Didžiojo Penktadienio pamaldos – apie Kristaus kančios prasmę (video) (0)

Publikuota: 2021-04-03 Kategorija: Kultūra
Didžiojo Penktadienio pamaldos – apie Kristaus kančios prasmę (video)
„Rokiškio Sirenos“ nuotr. / Didįjį Penktadienį Juodupės tikintieji kartu su kunigu Aivaru Kecoriumi apmąstė Kryžiaus kelią.

Didįjį Penktadienį minima Kristaus kančia ir mirtis. Epidemija prisilietė ir prie šios dienos pamaldų, tiesa, ne taip ženkliai. Didįjį Penktadienį „Rokiškio Sirena“ sutiko su Juodupės Švč. Aušros vartų Dievo motinos parapijos klebonu Aivaru Kecoriumi ir tikinčiaisiais.

Kryžiaus kelias – kitoks nei anksčiau

Ši Didžioji savaitė – jau antroji, sutinkama karantino sąlygomis. Jei pernai pamaldos vyko tuščiose bažnyčiose, tikintieji tik skaitydami maldaknygę, tai šiemet nors ir negausiai, galėjo dalyvauti pamaldose. Didįjį Penktadienį visose bažnyčiose (o kai kur ir miestų gatvėse) einamas Kryžiaus kelias. Nei išimtis ir Juodupės bažnyčia. Tik Kryžiaus kelias einamas kitaip nei įprastai: nuo stotelės prie stotelės ėjo tik kunigas Aivaras Kecorius ir patarnautojai. O tikintieji liko sėdėti savo vietose, klausydami Kristaus kančios apmąstymų.

Kitokios pamaldos

Didįjį Penktadienį bažnyčios atrodo kitaip. Pritemdytos šviesos, ant altoriaus nedega žvakės, jis neuždengtas, ant jo nėra mišiolo. Atvertas tabernakulis, audeklu uždengtas kryžius. Ir įprastinės šv. Mišios neaukojamos. Šią dieną prieš pradėdamas pamaldas dvasininkas visiškoje tyloje parpuola prieš altorių veidu žemyn: tai nusižeminimo, pagarbos simbolis.

Vietoj įprastinių šią dieną šv. Mišių – Dievo žodžio liturgija, Kristaus kančios istorija pagal Joną. Savo pamoksle kunigas A. Kecorius akcentavo, kaip keičiasi žmogaus požiūris. Evangelijoje pagal Joną pasakojama, kad Pontijus Pilotas ieškojo priežasčių Jėzų paleisti. Tačiau įtakotas šaukiančios minios pasmerkia Jėzų mirti. Dvasininkas akcentavo, kad Kristaus kančios istorija nėra tik istorija, gražus ir meniškas pasakojimas. Jis aktualus šiandien ir kiekvienam. Kristaus kančia – Dievo trokštas ir norėtas veiksmas, kad jo vienatinis sūnus mus kiekvieną atpirktų, išgelbėtų. „Išgelbėtų nuo to, kas veda mus į mirtį, ypač dvasinę. Išgelbėtų nuo kančių, iš nuodėmių, iš blogio, nusiminimo. Kad mūsų gyvenime būtų tiesos, šviesos, būtų daugiau paties Dievo, kuris ateina kiekvieno iš mūsų išplėšti iš blogio ir tamsos bei mirties gniaužtų“, – apie Kristaus kančios didžiąją dovaną kalbėjo dvasininkas.

Po Dievo žodžio liturgijos – šv. Kryžiaus išaukštinimas. Kalbant šlovinimo maldą, kunigas atidengė kryžių. Tradiciškai tikintieji jį pabučiuoja. Tačiau dėl epidemijos to atsisakyta.

Po šv. Komunijos švč. Sakramentas buvo perneštas į vietą, simbolizuojančią Kristaus kapą.

Šiandien tikintieji 20 val. kviečiami stebėti Velyknakčio liturgiją iš Obelių šv. Onos bažnyčios.

 

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video