Bibliotekininkai darbo stygiumi nesiskundžia, o skaitytojai bando išmaldauti nors vieną popierinę knygą (5)

Publikuota: 2020-03-28 Kategorija: Kultūra
Bibliotekininkai darbo stygiumi nesiskundžia, o skaitytojai bando išmaldauti nors vieną popierinę knygą
Juozo Keliuočio viešosios bibliotekos nuotr. / Apsauginių skydelių rėmeliai.

Karantinas sustabdė miesto kultūrinį gyvenimą. Tą pajuto ir rajono Juozo Keliuočio viešoji biblioteka. Neliko įdomių renginių, tokių kaip „Keliuotiškosios Juozinės“, skaitytojai nebegali pasiimti knygų. Tačiau bibliotekininkai be darbo nesėdi. Jo tiek, kad prireikia net laisvalaikiu padirbėti.

Įdomi iniciatyva

Štai J. Keliuočio viešoji biblioteka turi unikalų rajone įrenginį – 3D spausdintuvą. Anksčiau juo buvo rengiamos įvairios edukacijos ir mokymai, o dabar aparatas taip pat be darbo nestovi. Rokiškėnai prisijungė prie visos šalies bibliotekininkų iniciatyvos: spausdinti medikams apsauginius skydelius. Mūsų biblioteka tokių suplanavo atspausdinti dvidešimt. Darbas labai imlus laikui. Kaip pasakojo bibliotekos direktorė Alicija Matiukienė, vienas rėmelis spausdinamas net... 4 val. Taigi, per įprastinę 8 darbo valandų savaitę, tokių pavyktų atspausdinti viso labo 10. Tad direktorė į darbą ėjo netgi ne darbo valandomis, kad paleistų spausdintuvą dirbti savo darbą. Penktadienio popietę buvo spausdinamas paskutinis skydelio rėmelis. Penktadienio pavakarę biblioteką turėjo pasiekti ir patys skydeliai, deja, kurjeris vėlavo...

Daugiau skaitmeninių iniciatyvų

Karantinas užgožė ir neseniai prabėgusią „Skaitmeninę savaitę“. Jos metu vyko įdomios paskaitos, pristatymai, mokymai. Rajono bibliotekininkės telefonu, elektroniniais paštais konsultavo norinčiuosius prisijungti ir mokytis. Įdomu tai, kad J. Keliuočio biblioteka yra dešimtuke šalies bibliotekų, pirmųjų pradėjusių kelią į skaitmenines erdves.

Ir jos pastaruoju metu labai aktualios. Bibliotekininkės, pasak A. Matiukienės, konsultuoja skaitytojus, kaip rasti reikalingą medžiagą elektroninėje erdvėje. Tai pravartu ne tik smalsiems skaitytojams, bet ir studentams, kuriems dabar – pats bakalauro ir magistro darbų rašymo įkarštis.

O skaitmeninė erdvė – labai plati: nuo dokumentų, laikraščių, iki elektroninių knygų. Tad norintieji tikrai ras daug įdomių ir patrauklių dalykų.

Kaimo bibliotekose vyksta darbas

Ir kaimo bibliotekos, kurios buvo ir miestelių traukos centrais, dabar uždarytos lankytojams. Tačiau bibliotekininkėms, pasak A. Matiukienės, darbo per akis. Juk viena iš jų darbo funkcijų – medžiagos apie kraštą, jo istoriją ir žmones rinkimas bei sisteminimas. Ir kraštotyrinei veiklai skaitytojų šurmulyje neretai pritrūkdavo laiko. Tad ši spraga pildoma dabar. Taip pat bibliotekininkės rengia veiklos planus, kitą dokumentaciją.

Be popierinės knygos – niekaip

Skaudžiausia karantino tema bibliotekininkams – knygos. Kad ir kaip progresyviai atrodo elektroninės, visgi ne vienas nori tos, tikrosios, popieriumi ir dažais kvepiančios. Juolab, kad dabar daugeliui atsirado laiko perskaityti išsvajotą knygą. Tačiau jos dabar nedalinamos. Tiesa, biblioteka priima grąžinamas knygas. Jas skaitytojai turi palikti knygų dėžėje. Kaip pasakojo direktorė, iš ten knygos surenkamos, dezinfekuojamos ir keliauja į lentynas.

O štai skaitytojams jos neišduodamos. „Skambino ne vienas mūsų skaitytojas. Vos ne maldaute maldauja: duokit nors vieną vienintelę knygą... Negalime“, – sakį pašnekovė. Pasak jos, visaip buvo galvota ir svarsyta: galbūt vėl tapti knygnešiais ir knygas nešti skaitytojams į namus. Tačiau baisu rizikuoti darbuotojų sveikata. O kitas klausimas, ar palikta prie durų dėžutė su knygomis atiteks tikrai skaitytojui? „Dvejonių buvo visokių. Pagalvojome, kad saugiausia skaitytojams ir darbuotojams bus visgi karantino metu knygų neišduoti“, – sakė A. Matiukienė.

O ji pati dabar, be kitų darbų, dėlioja žurnalo „Prie Nemunėlio“ naujojo numerio planus.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video