Šv. Onos atlaidai – su atradimais ir atsisveikinimo liūdesio kartėliu… (2)

Publikuota: 2017-07-31 Kategorija: Kultūra
Šv. Onos atlaidai – su atradimais ir atsisveikinimo liūdesio kartėliu…
Seimo nario R. Martinėlio facebook paskyros nuotr. / Scenoje sveikintojai įsiamžino su penkiais Pandėlio bendruomenės nominacijų laureatais.

Savaitgalį Pandėlys šventė 426-ąjį gimtadienį. Nors, kaip sako Pandėlio bendruomenės vadovė Jūratė Bagužienė, šiemet šventei nepavyko gauti nė euro projektinių lėšų, sutelkus jėgas ji išėjo ir įspūdinga, ir jauki. Su išlaikytomis tradicijomis ir šauniomis naujovėmis. Su geriausiųjų nominacijomis ir liūdnu atsisveikinimu su žmogumi, kuris, kaip sako daugelis pandėliečių, per dvyliką tarnystės metų įleido šaknis ne tik į šito krašto žemę, bet ir į jos žmonių širdis… Nes per šventę pandėliečiai stojosi dukart: tuomet, kai buvo giedamas Pandėlio himnas, ir plojimais dėkodami už tarnystę Pandėlio ir Panemunio parapijų klebonui Kostui Balsiui.

Sporto šventėje – šauni naujovė

Konkūras Rokiškio rajone – ar tai įmanoma? Kad vienos brangiausių sporto šakų varžybos būtų surengtos mūsų rajone, kur raitelių ir žirgų duetus galima suskaičiuoti ant rankų pirštų? Pandėliečiai įrodė – įmanoma. Negalutiniais duomenimis, dėl vertingų prizų Pandėlio parke varžėsi per aštuniasdešimt duetų (raitelis ir žirgas). Ir žiūrovų gausa – ženklas, kad pandėliečiams ir šventės svečiams įdomi ši sporto šaka.

Ir Pandėlio gimnazijos stadione buvo ankšta nuo žmonių gausos: varžytis dėl Oninių turnyrų prizų suvažiavo rekordinis įvairių sporto šakų komandų skaičius – net 120. O juk pirmajame Oninių turnyre prieš keturiolika metų jų varžėsi vos penkios…

Varžytis į Pandėlį suvažiuoja sportininkai iš tolimiausių šalies kampelių bei Latvijos. Juos traukia ne tik puikūs prizai, bet ir puiki turnyro organizacija bei galimybė vasarą pasivaržyti aukšto lygio varžybose. Neabejotina, kad šis turnyras tampa didžiausiu sporto renginiu rajone. Anksčiau Pandėlio stadione karaliavo krepšinis. Tačiau prieš porą metų šventės organizatorius Martynas Karaliūnas sugalvojo įtraukti į jos tvarkaraštį ir futbolo varžybas. Ir neapsiriko: dėl komandų gausos šiemet vyko jau dviejų lygių futbolo varžybos.

Pernai buvusios parodomosiomis, šaškių ir šachmatų varžybos, šiemet vėl sukvietė sporto entuziastus sėsti prie languotų lentų. Populiarus buvo ir paplūdimio tinklinis. O ką jau bekalbėti apie tradicinius krepšinio turnyrus.

Šventė – su šviesaus liūdesio ženklu

Sekmadienį pandėliečiai būriais plūdo į bažnyčią. Tradicinės atlaidų pamaldos – proga pasimelsti už šį kraštą, jo žmones, savo artimuosius. Tačiau šįkart jos buvo ypatingos: nors oficialios Pandėlio ir Panemunio klebono Kosto Balsio atsisveikinimo su parapijomis šv. Mišios numatytos pirmadienį, daugelis tikinčiųjų, ypač atvykusių į tėviškę iš kitų rajonų, su mylimu ir gerbiamu dvasininku atsisveikino jau sekmadienį. Pandėliečiai neslepia: atsisveikinimas liūdnas, nes tikinčiųjų švelniai Kostuku vadinamas dvasininkas per dvyliką ganytojiškos veiklos metų nuveikė daug gražių darbų.

