnekovė neslepia: kai kurie žinomi prekių ženklai, pamatę unikalią Tautodailės galerijos aplinką, ketina pasiūlyti rokiškėnams ypatingų prekių. Kada ir kokiais būdais jų bus galima įsigyti, paaiškės jau netrukus. 

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video