Alkoholis už vairo: pražudė žmogaus gyvybę ir dviejų direktorių karjeras (44)

Publikuota: 2017-11-30 Kategorija: Politika
Alkoholis už vairo: pražudė žmogaus gyvybę  ir dviejų direktorių karjeras
Kamajų A. Strazdo gimnazijos archyvo nuotr. / Šį direktoriaus kabinetą Augučiui Tymukui teks palikti rytoj, gruodžio 1-ąją.

Šiandieninė rajono taryba pažymėta gedulo ženklu. Rajono meras Antanas Vagonis jos posėdį pradėjo tylos minute. Apie šią nelaimę kalbėjo ir rajono tarybos naujosios narės prisaikdinti atvykęs Vyriausiosios rinkimų komisijos atstovas, ir politikai, ir ūkininkai. Avarijos kaltininkas Kamajų Antano Strazdo gimnazijos direktorius Augutis Tymukas, stovėdamas rajono tarybos tribūnoje, kalbėjo tik apie atsiprašymą. Jis pats pripažino, kad po šio įvykio neturi teisės užimti mokyklos direktoriaus pareigų. O iš rajono tarybos narių lūpų skambėjo įtarimai alkoholiu piktnaudžiaujantiems įstaigų vadovams: akiratyje atsidūrė Kūno kultūros ir sporto centras. O žinomas Kamajų krašto ūkininkas Jonas Venclovas pasisakydamas rajono taryboje atvirai žėrė: apie bėdas Kamajų Antano Strazdo gimnazijoje žinojo ir buvęs meras Vytautas Vilys, ir buvęs Seimo narys Vytautas Saulis, tik jie nieko nedarė...

 

Kaltininkus surado
per porą valandų
„Rokiškio Sirena“ primena, kad pirmadienį apie 17.45 val. kelyje Rokiškis-Čedasai maždaug 5 km nuo Maineivų į Rokiškio pusę kelyje žuvo moteris (g. 1972 m.). Liudininkų teigimu, ji stovėjo prie savo sugedusio automobilio „Renault Espace“ ir ją partrenkė pro šalį važiuojantis automobilis. Vairuotojas iš įvykio vietos pabėgo. Tačiau rajono policijai neprireikė ir dviejų valandų, kad surastų įtariamą nelaimės kaltininką. Jau apie 19.20 val. Kamajuose pareigūnai rado apgadintą automobilį „Seat Alhambra“. Prie transporto priemonės vairo vairo miegojo vyriškis (gimęs 1963 m.). Vyras nuvežtas į ligoninę, kur jam nustatytas 1,87 prom. girtumas. Nelaimės metu jis buvo ne vienas: su juo važiavo ir vienos rajono pagrindinės mokyklos direktorius. Abiems vyrams ligoninėje nustatytas vienodas girtumas - 1,87 prom. Rajono meras Antanas Vagonis dar tą patį vakarą įvardino šių direktorių pavardes: automobilį vairavo Kamajų Antano Strazdo gimnazijos direktorius Augutis Tymukas, o su juo kartu važiavo Jūžintų Juozo Otto-Širvydo pagrindinės mokyklos direktorius Eimutis Mališauskas. Vadinasi, jie sudaužytu automobiliu pravažiavo daugiau nei 30 km, judriu keliu iš Čedasų į Rokiškį, pravažiavo visą Rokiškio miestą bei tokiu pat judriu keliu nulėkė į Kamajus.
Žuvusioji – Suvainiškio bendruomenės narė. Sužalotas kartu su ja važiavęs jaunuolis (g. 1995 m.): jis dėl nugaros bei dubens sužalojimų paguldytas į Rokiškio rajono ligoninę.

