Dvariška pramoga vasarą – piknikas ant žolės išpuoselėtame parke (0)
Lietuviai neabejingi kokybiškam maistui, domisi naujovėmis ir jas mielai išbando, o Lietuvos dvarai vasarą ir rudenį bei jų siūlomos pramogos šįmet ypač populiarios, patvirtina Nacionalinės Lietuvos turizmo skatinimo agentūros „Keliauk Lietuvoje“ apklausos. Piknikas išpuoselėtame parke arba dvariškų patiekalų degustacija – tokią galimybę iš arčiau pažinti dvarų kultūrą bei kokybišką, čia pat pagamintą, maistą lankytojams jau ne pirmus metus siūlo ir Rokiškio rajone įsikūręs Ilzenbergo dvaras.
Noriai lanko dvarus
Kaip komentavo agentūros „Keliauk Lietuvoje“ komunikacijos vadovė Dovilė Seliukė, kulinarinis turizmas Lietuvoje tikrai svarbus. Keliaujantys regionuose dažnai ieško išskirtinių vietų, įdomesnių patiekalų ar jų variacijų. Tokią tendenciją patvirtina ir „Keliauk Lietuvoje“ kartu su turizmo informacijos centrais kuriami įvairūs žemėlapiai.
2023-ųjų pirmąjį ketvirtį atliktas Lietuvos vietinio turizmo kartotinis tyrimas atskleidė, kad maždaug 2 iš 5 vietinių keliautojų mėgsta lankytis restoranuose ar kavinėse, taip pat 24 proc. respondentų pažymėjo, kad kelionės metu ieško naujų skonių ar neragautų patiekalų, pavyzdžiui, degustacinių vakarienių ir stengiasi išbandyti tradicinius to krašto patiekalus.
Atliktas tyrimas atskleidė ir tai, kad trečdalis tyrimo dalyvių savo kelionių po Lietuvą metu taip pat renkasi aplankyti ir kultūros objektus (muziejus, pilis, dvarus). Pastaroji veikla šiemet buvo įvardijama kaip pagrindinė kelionių veikla kiek dažniau nei praėjusiais metais (2023 m. – 9 proc., 2022 m. 6 proc.) bei dažniau pasirenkama ilgojo savaitgalio išvykų metu.
Dvaruose ar kituose išskirtiniuose objektuose pristatomos gastronominės patirtys, pavyzdžiui, piknikai dvarų parkuose, pašnekovės žodžiais, tikrai padeda pažinti Lietuvos kulinarinį paveldą, skatina keliautojus pasirinkti būtent tą vietą, kurioje rastų daugiau unikalių patirčių.
Piknikai ar degustacijos dvaruose, neabejojama, gali tapti puikiu Lietuvos kulinarinės istorijos pristatymu, pasakojant, kuo vaišindavosi dvarininkai anksčiau, kas buvo įprasta tame regione, o tai keliautojus dar labiau supažindintų su Lietuva ir jos istorija.
Beje, kaip rodo „Keliauk Lietuvoje“ puslapio lankomumo statistika, pristačius atnaujintą Lietuvos dvarų žemėlapį, kuriame – beveik 80 visoje Lietuvoje esančių pilių ir dvarų, specialus dvarams sukurtas polapis šiuo metu populiariausias tinklapyje. „Dvarai domina ne tik vietinius, bet ir užsienio turistus. Ir ne tik populiarieji objektai, tokie kaip Trakų pilis, tačiau ir regionuose esantys dvarai, kurie jau tikrai turi, ką pasiūlyti turistams – nuo sutvarkyto dvaro ir jo teritorijos iki kulinarinių ir kitų edukacinių patirčių.
Beje, dvarai ir jų lankymas yra populiarus ne tik vasaros laikotarpiu, bet ir rudenį. Ko gero, romantiška aplinka, dvarų parkai ir augalija vilioja turistus pasimėgauti rudens akimirkomis ir spalvomis“, – kalbėjo D. Seliukė.
Svarbiausia – mėgautis gamta
Mėgavimasis maistu ir gėrimais gamtoje, ant žolės, parke ar prie vandens, apsuptam įspūdingos dvaro aplinkos, arba dvariško maisto degustacija – vis dažnesnė išvykos su šeima ar draugais idėja.
Rokiškio rajone įsikūrusio Ilzenbergo dvaro ūkio direktorė Diana Jokimčienė patvirtino: norinčiųjų piknikauti dvaro aplinkoje savaitgaliais netrūksta. Lankytojai maistu mėgaujasi Meilės saloje, ant „Meilės tilto“, dvaro parke.
Didžiulio angliškojo stiliaus Ilzenbergo parko teritorijoje yra trys tvenkiniai, čia atkurtos ir prižiūrimos alėjos bei takai, auga sodas, sutvarkyta ežero pakrantė, įrengtas „Meilės tiltas“, nutiesti pasivaikščiojimo takai, įrengtos įvairios poilsio ir pramogų aikštelės, pastatyta renginių estrada.
