Socialinių darbuotojų profsąjungų narių algos didės dar 5 proc. (0)

Publikuota: 2024-02-07 Kategorija: Politika
Socialinių darbuotojų profsąjungų narių algos didės dar 5 proc.
Rokiškio Sirena nuotr. / Pinigai

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai bei penkioms profesinėms sąjungoms trečiadienį pasirašius socialinių paslaugų šakos kolektyvinės sutarties pakeitimą, šių profsąjungų narių atlyginimas nuo šiol didės dar 5 proc. Didesnę algą galės gauti beveik 4,5 tūkst. žmonių, jei turės būtiną kvalifikaciją. 

„Ta sutartis, kuri egzistuoja, yra didelė paskata žmonėms jungtis į profesines sąjungas“, – trečiadienį po sutarties pasirašymo žurnalistams sakė socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.  

Anot jos, pagal įstatymą visiems biudžetiniams darbuotojams jau padidinus algas 15 proc., profesinių sąjungų nariams, kurie įgiję vyresniojo socialinio darbuotojo kvalifikaciją, dabar jos didės 20 proc.

„Pagal įstatymą (Biudžetinių įstaigų darbuotojų darbo apmokėjimo ir komisijų narių atlygio už darbą – BNS)  visiems pastovioji dalis didėja 15 proc., bet su profesinių sąjungų naryste ir šios sutarties pagalba, šalia tų 15 proc. dar 5 proc. yra tiems asmenims, kurie yra profesinių sąjungų nariai. Tai iš viso yra 20 proc. (didėjimas – BNS)“, – aiškino M. Navickienė. 

Sutartimi taip pat įtvirtinta, kad socialiniams darbuotojams, kuriems iki senatvės pensijos amžiaus liko ne daugiau kaip 5 metai, įgyta kvalifikacijos kategorija galios, kol jie įgis teisę į senatvės pensiją. 

Ministrė pridūrė, kad nuo 2018 metų, kai pradėta aktyviai derėtis su profesinėmis sąjungomis, daugėja žmonių, priklausančių joms. 

„Jeigu 2018 metais, kai pasirašyta buvo pirmoji sutartis, buvo vos 35, berods, įstaigos, kurių darbuotojams ši sutartis buvo taikoma, šiandien galime pasidžiaugti, kad jau yra 84 įstaigos, kurių darbuotojams bus taikoma ši sutartis ir tai yra beveik puspenkto tūkstančio Lietuvos žmonių, skaičiai nuolatos augantys“, – sakė M. Navickienė.

Socialinių darbuotojų sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Alma Neverienė sakė, kad profesinių sąjungų nariams šis susitarimas yra itin reikšmingas.

„Tai yra labai ženklus ir pozityvus žingsnis“, – pasirašiusi sutartį pabrėžė ji.

Valstybės tarnautojų, biudžetinių ir viešųjų įstaigų darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkė Irena Petraitienė, kad ši sutartis rodo, jog Lietuvoje prioritetas yra žmonės.

„Aš labai džiaugiuosi, kad socialinės apsaugos darbuotojams pasirašoma kolektyvinė sutartis ir kad tiesiogiai yra galvojama apie dirbantį žmogų, ko Lietuvoje ne visose institucijose yra“, – pasirašiusi sutartį sakė  I. Petraitienė.

Sutartį pasirašė Socialines paslaugas teikiančių darbuotojų, Socialinių įstaigų darbuotojų, valstybės tarnautojų, biudžetinių ir viešųjų įstaigų darbuotojų profesinės sąjungos, socialinių darbuotojų sąjunga „Solidarumas“ ir visuomeninių paslaugų profsąjungų federacija. 

Ministerijos duomenimis, šalyje dirba apie 15 tūkst. socialinės srities darbuotojų, iš jų maždaug 5 tūkst. yra socialiniai darbuotojai, kiti dirba individualios priežiūros darbuotojais, užimtumo specialistais, psichologais, asmeniniais asistentais.

Savivaldybių duomenimis, vidutinis biudžetinėse įstaigose dirbančių socialinių darbuotojų darbo užmokestis „į rankas“ 2023 metų pirmąjį ketvirtį siekė 1152 eurus, o 2022 metų tuo pot laiku – 1022 eurus. Per metus jis padidėjo 12,7 proc.

Anot ministerijos, socialinių darbuotojų minimalus darbo užmokestis nuo 2021 metų padidėjo apie 40 proc.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video