Malšino stresą?
Kamajų Antano Strazdo gimnazijos direktorius A. Tymukas nelaimės dieną turėjo nedarbingumo pažymėjimą. E. Mališauskas šalies žiniasklaidai atskleidė šiek tiek nelaimės aplinkybių: jie nuvyko į Suvainiškį pas vieną ūkininką neva medžioklės reikalais, išgėrė butelį tekilos. Apie tai, kad derėtų neleisti vairuoti išgėrusiam draugui, E. Mališauskas sakė nepagalvojęs. Maža to, automobilyje jis esą užmigo ir pačios nelaimės nematė. A. Tymukas parvežė jį į Rokiškį, čia jis pavedžiojo šunį, dar išgėrė alkoholio. O tada jau į duris pasibeldė policijos pareigūnai… Paklaustas, kodėl gėrė dar ir namuose, E. Mališauskas prasitarė, kad malšino stresą. „Kokį stresą, jei nelaimės metu jūs miegojote?“ – pasiteisinimo nesuprato žurnalistai. Logiška manyti, kad jei E. Mališauskas nežinojo apie avariją, tai ir jokio streso dėl kelionės, kurioje neva visą kelią pramiegojo, neturėjo patirti.
Viena iš priežasčių, kuri buvo įvardijama kaip proga direktoriams švęsti, buvo tai, kad E. Mališauskas buvo įvardijamas kaip vienas realiausių kandidatų užimti Juozo Tumo-Vaižganto direktroriaus a.a. Gedimino Matiekaus vietą. Pandėliškiai komentaruose teigė esą prieš pat šią nelaimę direktorius matė vietos parduotuvėje neblaivius, ten jiems pardavėja netgi atsisakė parduoti alkoholį.

Dar galvojo
Pirmadienį rajono meras Antanas Vagonis interviu „Rokiškio Sirenai“ teigė, kad iki tol signalų apie direktorių piktnaudžiavimą alkoholiu jis nebuvo gavęs. Tačiau meras teigė, kad bet kokiu atveju šie direktoriai mokykloms daugiau nebevadovaus: arba pasiprašys patys atleidžiami, arba bus atleisti darbdavio iniciatyva. Visas interviu – „Rokiškio Sirenos“ interneto svetainėje.
Tuoj po interviu pas jį atėjo Jūžintų Juozo Otto-Širvydo pagrindinės mokyklos direktorius E. Mališauskas. Paklaustas, ar ketina rašyti pareiškimą išeiti iš darbo savo noru, jis teigė dar svarstysiąs.
Tačiau abu į šią nelaimę įsivėlę direktoriai padavė prašymus atleisti juos iš darbo nuo gruodžio 1-osios. Neoficialiuose pokalbiuose kai kurie rajono tarybos nariai nepalankiai priėmė tokį sprendimą: esą ne patys turėtų išeiti, o už tokį nusižengimą būtų ištrenkti iš darbo rajono savivaldybės sprendimu.
Taip pat pasigirdo reikalavimų prisiimti atsakomybę ir jų tiesioginiams vadovams – švietimo reikalus kuruojančiam vicemerui Egidijui Vilimui ir rajono savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjui Aurimui Laužadžiui. Mat Kamajų Antano Strazdo gimnazijoje bei Jūžintų Juozo Otto-Širvydo progimnazijoje rasti pažeidimai buvo vienas iš interpeliacijos vicemerui E. Vilimui punktų.

