Geriausiu visų laikų NT projektu pretenduoja tapti ir Ilzenbergo dvaras (1)

Publikuota: 2020-12-14 Kategorija: Kultūra
Geriausiu visų laikų NT projektu pretenduoja tapti ir Ilzenbergo dvaras
Ilzenbergo dvaro archyvo nuotr. / Ilzenbergo rūmai

Jau netrukus bus išrinkti geriausi nekilnojamojo turto projektai per trylika pastarųjų metų, kai buvo pradėtas organizuoti konkursas „Už darnią plėtrą“. Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos (LNTPA) ir Darnios plėtros akademijos rengiamame konkurse dalyvauja ir jau vienu iš kultūrinių Rokiškio regiono centrų spėjęs tapti Ilzenbergo dvaras. Jis varžosi geriausio visuomeninės paskirties NT projekto kategorijoje.

2018 m. prie pat sienos su Latvija įsikūręs dvaras buvo išrinktas geriausiu metų visuomeniniu daugiafunkciniu NT projektu. 2021 m. pradžioje iš visų pastarųjų trylikos konkurso nugalėtojų bus išrinkti geriausi visų laikų projektai, atvėrę naujas galimybes plėtrai ir labiausiai auginę NT plėtros standartus.

Konkurse „Už darnią plėtrą“ vertinami objektų atitikimas darnios plėtros koncepcijai, architektūros kokybė, pagarba gamtai ir kultūros paveldui ir kiti kriterijai, o projektus vertina nepriklausoma dešimties narių komisija: urbanistai inžinieriai, energetikos, statybos specialistai, ekonomistai, architektai ir žurnalistai.

Geriausio visuomeninio NT projekto kategorijoje kartu su Ilzenbergo dvaro rūmais varžosi sanatorinio gydymo kompleksas „Eglė“, Vilniaus universiteto biblioteka bei Balsių mokykla Vilniuje. Tradiciškai savo favoritą ir 15min skaitytojai, kurie gali balsuoti už labiausiai patikusį objektą iki gruodžio 18 dienos.

Harmonijoje su gamta

Po sovietmečio dvaras buvo apleistas, o jo atkūrimo darbai pradėti 2012 m. pabaigoje. Dvaro atkūrimas vyko palaipsniui: 2014 m. pabaigtas tvarkyti šeimininko namas, svirnas, dvi paukštidės, ledainė ir malkinė,  dar po dvejų metų pabaigtas ir amatų namas, atstatyta XIX a. istorinius kovų už laisvę įvykius menanti pirtis, taip pat – akmeniniai statiniai – rūkykla, arklidės, ferma. 2018 metų vasarą galutinai užbaigti interjero tvarkymo darbai dvaro rūmuose.

Ilzenbergo dvaro sodyba buvo atkuriama atsižvelgiant į harmonijos su gamta principus, todėl ji yra neįsivaizduojama be natūralios žemdirbystės ūkio, kuriame auginami, perdirbami ir pardavinėjami sveiki maisto produktai. Pastatai buvo ne tik atstatyti, bet ir pritaikyti ūkio reikmėms, jų čia net 20.

Natūralios žemdirbystės principais grįstas ūkininkavimas naudingas aplinkosauginiu požiūriu – taip stiprinamas natūralus dirvožemio derlingumas ir stabilumas, palaikoma biologinė įvairovė, mažas neatsinaujinančių išteklių panaudojimas. Natūralios žemdirbystės ūkyje yra sukuriama uždara ekologinė sistema, kuri per 5–6 metus visiškai išvalo aplinką nuo bet kokių dirbtinių teršalų.

Aplinka rūpinamasi ir kitais būdais. Pavyzdžiui, dvaras skatina ekologišką transportą – Ilzenberge įrengta ir elektromobilių krovimo stotelė.

Elegancija pasižyminti architektūra

Rūmai stovi 14 hektarų teritorijoje su angliško stiliaus parku, tyvuliuojančiais tvenkiniais, sutvarkytomis Ilgio ežero pakrantėmis bei tiltu į jame esančią Meilės salą, apipintą legendomis. Parke nutiesti akmeniniai arkiniai tilteliai per šaltinių upelius, įrengtos apžvalgos ir poilsio aikštelės su suoliukais ir mažosios architektūros elementais, lauko estrada, kur vasarą vyksta įvairūs kultūriniai renginiai.

Rekonstruojant dvarą buvo atsižvelgiama ir į kultūros paveldą. Dvare išsaugotas ir naudojimui pritaikytas autentiškas rūmų rūsys, o atkurtuose XIX a. dvaro rūmuose dominuoja neoklasicistiniai motyvai, randami ir moderno elementai.

Dvarą projektavo bendrovė „Devyni architektai“, architektai – Arūnas Skrolis ir Jurgita Liubartaitė. Atskiras dvaro dalis projektavo architektai Idalija Bėčienė, Rapolas Bėčius, Vidutė Povilauskaitė, Vaiva Deveikienė ir Laimutis Januškevičius.

Kaip sako Ilzenbergo dvaro ir ūkio vadovė Diana Jokimčienė, vienas svarbiausių šio dvaro išskirtinumų – kad architektūrine prasme išskirtinis dvaras yra pilnai atsikūręs, veikiantis ūkinis, o taip pat – ir kultūrinis vienetas, puoselėjantis ne tik natūralią žemdirbystę, bet ir tapęs vienu iš Rokiškio rajono kultūros centrų, kiekvienais metais pritraukiančių čia atvykti tūkstančius žmonių.

Žino vis daugiau

Ilzenbergo dvaras kasmet pritraukia ir gausybę turistų. Dvaro atstovų skaičiavimais, kiekvienais metais čia apsilanko 15-20 tūkst. žmonių.

Palyginti neseniai veiklą atkūrusio dvaro žinomumas kasmet auga. Rinkos tyrimus atliekančios bendrovės „Nielsen“ apklausa atskleidė, kad apie Ilzenbergo dvarą žino 34 proc. apklaustųjų – net 7 proc. punktais daugiau nei praėjusiais metais. Apklausa buvo atlikta spalio 7-21 dienomis, joje dalyvavo 1600 Lietuvos gyventojų nuo 16 iki 65 metų.

„Džiugu, kad tarp žinančių šį dvarą beveik pusė – 47 proc. – norėtų jį aplankyti“, – sako Ilzenbergo dvaro ir ūkio vadovė D. Jokimčienė.

Ryškėja ir Ilzenbergo ūkio, kaip sveikus maisto produktus gaminančio bei jais prekiaujančio prekės ženklo reputacija. „Nielsen“ apklausa taip pat parodė, jog Ilzenbergo ūkis – trečias pagal žinomumą ekologiškų produktų prekės ženklas, kurį atpažįsta net 26 proc. žmonių. Šis rodiklis per vienerius metus pakilo 9 proc. punktais. Dvaro gaminiai pagal žinomumą nusileidžia tik Ūkininkų turgeliui ir „Livin“.

 

Balsuoti už Ilzenbergo dvarą galite paspaudę ČIA.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video