Politinių intrigų metas baigėsi – suformuota valdančioji koalicija (19)

Publikuota: 2019-04-08 Kategorija: Politika
Politinių intrigų metas baigėsi – suformuota valdančioji koalicija
„Rokiškio Sirenos“ nuotr. / Valdančiosios koalicijos formavimo iniciatyva – Ramūno Godeliausko rankose.

Balandžio 12-ąją šaukiamas pirmasis išrinktosios rajono tarybos posėdis. Jame prisieks meras Ramūnas Godeliauskas bei tarybos nariai. Taip pat bus renkamas vicemeras. Beveik mėnesį, nuo rajono mero rinkimų antrojo turo rajoną kamavusi nežinia baigėsi. Valdančiąją koaliciją suformuoti pavyko rajono žmonių išrinktam merui Ramūnui Godeliauskui.

Bandė trolinti
Koalicijos formavimo aritmetika paprasta: norint suformuoti daugumą, reikia turėti mažiausiai bent 13-os rajono tarybos narių palaikymą. Galimi du variantai: arba valdančiąją koaliciją formuoja išrinktasis meras, kas yra ganėtinai logiška. Kitas variantas – valdančiąją koaliciją buria rajono merui oponuojantys politiniai judėjimai, tuomet formuojasi toks valdymo stilius, koks buvo mūsų rajone pastaruosius metus: vicemerą, savivaldybės administracijos direktorių, jo pavaduotoją skiria valdančioji dauguma, o meras pastatomas prieš faktą, kad teks dirbti su jam oponuojančių jėgų parinkta komanda.
Po pirmojo rinkimų turo buvo aišku, kad akivaizdžios daugumos nė viena politinė jėga nelaimėjo. Po keturis mandatus laimėjo socialdemokratai, konservatoriai ir Valiaus Kazlausko koalicija „Už laisvę augti“. Ketvirtąja jėga, turinčia galimybę laimėti keturis mandatus, tuomet turėjo rinkiminis komitetas „Vieningi su Ramūnu Godeliausku“, arba Antano Vagonio komitetas, priklausomai nuo to, kurio komiteto lyderis laimės mero rinkimų antrąjį turą.
Po pirmojo rinkimų turo, kai liko tik du pretendentai į rajono merus – Antanas Vagonis ir Ramūnas Godeliauskas – buvo bandymų formuoti valdančiąją koaliciją. Apie tai savo facebook paskyroje viešai paskelbė koalicija „Už laisvę augti“.
Buvo ženklų, kad dvejus metus tarpusavio rietenomis rajoną „džiuginę“ ir ant tiesioginio valdymo ribos rajoną atvedę jėgos po pirmojo rinkimų turo nusprendė kooperuotis: vienas didžiausių A. Vagonio priešininkų rajono taryboje Irmantas Tarvydis po pirmojo savivaldybių rinkimų turo paskelbė žiniasklaidoje balsuosiąs už tuometinį merą, nors opozicija, kurios vienu lyderių buvo I. Tarvydis, dvejus metus atkakliai kritikavo merą ir siekė jį išversti iš posto.
Kovo 15-ąją koalicijos „Už laisvę augti“ paskyroje rašyta: „Mes pradėjome formuoti koaliciją! Šią savaitę dėl bendradarbiavimo sutarties Valiaus Kazlausko koalicija „Už laisvę augti“ sutarė su Darbo partijos ir Valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovais. Kartu šios politinės jėgos naujoje Rokiškio rajono taryboje turi 8 mandatus. Galutinė valdančios koalicijos sudėtis paaiškės po rinkimų.  Valius Kazlauskas teigė tikintis, kad prie šio junginio po antrojo rinkimų turo prisijungs ir konservatorių atstovai. „Mus vienija ir daug bendrų vertybių, ir bendri darbai, kuriuos koalicija kartu su TS-LKD atstovais pradėjo pernai liepą, kuomet perėmė valdžią rajone. Mes siekiame suvienyti visus, kuriems nesvetimas žodis skaidrumas, garbė ir noras dirbti rajono žmonių labui“,- akcentavo V. Kazlauskas. I. Tarvydis pabrėžia pradėtų darbų tęstinumo svarbą naujai išrinktoje Taryboje: „Jeigu norime normalios ateitis Rokiškio rajono gyventojams, turime tęsti pradėtus darbus. Tikimiems kad, po antrojo rinkimų turo, pradėtiems darbams tęsti, prisijungs ir kitų politinių jėgų atstovai“.
Tačiau mero rinkimus laimėjo R. Godeliauskas, kartu jo komitetas gavo ketvirtąją vietą rajono taryboje. Tad natūralu, kad koalicijos formavimo iniciatyva perėjo išrinktajam merui.

Akivaizdu ir logiška
Dar iki mero rinkimų antrojo turo buvo akivaizdu, kad R. Godeliausko pergalės atveju, būsimosios koalicijos dedamosios bus jo vadovaujamas komitetas bei R. Godeliauskui paramą viešai deklaravę rajono socialdemokratai ir konservatoriai. Nenuostabu, kad ir rinkimų rezultatų šių partijų skyrių vadovai konservatorius Andrius Burnickas ir socialdemokratas Tadas Barauskas laukė R. Godeliausko štabe. Susumavus šių politinių jėgų balsus, gaunami dvylika mandatų. Tereikėjo vieno vienintelio balso. Ketvirtuoju koalicijos partneriu tapo Darbo partijos atstovai – Dalia ir Vidmantas Maželiai. Taigi, koalicija turi 14-ka mandatų.
Ir koalicijos telkimas – ne žodinis susitarimas. Balandžio 2-ąją buvo pasirašyta koalicijos sutartis.

Jau aiškūs pretendentai
Po šios sutarties sudarymo jau aiškūs visi pretendentai į svarbiausius rajono postus: rajono vicemero rinkimuose koalicija palaikys socialdemokrato Tado Barausko kandidatūrą. Savivaldybės administracijos direktoriaus pareigoms ji siūlys konservatorių Andrių Burnicką, o jo pavaduotoju – komiteto „Vieningi su Ramūnu Godeliausku“ atstovą Valerijų Rancevą. Mero patarėjų postai kol kas laisvi.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video