Seimas įteisino skolų mokėjimo atostogas, mažesnes jų išskaitas (0)

Publikuota: 2024-05-16 Kategorija: Politika
Seimas įteisino skolų mokėjimo atostogas, mažesnes jų išskaitas
Rokiškio Sirena nuotr. / Pinigai

Seimas ketvirtadienį priėmė pataisas, kurios, tikimasi, paskatins skolininkus įsilieti į darbo rinką.

Parlamentas 88-iems jo nariams balsavus už ir dviem susilaikius, galutinai pritarė Užimtumo įstatymo pataisoms, kurios sumažins išskaitas iš skolininkų atlyginimo, leis jas diferencijuoti pagal pajamas. Taip pat įteisinamos skolų mokėjimo atostogos.

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė prieš balsavimą sakė, kad siekiama, jog kuo daugiau žmonių dirbtų teisėtai.

„Šiuo metu vienas iš dešimties suaugusių asmenų Lietuvoje turi skolų, beveik septyni iš dešimties skolininkų nedirba arba dirba nelegaliai. Ir daugelis atsako, kad demotyvuoja antstolių išskaitos iš minimalios algos už įsiskolinimus. Situacija blogėjanti, nes esama išskaitų sistema nebuvo efektyvi“, – posėdžių salėje sakė M. Navickienė.

Uždirbantiems iki vieno minimalaus mėnesinio atlyginimo (MMA) išskaita, skirta skolai padengti, bus sumažinta iki 10 proc. atlyginimo (vietoj dabar galiojančios 20 arba 30 proc.). Uždirbantiems tarp vienos ir dviejų MMA išskaita siektų 30 proc., o virš dviejų MMA – 50 proc.

Iki MMA siekiančio dydžio darbo užmokestį gaunantiems skolininkams 30 proc. atlyginimo išskaitymai siektų, jeigu būtų išieškomas išlaikymas periodinėmis išmokomis, žalos, padarytos suluošinimu ar kitokiu sveikatos sužalojimu, taip pat maitintojo gyvybės atėmimo atveju, o 50 proc. – uždirbantiems vieną arba dvi MMA. 

Šie dydžiai galiotų, jeigu kitaip nebus nustatyta pačiame skolų išieškojimo vykdomajame rašte arba kitaip nenustatytų įstatymai ar teismas.   

Tuo metu antstoliai būtų įpareigoti pradėjusiems dirbti skolininkams suteikti skolų mokėjimo atostogas. Iš Užimtumo tarnybos gavę duomenis apie įsidarbinusį skolininką, kuris paskutinius šešis mėnesius nedirbo pagal darbo sutartį, ir esant rašytiniam skolininko prašymui, jie turės sustabdyti skolos išieškojimą iš darbo užmokesčio. 

Skolos grąžinimo atostogos truks šešis mėnesius. Šis terminas bus pradedamas skaičiuoti nuo skolininko darbo pradžios ir bus nepertraukiamas, nenutrūks ir nebus pratęsiamas, įskaitant ir atvejus, kai keistųsi skolininko darbdavys. Jeigu skolininkas į antstolį kreipsis išdirbęs tris mėnesius, jo skolų atostogos truks ne šešis, o tik tris mėnesius.

Išieškojimas iš skolininko darbo užmokesčio galės būti stabdomas ne daugiau kaip du kartus per penkerius metus. 

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video