Amerikos žurnale - apie Rokiškio kraštą (1)

Publikuota: 2018-10-30 Kategorija: Kultūra
Amerikos žurnale - apie Rokiškio kraštą

Rokiškio rajone vasarą darbavosi mokslininkų ir studentų komanda iš Jungtinių Amerikos Valstijų. Jų viešnagės tikslas – neinvaziniais metodais (georadaro pagalba) ištirti spėjamas dvi holokausto vietas Rokiškio rajone.

Pirmoji vieta – Sacharos miške, kur, remiantis liudininkų pasakojimais, buvo nužudytos dvi žydų šeimos iš Panemunėlio. Antroji tyrinėjimų vieta buvo Trako-Pempiškio miške, kur buvo nužudyti 28 asmenys iš Svėdasų. Atvykę mokslininkai taipogi tyrinėjo senąją Rokiškio dvarvietę, Pandėlio žydų ritualinės pirties vietą, ieškojo buvusio šulinio prie Rokiškio burmistrijos, kur buvo sumestas Rokiškio miesto archyvas.

Tyrimams vadovavo prof. Richard Freund iš Hardfordo universiteto. Tyrimuose taip pat dalyvavo prof. Philip Reeder iš Diukeino universiteto, prof. Harry Jol iš Viskonsino Eau Claire universiteto, JAV komisijos dėl Amerikos kultūros paveldo išsaugojimo užsienyje narė Joan E. Silber bei devyni studentai. Projekto kuratorius Lietuvoje buvo dr. Romas Jarockis.

Šių tyrimų metu buvo filmuojamas filmas apie Olkinų šeimos tragediją. Filmavimo grupei vadovavo dr. Susan Cardillo. Pagal preliminarius duomenis, šių tyrimų metu buvo patvirtintos spėjamos holokausto vietos.

Atlikta ekspedicija buvo išsamiai aprašyta bei išspausdinta JAV leidžiamame žurnale „Smithsonian“.Norintys pavartyti ir paskaityti šį žurnalą kviečiami į Rokiškio krašto muziejaus biblioteką.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video