Svarstė nedelsiant
Tragiški pirmadienio įvykiai sukrėtė ne tik mūsų rajoną, bet ir visą Lietuvą. Buvo akivaizdu, kad rajono taryba nedels priimti sprendimą dėl abiejų direktorių likimo. Taip ir įvyko: rajono meras A. Vagonis įtraukė į rajono tarybos dienotvarkę du papildomus klausimus dėl šių direktorių atleidimo. Jie buvo svarstomi pačioje rajono tarybos posėdžio pabaigoje, meras pagal reglamentą paskelbė prieš šių klausimų svarstymą 15 min. pertrauką.
E. Mališauskas posėdyje nepasirodė. O A. Tymukas nuo atsakomybės ir nepatogių klausimų nesislapstė.
Pirmasis buvo svarstomas E. Mališausko atleidimo klausimas. Rajono tarybos nariai negailėjo emocingų pasisakymų. Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos Rokiškio skyriaus vadovas Andrius Burnickas teigė, kad po pirmadienio įvykių virš mūsų rajono pakibo juodas debesis.  „Ši nelaimė – šalutinis produktas dviejų faktorių: alkoholio ir nebaudžiamumo. Gaila, kad tik po tokių įvykių pradedame ieškoti kaltų ir atsakingų“, – sakė jis ir pridūrė, kad už nelaimę atsakomybę turi prisiimti ir rajono vadovai.
Opozicijai atstovaujantis rajono tarybos narys Gintaras Girštautas pareikalavo, kad abiejose mokyklose būtų atliktas auditas ir prašė jį įtraukti į tarybos sprendimus dėl direktorių atleidimo. Meras A. Vagonis teigė, kad auditas bus. Ir bus atliktas savivaldybės iniciatyva. Taip pat G. Girštautas priminė, kad ši nelaimė turi priešistorę: tuo metu, kai buvo svarstoma vicemero E. Vilimo interpeliacija, į abiejų šių mokyklų vadovų padarytus pažeidimus esą buvo pažiūrėta formaliai: A. Tymukui liepta susitvarkyti, o E. Mališauskui buvo skirtas papeikimas. Dėl E. Vilimo interpeliacijos pozicija apskritai balsavo… kojomis. „Palikome upę tekėti laisvai, nepastatėme jai užtvankų“, – reziumavo G. Girštautas.
Pozicijos atstovas Algis Čepulis apkaltino kolegas politikavimu. Jam Diana Meškauskienė atsakė: „Klausimas, ar viską padarėme, nėra politikavimas“.
Meras A. Vagonis kvietė nedangstyti alkoholiu piktnaudžiaujančių įstaigų vadovų. Tačiau jis pabrėžė, kad vien tik pagal skundus ir gandus galvų nekaposiąs. Tam reikia įrodymų.
Rajono tarybos narys Irmantas Tarvydis atsiliepė į kvietimą. Jis pirštu bedė dar į vieną nesaugią vietą: nors Kūno kultūros ir sporto centro čiuožykloje išlietas ledas, tačiau niekas iki šiol nematė naudojimosi juo taisyklių. Jis oficialiai įvardijo įstaigą, kurioje yra bėdų su alkoholio vartojimu – Kūno kultūros ir sporto centre, paminėjo jo direktorių.
Po visų pasisakymų į tribūną išėjo įtariamas nelaimės kaltininkas A. Tymukas. „Gailiuosi, esu kaltas. Labai sunkiai tą išgyvenu“, – sakė jis. Jis pats paprašė tenkinti atleidimo prašymą, nes tolesnis buvimas direktoriaus krėsle yra nesvarstomas.
Rajono taryba vienbalsiai, 23-mis balsais patenkino abiejų direktorių prašymus ir jie bus atleisti nuo gruodžio 1-osios. A. Tymukas Kamajų Antano Strazdo gimnazijai vadovavo 25-erius metus.
Atėjus laikui pasisakyti, žinomas Kamajų krašto ūkininkas J. Venclovas tiesiai šviesiai rėžė apie tai, kad problemų dėl A. Tymuko vadovavimo Kamajų gimnazijai buvo jau senokai. Apie juos pats ūkininkas informavo ir tuometinį merą Vytautą Vilį, ir Seimo narį Vytautą Saulį. Esą žadėjo, kad užsiims tų problemų sprendimu, bet rezultato vis nebuvo… Ir apie mokykloje vykstančius negerus dalykus po Kamajus ir jų apylinkes sklandė gandai. Ir šiomis dienomis Kamajų gimnazijos kvadrato komandos, degusios noru išgarsinti savo miestelį, tapusios šalies čempione, vaikams, anot J. Venclovos, belieka tik apgailestauti, kad mokyklos direktorius Kamajus išgarsino po visą Lietuvą. Tik, deja, iš blogos pusės…

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video