Snieguotas Rokiškis trečiadienį pasitiko JAV ambasadorę (0)

Publikuota: 2024-04-03 Kategorija: Politika
Snieguotas Rokiškis trečiadienį pasitiko JAV ambasadorę
Rokiškio Sirena nuotr. / Rokiškio krašto muziejuje apsilankius JAV ambasadorė grožėjosi unikaliais eksponatais.

Vos sausio pabaigoje į Lietuvą atvykusi Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) ambasadorė Kara C. McDonald iš karto pradėjo kelionę po Lietuvą. Per porą mėnesių ambasadorė jau lankėsi Vakarų Lietuvoje, o šiomis dienomis jos ir komandos maršrutas driekėsi Rytų Aukštaitijos regionu. Garbi viešnia snieguotą trečiadienį iš Visagino atvyko į Rokiškį.

Moka lietuviškai

Ambasadorės atstovė informavo, kad K. C. McDonald Rokiškyje nėra viešėjusi, o ir darbą Lietuvoje pradėjo vos sausio mėn. Visgi, nuo 2020-ųjų liepos iki 2023-ųjų rugpjūčio JAV valstybės sekretoriaus padėjėjos demokratijos, žmogaus teisių ir darbo klausimais pavaduotojos pareigas ėjusi, o dabar ambasadore Lietuvoje dirbanti viešnia jau šiek tiek moka ir kalba lietuviškai.

Į miestą atvykusiai JAV ambasados delegacijai Rokiškio rajono savivaldybės vadovai aprodė gražiausias miesto vietas – Šv. apaštalo evangelisto Mato bažnyčią ir Krašto muziejų, kurie K. C. McDonald paliko didžiulį įspūdį.

Atsižvelgiant į iš anksto suplanuotą dienotvarkę, ambasados atstovę visur „spaudė laikas“, tad apžiūrėjusi tik pagrindinius krašto muziejaus eksponatus: grafų drabužių kolekciją, žiemos sodo patalpą bei valgomąjį, ambasadorė apgailestavo, jog neturi galimybės skirti daugiau laiko.

„Labai norėčiau daugiau patyrinėti, deja, šiandien to padaryti nepavyks. Viliuosi, kad ateityje galėsiu šį norą įgyvendinti ir atvyksiu čia su savo šeima“, – sakė K. C. McDonald.

Po ekskursijos su miesto vadovais, JAV ambasados delegacija išskubėjo į susitikimą įmonėje AB „Rokiškio sūris“, o vykdami namo padėjo gėlių ant Matildos Olkinaitės kapo.

Tikslas – pažinti

K. C. McDonald skyrė penkias minutes ir atsakyti į porą „Rokiškio Sirenos“ klausimų.

Tradiciškai, kai Rokiškyje sulaukiama tokių garbių svečių, kyla klausimas – koks jų vizito tikslas?

„Tai yra viena pirmųjų mano kelionių iš Vilniaus į regionus. Taip, sostinėje aš reprezentuoju JAV, bet man, kaip ambasadorei, svarbu išvykti ir iš Vilniaus, susipažinti su šalies regionais. Manau, kad svarbu apsilankyti būtent šiame regione ir džiaugiuosi galėdama čia būti, nes norime stiprinti ryšius. Jau šiek tiek esame susiję: turime kultūrinių sąsajų, ekonominių importo-eksporto prasme į abi puses. Taip pat tai yra paribio regionas – netoliese yra Latvija, Baltarusija, tad ir į tai atkreipiamas dėmesys“, –  sakė K. C. McDonald.

O ar vizitai šiame regione nėra nei kiek susiję su karu Ukrainoje? Gal yra interesų ir šiuo klausimų?

„Didžiausias mano, kaip ambasadorės prioritetas, ir tai gali patvirtinti ir visa mano ambasados komanda, yra šio regiono saugumas. Ir tikrai – Amerika labai palaiko Lietuvą, kaip NATO sąjungininkę, daro ir darys viską, ką gali, kad išlaikytų ir užtikrintų šį saugumą. Be abejo žinau, kad jūsų regionas yra daug padaręs, prisidėjęs prie pagalbos Ukrainos pabėgėliams. JAV gerbia už stiprią poziciją ir už viską, ką jūsų šalis duoda. Ne tik šalis, bet ir atskiri regionai, stipriai palaikantis Rokiškio kraštas. Yra nuostabu, ką Lietuva daro dėl karo pabėgėlių iš Ukrainos“, – teigė JAV ambasadorė.  

Dosjė

2024 m. sausio 17 d. ambasadorė K. C. McDonald buvo prisaikdinta JAV ambasadore Lietuvos Respublikoje.

2024 m. sausio 26 d. ambasadorė įteikė skiriamuosius raštus Lietuvos Respublikos prezidentui Gitanui Nausėdai.

Užaugusi Mičigano valstijoje, ji įgijo menų bakalauro laipsnį Mičigano universitete ir magistro laipsnį Flečerio teisės ir diplomatijos mokykloje.

Ji yra aukščiausio rango užsienio tarnybos karjeros diplomatė, kuri nuo 2020-ųjų liepos iki 2023-ųjų rugpjūčio ėjo JAV valstybės sekretoriaus padėjėjos demokratijos, žmogaus teisių ir darbo klausimais pavaduotojos pareigas. Nuo 2021-ųjų sausio iki 2022-ųjų balandžio diplomatė buvo paskirta tuo pačiu metu eiti Specialiojo pasiuntinio biuro vyresniosios pareigūnės antisemitizmo stebėsenai ir kovai su juo pareigas. Anksčiau ji užėmė JAV generalinės konsulės Strasbūre pareigas bei buvo nuolatinio stebėtojo prie Europos Tarybos pavaduotoja, taip pat dirbo ambasadoriaus pavaduotoja Kišiniove, Moldovoje,.

Politikos, planavimo ir koordinavimo direktore Tarptautiniame narkotikų ir teisėsaugos reikalų biure, specialiojo koordinatoriaus Haityje pavaduotoja, Jungtinių Tautų ir tarptautinių operacijų direktore Nacionalinėje saugumo taryboje, valstybės sekretoriaus pavaduotojo politiniams reikalams specialiąja padėjėja bei Čekijos Respublikos reikalų skyriuje.

Ambasadorė K. C. McDonald taip pat buvo Užsienio santykių tarybos tarptautinių reikalų bendradarbė. Be to, ji yra dirbusi JAV ambasadose Bukarešte ir Port o Prense. Prieš pradėdama dirbti JAV valstybės departamente, ambasadorė K. C. McDonald buvo prezidentinio valdymo bendradarbė JAV Tarptautinės plėtros agentūroje.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video