Vyriausybė uždraudė kariams, pareigūnams laisvalaikiu vykti į Rusiją, Baltarusiją, Kiniją (0)

Publikuota: 2024-01-24 Kategorija: Politika
Vyriausybė uždraudė kariams, pareigūnams laisvalaikiu vykti į Rusiją, Baltarusiją, Kiniją
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr. / Kariai

Vyriausybė trečiadienį posėdyje uždraudė kariams, pareigūnams ne tarnybos metu vykti į Rusiją, Baltarusiją ir Kiniją.

Kaip nurodo Krašto apsaugos ministerija, šių šalių sąrašas sudarytas įvertinus pavojus ir grėsmes nacionaliniam saugumui.

„Nacionalinio saugumo strategijoje konstatuojama, kad Rusijos Federacija, Baltarusijos Respublika ir Kinijos Liaudies Respublika kelia grėsmes Lietuvos ir jos piliečių saugumui, tarp kurių – šių šalių žvalgybos ir saugumo tarnybų šnipinėjimas prieš Lietuvą“, – rašoma nutarimo projekte.

Anot KAM, minėtos šalys renka informaciją apie Lietuvos piliečius, turinčius teisę susipažinti su įslaptinta informacija, ieško jų pažeidžiamumų, kuriais siekia pasinaudoti verbuojant savo teritorijoje ar trečiosiose šalyse. Be kita ko, Rusijos ir Baltarusijos žvalgybos ir saugumo tarnybos vykdo į jų teritorijas atvykusių Lietuvos piliečių apklausas, provokacijas.

Vyriausybė taip pat nustatė ir atvejus bei tvarką, pagal kurią vykimas į sąraše esančias užsienio valstybes ar teritorijas būtų galimas tik turint leidimą.

Jis galėtų būti išduodamas asmenų artimųjų giminaičių ir sutuoktinių kritinės būklės ar mirties atvejais, taip pat įgyvendinant tėvų ar globėjų teises ir pareigas, sprendžiant turtinių teisių klausimus, kai jų neįmanoma išspręsti nevykstant.

Praėjusių metų pabaigoje Seimas priėmė įstatymų pataisas, draudžiančias kariams ir pareigūnams vykti į nedraugiškas šalis, o jų sąrašą pavedė nustatyti Vyriausybei.

Pernai rugsėjo pabaigoje Nacionalinio krizių valdymo centras paskelbė, kad vykti į Rusiją, Baltarusiją ir kitas Lietuvai grėsmę keliančias šalis negalės su įslaptinta informacija dirbantys žmonės.

Riboti kai kurių Lietuvos piliečių išvykas į nedraugiškas valstybes nutarta, atsižvelgus į tai, kad jau kurį laiką Baltarusijos žvalgybos tarnybos yra suaktyvinusios veiklą pasienyje ir savo teritorijoje.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video