Juos pandėliečiai prisiminė per bendruomenei nusipelniusių žmonių pagerbimo ceremoniją. Joje klebono iškėlimas pavadintas „Metų praradimu“. Tačiau pandėliečiai džiaugėsi, kad net dvyliką metų šis veiklus dvasininkas buvo kartu su jais. Per tuos metus nuveikta daug: pabaigti atstatyti Pandėlio bažnyčios bokštai, juose suskambo varpai. Bažnyčioje vis aktyviau veikia ateitininkų, Gyvojo Rožinio draugijos. Dvasininko šiluma, paprastumas, nuoširdumas į šventovę traukė ne tik Pandėlio, bet ir kitų parapijų tikinčiuosius. Todėl 2009 m. rajono žmonių valia K. Balsys buvo išrinktas Rokiškio krašto šviesuoliu. „Dėkoju Jums už didžiulį ir svarų pėdsaką , paliktą mūsų rajono žmonių širdyse“, – savo padėkoje dvasininkui rašė Seimo narys Raimundas Martinėlis. „Šiandien Pandėlyje aš noriu kalbėti apie vieną žmogų – kunigą Kostą Balsį“, – savo sveikinimo kalboje sakė rajono meras Antanas Vagonis, apgailestavęs, kad paskubėjo – savąją padėką įteikė bažnyčioje. Pandėliečiai savo kunigui plojo stovėdami…

Yra kuo pasidžiaugti

Pandėliečiai nominacija, o Seimo narys R. Martinėlis – padėka įvertino ir sporto entuziasto Martyno Karaliūno darbą. O jo nuopelnų daug: ne tik pats matomiausias – įspūdingos sporto šventės rengimas, bet ir tie, kurie lieka nematomi: vadovavimas Mažų miestelių krepšinio lygai, Pandėlio sporto klubo veiklos organizavimas, puiki gyva šio klubo interneto svetainė ir daug kitų. Netgi sveikinimus jis sutiko šiuolaikiškai – nuo scenos pasidarė selfį su džiūgaujančiais pandėliečiais.

Nominacija už veiklumą, iniciatyvumą, paramą gausybei Pandėlio renginių, bendruomenių ir iniciatyvų pagerbtas ir verslininkas Valdas Pipikas. Jam teko ir Seimo nario R. Martinėlio padėka. Valdo Pipiko mama Ramutė nominacija buvo pagerbta už tai, kad Pandėlyje skleidžia grožį: daugelis gėlynų sukurti jos rankomis. „Grožis seka jai iš paskos“, – taip veikliąją pandėlietę apibūdino bendruomenės vadovė Jūratė Bagužienė.

„Pandėlio balsiukųׅ“ dainavimo studijos, šiemet šventusios dvidešimt penkerių metų veiklos jubiliejų, vadovės Vilmos Likienės nuopelnų pristatinėti nereikia: jie matomi ir girdimi ne tik rajono, bet ir šalies scenose. „Dėkoju Dievui už duotą talentą pamatyti ir ugdyti talentingus vaikus“, – sakė ji.

Apie gražėjantį Pandėlį

Šventėje tradiciškai pagerbti ir Pandėlio kraštą gražinantys žmonės: gražiausių namų, sodybų šeimininkai. Bendruomenės vadovė neslepia: kasmet šis kraštas vis gražėja, tampa jaukesniu.

O kaip gi be tradicijos vainikuoti kviečių vainikais varduvininkes – Onas ir Onutes? O jų daug – Pandėlio krašte populiarus šis vardas. Tad ir varduvininkių tiek, kad jos vos tilpo scenoje.

Po jaukaus koncerto, kuriame susirinkusius linksmino rokiškėnų kolektyvas „La Dolce Vita“ bei sostinės Dainos mylėtojų klubo choras. Po to pandėliečiai skubėjo namo ar pakieminėti pas gimines, draugus iki vakarinio šventinio koncerto ir fejerverkų.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video