Dvaras lankytojams jau antrus metus siūlo pikniko krepšelius, kuriuose – viskas, ko gali prireikti iškylai gamtoje: pledas, termosas arbatos, dvare pagamintų mėsos gaminių arba sūrio rinkiniai, skirti dviem asmenims. Dvaro teritorijoje, kuri įspūdingo ploto – 7,5 hektaro, galima prisėsti ant gultų ar pledo ir mėgautis dvariška aplinka.
„Svečiai gali atvažiuoti visiškai nepasiruošęs, jei blogas oras, pasirūpiname net skėčiu – esame pasiruošę viskam, todėl lankytojas gali visiškai nesiruošti, tiesiog mėgautis“, – kalbėjo D. Jokimčienė.
Lankytojai pikniko rinkinius gali pasiimti ir į didžiausią Baltijos šalyse elektrinį katamaraną bei užkandžiauti jame. Keliaujant elektriniu katamaranu, gidai pasakoja istoriją apie liuteronų bažnyčią, kadaise priklausiusią Ilzenbergo dvarui, ir tą laikmetį, kai ji atiteko Latvijos valstybei, o pats dvaras liko Lietuvai.
Ypatingas jausmas, pašnekovės žodžiais, piknikauti Meilės saloje pastatytoje prabangioje rotondoje variniu stogu, už kurios – tik ežeras, tad ši vieta išties neeilinė.
Atvykę su vaikais, iškylauti gamtoje gali šalia įspūdingos parke įrengtos vaikų žaidimo aikštelės – kone didžiausios visoje Lietuvoje.
Patiekalų pasirinkimas – visiems skoniams
Ilzenbergo dvaro parke veikiančio restorano savininkas Anatolijus Pestrikovas kalbėjo, kad čia pat rūkoma mėsa, todėl atvykę piknikauti gali įsigyti šviežiai rūkytų mėsos gaminių ir užkandžiauti dvaro parke ar dvaro terasoje po skėčiais.
Populiariausi dvaro restorane – profesionalaus virtuvės šefo ruošti grilio patiekalai, jų čia galima rinktis įvairių.
„Ilzenbergo dvaro restoranas nėra uždaras, jis – parko dalis, todėl lankantis čia laiką galima leisti gamtoje, mėgautis ja, nereikia niekuo rūpintis. Ne veltui čia mielai švenčiami gimtadieniai, krikštynos, susirenka draugai ir mėgaujasi patiekalais bai gamta“, – komentavo A. Pestrikovas.
Itin populiaru, pašnekovo žodžiais, ragauti dvare pagaminto vyno. Vyno meistras Andrius Diliautas – savo srities profesionalas, daugiau kaip 20 metų augina ir veisia vynuoges, gamina iš jų vynus, pelniusius daugybę apdovanojimų. Dvaro restorane ar degustacijoje lankytojai gali paragauti vyndario A. Diliauto pagamintų 6–8 rūšių vynų ir dvariškų užkandžių: įvairių rūšių sūrių, mėsos gaminių, užtepų, dvariškų skanėstų.
Ilzenbergo dvare įsikūrusio restorano savininkas A. Pestrikovas siūlo pasigaminti paprastą, bet išties puikaus skonio sumuštinį, tiksiantį piknikui dvare su šeima ar draugais.
Skrudintas itališkas sumuštinis
Reikės: čiabatos ritinio, 1 valgomojo šaukšto pesto padažo, 1 valgomojo šaukšto pjaustytų saulėje džiovintų pomidorų, 2 griežinėlių supjaustytos mocarelos, 3 griežinėlių rūkyto kumpio, 1 riekelės klasikinio saliamio, 1 riekelės dešros „Classic Pepperoni“, 1 riekelės kalakutienos kumpio.
Gaminame: čiabatos ritinį padalykite į dvi dalis, kiekvieną pusę paskrudinkite kelias minutes, kol kraštai pradės šiek tiek ruduoti. Viršutinį ritinėlio gabalėlį aptepkite pesto padažu, o apatinę riekelę – smulkintais saulėje džiovintais pomidorais. Sudėkite rūkytą kumpį, saliamį, užbarstykite juodųjų pipirų, dėkite „Pepperoni“ dešrą ir kalakutienos kumpį bei mocarelos griežinėlius.
Apatinę sumuštinio pusę paskrudinkite keletą minučių, kol mocarela išsilydys, ir mėsa sušils. Pesto padažu apteptos pusės skrudinti antrąsyk nereikia. Perpjaukite per pusę ir patiekite šiltą.
Ilzenbergo dvaras yra tarp 10 pačių žinomiausių ir lankomiausių privačių dvarų Lietuvoje. Į dvaro atstatymą investuota daugiau nei 15 mln. eurų. Dvaro teritoriją sudaro 15 hektarų angliškojo parko, kuriame sutvarkyti parko tvenkiniai, parke esanti Meilės sala, specialiai parkui sukurtos ir čia pastatytos įvairios jį puošiančios skulptūros. Šiais metais įrengta didžiausia interaktyvių ir edukacinių žaidimų aikštelė Lietuvoje, dvaro ežeru plaukia didžiausias Baltijos šalyse elektrinis katamaranas.
Pranešimas spaudai